Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί κανείς στον τομέα των σχέσεων είναι το τέλος τους αλλά και το κενό στην ερωτική ζωή που προκύπτει μετά από αυτό. Συγχρόνως, τα στάδια που περνάει κανείς μετά από ένα χωρισμό, από το αρχικό σοκ ή την ανακούφιση που μπορεί ο χωρισμός να προκαλεί στους εμπλεκόμενους, μέχρι τη στιγμή που νιώθει κανείς ικανοποιημένος με την τρέχουσα κατάσταση και έτοιμος να προχωρήσει είναι λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα. Ωστόσο, ενώ ο χρόνος που συνήθως χρειαζόμαστε για να παμε παρακάτω είναι περίπου  ο μισός χρόνος από όσο διήρκεσε η σχέση που τελείωσε, είναι σχεδόν άγνωστο και απρόβλεπτο το πόσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος από τη μια σχέση στην επόμενη και είναι κάτι που απαιτεί μηχανισμούς σωστής διαχείρισης.

Όσο κι αν η σωστή προσέγγιση για τον κάθε άνθρωπο μπορεί να διαφέρει, ακολουθούν 5+1 τρόποι διαχείρισης του κενού και του μεταβατικού αυτού σταδίου που καλό θα ήταν να αποφύγεις, καθώς θα έχουν βραχυπρόθεσμο ή και μηδενικό αποτέλεσμα:

 

1. Πέφτεις με τα μούτρα στην επόμενη rebound σχέση

Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που πήραν την απόφαση να τελειώσουν τη σχέση επειδή βρήκαν κάτι άλλο που τους έκανε να βιώσουν ξανά το πάθος, είναι πολύ πιθανό, όταν το πρώτο σοκ του χωρισμού και της αλλαγής των καθημερινών συνηθειών περάσει, να πέσεις με τα μούτρα στον πρώτο άνθρωπο που θα βρεθεί στο δρόμο σου και θα σου δείξει ενδιαφέρον. Το λάθος με μια σχέση rebound, η οποία συνήθως αδικεί τόσο τον νέο άνθρωπο που μπαίνει στη ζωή σου όσο και εσένα, είναι ότι συνήθως η έλξη για το πρόσωπο αυτό βασίζεται στο γεγονός πως δεν έχει καμια σχέση με τον πρώην σύντροφό σου. Όταν λοιπόν ο πρώτος ενθουσιασμός περάσει και δεις πως το άτομο αυτό, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τα δικά του ελαττώματα, τότε είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείς και να ζητήσεις την πρώτη διαθέσιμη έξοδο, γιατί μεταξύ μας, δε σας ένωναν και πολλά από την αρχή.

 

2. Οδηγείσαι στην αυτολύπηση ή στο απόλυτο αυτομαστίγωμα

Για κάθε σχέση που τελειώνει, μερίδιο ευθύνης φέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Το να οδηγείς λοιπόν τον εαυτό σου σε μια κατάσταση κι ένα σκεπτικό στο οποίο εσύ είσαι ο άψογος σύντροφος που μοιράστηκε πράγματα που δεν εκτιμήθηκαν, το μόνο που καταφέρνει είναι να σε γεμίζει θυμό κι αγανάκτηση. Το ίδιο φυσικά ισχύει και αν έχεις περάσει στην αντίπερα όχθη και πιστεύεις πως εσύ οδήγησες αυτή τη σχέση στο τέλος με τις απαιτήσεις, τη συμπεριφορά και όσα έκανες ή μπορεί να μην έκανες. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να αλλάξεις λίγο τον τρόπο σκέψης σου. Στην ανάγκη, μη σκέφτεσαι καθόλου τις σχέσεις, σκέψου κάτι άλλο ή και τίποτα. Σίγουρα πιο παραγωγικό θα είναι.

 

3. Γίνεσαι ένα με τις εφαρμογές γνωριμιών του κινητού σου

Μπορεί μέχρι χθες να είχες απλά ακούσει για το Tinder από τους ελεύθερους φίλους σου και να αγνοούσες την ύπαρξη εφαρμογών όπως το Bumble και το Hinge, πλέον όμως νιώθεις σχεδόν ειδικός στη χρήση τους. Όσο και αν οι συνομιλίες με γοητευτικούς αγνώστους στην αρχή τουλάχιστον μπορεί να σου τονώνουν την αυτοπεποίθηση, εξίσου πιθανό είναι και να σε ρίχνουν ακόμη περισσότερο ψυχολογικά. Όποιος έχει βιώσει μια ζεστή σχέση αγάπης που στην αρχή τουλάχιστον τον έκανε να νιώθει πως αγαπά και αγαπιέται, είναι αδύνατο να συμβιβαστεί και να νιώθει πλήρης και ικανοποιημένος με οριακά υποφερτές συζητήσεις ή με το να γίνεται ακροατής των βίτσιων και των φαντασιώσεων κάθε τυχαίου ανθρώπου με τον οποίο γίνεται το πολυπόθητο match. Μήπως λοιπόν στην περίπτωση αυτή, αντί να αναλώνεσαι στις εφαρμογές, θα ήταν καλύτερα να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μιλάς λίγο περισσότερο με τους φίλους αυτή τη δύσκολη περίοδο και να κανονίζεις και καμιά έξοδο παραπάνω; Σίγουρα χαμένη δε θα πάει.

