Article of the day: Γνωρίστε τη νέα pillowfigher Ελένη Σωτηροπούλου στο πρώτο της άρθρο! Διάβασέ το εδώ.

ihuo

Η ερωτική πράξη είναι μια ιερή στιγμή ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Ή και τρία, ανάλογα τις ορέξεις. Αλλά σήμερα θα αρκεστούμε στο σενάριο της σχέσης μεταξύ δύο ατόμων και τις ιδιαίτερες στιγμές τους.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η απιστία, όταν δηλαδή ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε μια σχέση συνευρίσκεται ερωτικά με κάποιον εκτός της σχέσης, εκτός πάλι αν υπάρχουν ιδιαίτερες συνεννοήσεις μεταξύ του ζευγαριού. Όμως, συνήθως, οι άνθρωποι αυτό το σενάριο ορίζουν ως απιστία. Αν διευρύνουμε λίγο αυτή τη σκέψη και στραφούμε σε πιο light σενάρια, όπου ένα άτομο φλερτάρει με κάποιον, παρ’ όλο που είναι δεσμευμένος, ή ακόμα, απλώς σκέφτεται ένα άλλο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης στιγμής, αυτό άραγε συγκαταλέγεται στην έννοια της απιστίας; Ή πρόκειται για μια ανθρώπινη διαφυγή από τη ρουτίνα, τόσο αθώα που δεν επιτρέπει στην απέναντι μεριά να θυμώσει, να στεναχωρηθεί ή να ξινίσει;

Και τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται κατά των «θυμάτων», ανάλογα με τη φύση αυτής της σκέψης. Γιατί σαφώς δεν είναι το ίδιο να φαντασιωθείς έναν άνθρωπο που είναι μέρος της καθημερινότητάς σου, με το να συμβεί μια σκέψη για έναν άνθρωπο πολύ μακριά χιλιομετρικά και νοητά, όπως για παράδειγμα έναν ηθοποιό, έναν τραγουδιστή ή ένα άτομο που είδες στα social media και κόλλησε το μυαλό σου εκεί. Σιγά το πράγμα.

 

 

Η σημαντικότητα δε βαραίνει το ίδιο τις περιπτώσεις, καθώς στην πρώτη περίπτωση μοιάζει ανησυχητικό το να μαθαίναμε ότι ο σύντροφός μας φαντασιώθηκε ένα πρόσωπο που μπορεί να συναναστράφηκε μαζί του ακόμα και την ίδια μέρα, ή ακόμα χειρότερα, τον συναναστρέφεσαι κι εσύ συνέχεια. Εκεί μπορεί να σε φάνε οι σκέψεις ότι δεν καλύπτεις το ταίρι σου αρκετά, ότι ψάχνει να ανακαλύψει κάτι πιο ενδιαφέρον, ότι σε έχει βαρεθεί και πάει λέγοντας κι όλα συγκεντρώνονται σε ομπρέλα, εκείνη της άμεσης συσχέτισης. Είναι σε απόσταση βολής, άρα μπορεί και να ρίξει, με δυο λόγια.

Παρ’ ολ’ αυτά, η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό του κάποιος δεν μπορεί να απατήσει. Η απάτη, η απιστία απαιτεί σάρκα κι οστά, ένα στόρι, ένα real-time γεγονός, ένα άγγιγμα, ένα φιλί, κάτι. Οπότε μέσα στο μυαλό του άλλου μπορεί να περνούν χίλια δύο σενάρια, που κυριολεκτικά, δε βρίσκονται υπό έλεγχο, πολύ συχνά. Ειδικά σε στιγμές που ο οργανισμός αφήνεται ελεύθερος, δεν είναι διόλου εύκολο να αποκτήσει κανείς πλήρη συναίσθηση του τι σκέφτεται, καθώς το υποσυνείδητο σε πάει εκεί που θέλει αυτό κι ούτε ρωτάει. Τώρα το αν αυτό επιδέχεται διπλής ανάγνωσης, έχει να κάνει με το πόσο επιθυμεί κανείς να το σκαλίσει.

Επιπλέον, το ότι βρίσκεσαι σε σχέση, δε σημαίνει ότι αποκλείεται να έλκεσαι από άλλα άτομα. Το ότι βρίσκεις κάποιον άνθρωπο γοητευτικό δε σημαίνει αυτόματα ότι θα μπουρλοτιάσεις τη σχέση σου και θα τα παρατήσεις όλα για να κυνηγήσεις αυτόν που απλά έκανε μια περασιά από το μυαλό σου, τυχαία ή μη.

Υπάρχει σαφώς κι η άποψη που λέει πως όταν είσαι ερωτευμένος, ειδικά στην αρχή, κανένας δεν μπορεί να σου κινήσει το ενδιαφέρον πέρα από το καινούργιο αμόρε. Όμως, πέραν του ότι οι κανόνες είναι για να σπάνε, οι σχέσεις προχωρούν κι όσο προχωρούν, φυσιολογικά παίρνουν την κατιούσα στον έρωτα. Δεν είναι κάτι κακό, καθώς εξελίσσονται άλλα υπέροχα πράγματα όπως η οικειότητα, η εμπιστοσύνη, η αγάπη η συνειδητότητα. Όλο αυτό τώρα, αν το πάρεις και το βάλεις στον τομέα του κρεβατιού, μπορεί να συνδυαστεί κι από ένα τεράστιο «κανείς δεν ξέρει» γιατί είτε είσαι στην αρχή της σχέσης και στα μέλια, είτε ζεις μια πιο συνειδητή εκδοχή της, την ώρα της πράξης, μπορεί και πάλι το μυαλό να κάνει τα δικά του. Είναι αυτό κακό;

Αν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις, ή για τον τρόπο που έτσι φτιάχνεσαι γενικώς και το γνωρίζεις τότε σαφώς κι όχι. Αν αυτή η φαντασίωση αποτελεί μοτίβο πολλαπλών επαναλήψεων, με σταθερό πρόσωπο κι αν χωρίς αυτή δε νιώθεις καμία ερωτική επιθυμία για το ταίρι σου, μάλλον όντως προσπαθείς να ξεφύγεις από κάτι. Μάλλον όντως δεν καλύπτεσαι και ίσως πρέπει να ψαχτείς. Όπως και να έχει, η απιστία στο μυαλό δεν είναι κανονική απιστία, ούτε λόγος χωρισμού, εκτός πια κι αν γίνει έμμονη ιδέα. Γι’ αυτό πριν βιαστείς να τρελαθείς και να κατηγορήσεις τον εαυτό σου ή τον σύντροφό σου, πάρε δυο βαθιές ανάσες και δες τα πράγματα ψύχραιμα. Στην τελική, αργά ή γρήγορα, θα φανεί.

Συντάκτης: Ίλυα Τρανούδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου