Σχέσεις. Όσες αναφορές και αν κάνεις, όσες σελίδες και αν είσαι διατεθειμένος να γράψεις ή να διαβάσεις για να τις εξηγήσεις και να τις κατανοήσεις, πάντα θα υπάρχει κάτι ακόμα.

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι διαδραστικές, είναι μεταβαλλόμενες και αποτελούνται από μονάδες που είναι η καθεμία είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Κανένας άνθρωπος, ακόμα και από την ίδια την οικογένεια αν προέρχεται, δεν είναι ίδιος και καμία συμπεριφορά ή αντίδραση δεν μπορεί να εξηγηθεί ή να ερμηνευτεί βάσει άλλων καταστάσεων ή συγκρίσεων με οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποια θεμελιώδη ερωτήματα που παραμένουν για όλους θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια. Ένα από τα κυριότερα είναι το αν τα ομώνυμα ή τα ετερώνυμα τελικά καταλήγουν να συνεννοούνται καλύτερα. Γίνεται ο ένας να προτιμάει βουνό και ο άλλος θάλασσα; Ο ένας να είναι συνέχεια στην τσίτα και ο άλλος τελείως χαλαρός; Μπορούν να είναι μαζί δυο άνθρωποι που ένας ζηλεύει και ο άλλος είναι τόσο κουλ που δεν τον απασχολεί τίποτα;

Όταν δυο άνθρωποι συναντιούνται, τείνουν να εξαλείψουν ή να παραβλέψουν κάθε διαφορά που μπορεί να υπάρχει μεταξύ τους για να αποφύγουν τη δημιουργία εντάσεων και διαφωνιών, ώστε να απολαύσουν ο ένας τον άλλον στο μέγιστο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους διάφορες, όσο ίδιοι και να μοιάζουν ή αν νομίζουν ότι είναι. Το θέμα εδώ είναι στο πώς διαχειρίζεσαι αυτές τις διαφωνίες και το κατά ποσό τις επιτρέπεις να αποσπάσουν την προσοχή σου από ο,τι είναι πιο ουσιαστικό.

Με την πάροδο του καιρού σε μια σχέση και βγαίνοντας από τη φούσκα του έρωτα και του πάθους, ξεκινάς και παρατηρείς συμπεριφορές. Ίσως αλλάζεις εσύ, ίσως και ο άλλος γίνεται διαφορετικός. Ίσως η οικειότητα που δημιουργείται φέρνει στην επιφάνεια το χαρακτήρα που ο καθένας μας κουβαλάει πραγματικά.

Η μόνη απάντηση στο αν δυο άνθρωποι μπορούν να είναι μαζί, είναι η θέληση. Όσο διαφορετικοί και αν είναι, όποιες και αν είναι οι συνθήκες ζωής, οι πεποιθήσεις και πάει λέγοντας, όλα εξαρτώνται από το ποσό θέλεις έναν άλλον  άνθρωπο. Να τον βλέπεις, να τον έχεις στη ζωή σου, να μοιράζεσαι όσα κρατούσες μόνο για σένα. Αν αγαπάς τον άλλον, αν νοιάζεσαι γι’ αυτόν και μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου δίπλα του, τότε τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να βρεις τον τρόπο να δημιούργησες τις συνθήκες για μια ομαλή συμβίωση.

Με κάθε άνθρωπο θα έχεις διαφορές. Το θέμα είναι να μπορέσεις να λύσεις όσες πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Για να μπορέσεις να πας ένα βήμα παραπέρα. Μακριά από όσα μέχρι τώρα εγωιστικά, έμπαιναν εμπόδια στο να προχωρήσεις και να εξελίξεις μια σχέση, μέσα από την οποία θα μπορείς να εξελίσσεσαι και να αναπτύσσεσαι και εσύ. Γιατί όσα όνειρα και αν κάνεις μόνος σου, πάντα θα μπορείς να κάνεις περισσότερα και να υλοποιήσεις ακόμα πιο πολλά με τον κατάλληλο άνθρωπο δίπλα σου.

Στο τέλος της ημέρας είναι λύτρωση προσωπική το να μπορείς να εξομαλύνεις διάφορες για να συμβιώσεις με οποιονδήποτε άνθρωπο. Θέλει δύναμη, υπομονή και πολλή αγάπη. Δουλειά προσωπική και συλλογική για να καταφέρετε να λειτουργήσει κάτι μοναδικό και όμορφο. 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.