 

4. Κυνηγάς τα one night stands

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ενδώσει σε κάποιες νύχτες φευγαλέου έρωτα στη ζωή του. Μπορεί μετά από έναν χωρισμό, ο χαρούμενος τύπος που σε παρακαλάει να τον κάνεις να μην μπορεί να σηκωθεί γιατί νιώθει πως  ένα όμορφο μυαλό σαν το δικό σου δεν έχει ταμπού, η υπερκοινωνική τύπισσα που σε παρακαλάει να πάτε σε πάρτι ανταλλαγής συντρόφων την επόμενη Παρασκευή γιατί η σ3ξουαλικότητά σου της το βγάζει ή ο οικογενειάρχης με τα τρία παιδιά που καίγεται να είναι μαζί σου αλλά μπορεί μόνο για μια ώρα στα γρήγορα για να μην το καταλάβει η γυναίκα του, να σου φαίνονται ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, αλλά εκεί που εσύ νομίζεις πως ανανεώνεσαι και περνάς καλά, το μόνο που καταφέρνεις είναι απλά να φθείρεσαι και να αναλώνεσαι σε αδιέξοδες καταστάσεις. Στην τελική, όλοι θέλουμε να νιώθουμε πως πάντα κάτι υπάρχει στη ζωή μας, ειδικά όταν δεν υπάρχει τίποτα, αλλά ίσως αυτό τελικά να είναι ένα από εκείνα που μας κρατούν πίσω στις σχέσεις.

 

5. Αποφεύγεις να συζητάς για τον χωρισμό

Λέγεται πως πολλές τραυματικές καταστάσεις και εμπειρίες ξεπερνιούνται πιο εύκολα όταν κανείς τις συζητά. Αν λοιπόν εσύ αρνείσαι πεισματικά να συζητήσεις για όλα τα συναισθήματα που μπορεί να σου προκάλεσε ο χωρισμός, το μόνο που καταφέρνεις, είναι να τους δώσεις τεράστια διάσταση, στο μυαλό σου κυρίως. Μίλα με δυο τρεις φίλους που ξέρεις πως θα σε καταλάβουν, είπαμε δε χρειάζεται να το συζητάς με όλους αφού όλοι γνωρίζουμε πως η άποψη του καθενός είναι υποκειμενική, και σύντομα τα όσα λες θα πάψουν να σε αναστατώνουν τόσο.

 

6. Έχεις ακόμα το πρώην ταίρι στα social media

Είτε ανήκεις σε εκείνους που μέσω των social media επιθυμούν να δείξουν πόσο κουλ και άνετοι είναι και έχουν ακόμη στις επαφές τους το πρώην ταίρι είτε απλά θέλεις να του τρίψεις στη μούρη το πόσο καλά περνάς, μικρή σημασία έχει καθώς το να έχεις το πρώην ταίρι στα social media είναι ένα τεράστιο λάθος που μόνο πίσω μπορεί να σε κρατήσει. Οι δραστηριότητες που επιλέγεις να προβάλλεις στα social media δεν είναι ανταγωνισμός ούτε αυτός που θα παρτάρει πιο έντονα ή θα ταξιδέψει περισσότερο κερδίζει κάποιο βραβείο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απεμπλακείς και από εκεί, καθώς αφού δεν υπάρχει ο ένας στη ζωή του άλλου στην πραγματική ζωή, καλό θα ήταν το ίδιο να ισχύσει και στον ψηφιακό κόσμο.

Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις στις οποίες, κάποι@ έχει προλάβει να βρουν ήδη την επόμενη σχέση οπότε μόλις ξεμπερδέψουν με τον χωρισμό νιώθουν ανέμελοι ξανά σαν έφηβοι. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση που έχει αναπτύξει κανείς με τον εαυτό του και τα επίπεδα της προσκόλλησης που μπορεί να έχει σε έναν σύντροφο ή μια κατάσταση, υπαγορεύουν και το πώς θα χειριστεί κάθε νέα κατάσταση στη ζωή. Από τον χειρισμό αυτό βεβαίως, δεν πρέπει ποτέ να λείπει ο σεβασμός, ως ελάχιστος φόρος τιμής στις στιγμές που κάποτε ζήσατε και πλέον έχουν περάσει στην αιωνιότητα.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου