photo2149

Ο Μαρκήσιος Παπαχώστας, έχει όπως έχετε καταλάβει αγαπητοί μου μαθητές, τη σωστή άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στο Σύμπαν. Είναι άνθρωπος με βαθιά κατανόηση, πολλή συμπόνια και πολλή αγάπη.

Ξεκίνησε λοιπόν σήμερα να σας γράψει ένα άρθρο, για να σχολιάσει τους ανθρώπους που δεν ξέρουν να χωρίζουν και ότι πιστεύουν ότι ίσως μείνουνε φίλοι, και στην πορεία αποφάσισε ότι το έχετε μάλλον διαβάσει πολλές φόρες και συμφωνείτε. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να σας παρουσιάσει σήμερα την άλλη πλευρά του νομίσματος, και να σας πει ότι εντάξει, φίλοι δε θα μείνετε, άλλα δε θα είστε και εχθροί.

Έχει πάρα πολλούς γνωστούς ο Μαρκήσιος που όσο ήταν με κάποιον δήλωναν ερωτευμένοι, αγαπημένοι και έλεγαν ότι όλα είναι μέλι γάλα, και με το που επέρχεται ο χωρισμός δε θέλουν ούτε να τον δουν τον άλλον. Του έκανε τρομερή εντύπωση. Εκτός από την περίπτωση που ο άλλος έκανε κάτι το οποίο θα σε έκανε να μην θες να τον ξαναδείς, όπως να σε χτυπήσει, να σε προδώσει η να φάει την τελευταία μπουκιά της κρέπας σου (αυτή που καταλήγει σε τριγωνάκι, ξέρετε εσείς) ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Έμεινες με έναν άνθρωπο ένα Χ χρονικό διάστημα, τον έμαθες και σε έμαθε. Δεν ήταν μόνο το σεξ που σας ένωνε, γιατί αν ήταν θα μένατε από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα κρεβάτι -υπάρχουν και αυτά τα ζευγάρια- και όταν τελειώνατε θα πήγαινε ο καθένας στο σπιτάκι του. Όμως περάσατε και μέρες που δεν κάνατε σεξ και άπλα μιλούσατε, και μέρες που άπλα συζητούσατε στο Facebook και βλέπατε ταινίες, και μέρες που γενικά αραδιάζατε και ανοιγόσασταν. Τέρμα αυτό; Του βαράμε μια κόκκινη γραμμή και πάμε για άλλα;

Συγνώμη, άλλα δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γενικότερα να βρεις έναν άνθρωπο στον οποίο αισθάνεσαι άνετα να ανοιχτείς, να μιλήσεις, να πεις πράγματα που δεν έχεις πει σε κανέναν πέραν των πιο κοντινών σου φίλων, και είναι πολύ άδικο και για τους δυο επειδή δεν είστε πια ερωτευμένοι και δε θέλετε να κάνετε άλλο σεξ, να την χαλάσετε αυτήν την σχέση.

Ο έρωτας ναι φεύγει. Έτσι είναι. Αν δεν έφευγε ποτέ, με τον πρώτο άνθρωπο που ερωτευόσουν στην ζωή σου, με αυτόν θα παρέμενες, το ‘χουμε ξαναπεί.

Μεγαλώνεις και ψάχνεις άλλα πράγματα, άλλες εμπειρίες, κάτι πιο φρέσκο ρε παιδί μου, και δεν είναι κακό. Άλλα είναι κρίμα να διαλύσεις μια σχέση η οποία σου έδινε πράγματα μόνο για αυτό.

Ο έρωτας φεύγει. Η αγάπη πότε.

Με το χέρι στην καρδιά πόσους ανθρώπους στην ζωή σας έχετε γνωρίσει που τους είπατε πράγματα αντίστοιχα με αυτά που έχετε πει με κάποια σχέση σας; Είναι της άποψης ο Μαρκήσιος ότι όταν είσαι με κάποιον μαζί ως ζευγάρι -αν θέλετε να λέγεστε σωστό ζευγάρι- οφείλετε να είστε και φίλοι. Οι καλύτερες σχέσεις που έχει περάσει ο ίδιος, άλλα που έχει παρατηρήσει κι από άλλους, ήταν οι σχέσεις στις οποίες υπήρχε και φιλική επαφή με τον άλλον.

Δε μιλάμε να βγαίνουνε τα βράδια μαζί και να χτυπάνε γκόμενες, αλλά να έχουν μια Α επαφή πέραν της ζευγαροσεξουαλικής.

Αυτή η επαφή γιατί να χαθεί; Αποφασίσατε να μην είστε πια ζευγάρι, και να περπατήσει ο καθένας στον δρόμο που επέλεξε. Μπορεί ο χωρισμός να ήρθε από κορεσμό, από διαφωνία σε κάποια θέματα, από το ότι ο ένας είχε επενδύσει πολύ περισσότερο στην σχέση από τον άλλον και ο πρώτος πνιγόταν ή ακόμα και από κάτι εντελώς πιο απλό όπως το «θέλω να μείνω μόνος μου»  – που όντως τις περισσότερες φόρες είναι δικαιολογία άλλα όχι πάντα.

Δεν είναι Casus Belli ο χωρισμός, και πρέπει να είσαι πολύ μικρόψυχος για να πατήσεις έναν διακόπτη και να σβήσεις ότι πέρασες με τον άλλον. Αν το κάνεις μάλλον δεν τα αισθάνθηκες ποτέ. Δεν υπάρχει διακόπτης διαγραφής συναισθημάτων δυστυχώς.

Δεν λέει φυσικά ο Δάσκαλος ότι θα φτάσετε σε σημείο να είστε κολλητοί. Μπορεί και να φτάσετε, άλλα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Λέει απλά να κρατήσετε μια επαφή, να λέτε κάνα νέο, να πηγαίνετε για ένα ποτό που και που και να μιλάτε. Λίγοι άνθρωποι θα σε μάθουν τόσο καλά όσο κάποιος με τον οποίο είχες σχέση, και είναι κρίμα να τους χάνεις.

Θα κάνεις γενικότερα στην ζωή σου πολύ περισσότερους εχθρούς από φίλους.

Μην βάζεις τα χέρια σου να βγάλεις τα μάτια σου, μην κάνεις εχθρούς ανθρώπους που σε αγάπησαν γιατί ξέρεις κάτι; Αυτοί που σε γνώριζαν, αυτοί που σε αγάπησαν, αυτοί που εσύ επέλεξες να κάνεις εχθρούς, είναι οι χειρότεροι, οι πιο επικίνδυνοι, και αυτοί που θα έχουν την δύναμη να σε πετάξουν στο καναβάτσο με ένα χτύπημα.

Αυτοί που αντί να είναι στην δικιά σου γωνιά, με την συμπεριφορά σου πήγαν στην αντίπαλη.

Το ρισκάρεις;

Συντάκτης: Μαρκήσιος Παπαχώστας