Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, πολλοί θα αναγκαστούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με την απιστία. Από μικρά παιδιά ακόμη θεωρούμε την απιστία θέμα ταμπού. Κάτι τρομακτικά άσχημο, το οποίο φυσικά και δεν έχει συμβεί ποτέ στο δικό μας σπίτι και φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί και ποτέ. Βλέπουμε την απιστία σαν κάτι που θα έκαναν άνθρωποι αδίστακτοι, ελαφρών ηθών, αχόρταγοι και σίγουρα όχι άτομα με τις δικές μας αξίες και αρχές. Πόσο λάθος όμως κάνουμε. Από την άλλη ίσως υιοθετούμε μια προοδευτική στάση θεωρώντας πως η απιστία είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα σαν να μην υπήρξε ποτέ. Καμιά φορά βέβαια, οι πιο προοδευτικοί είναι εκείνοι που θα πάρουν την απιστία πιο βαριά και από τους πιο συντηρητικούς.

Η απιστία ή το κέρατο, το λες όπως θες, είναι και αυτο μέρος του παιχνιδιού και της ζωής μας. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας ειδικά πλησιάζοντας και αγγίζοντας την ωριμότητα είναι τέτοιοι που λίγες ευκαιρίες για ενθουσιασμό και αλλαγές παραστάσεων μας αφήνουν. Τέτοιες ακριβώς είναι οι συνθήκες που ευνοούν την απιστία. Όσο και αν θέλουμε να λέμε -και πολλές φορές πιστεύουμε κιόλας- πως σε εμάς δε θα συμβεί ποτέ, είναι σαν να λέμε πως ποτέ δεν πρόκειται να βιώσουμε μια φυσική καταστροφή. Όσο λοιπόν και να μη θες να το πιστέψεις, το να απατήσεις το ταίρι σου ή να σε απατήσει εκείνο, είναι πολύ πιθανό. Σύμφωνα δε με την ετήσια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου, κάθε χρόνο 10% των συζύγων παραδέχεται πως έχει απιστήσει. Από αυτούς 12% είναι άνδρες και  7% γυναίκες.

Τώρα που είδαμε πως δεν είμαστε μόνοι, ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε λίγο την απιστία. Σίγουρα με ένα κέρατο δεν έρχεται και το τέλος του κόσμου. Η εξαπάτηση, η προδοσία, η αίσθηση πως εσύ δεν υπήρξες αρκετός σίγουρα θα σε παιδεύουν για αρκετό καιρό μέχρι να αφουγκραστείς την κατάσταση, να δεις μέσα σου και να εκλογικεύσεις τα γεγονότα. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το ξεπεράσεις είναι να μπεις στη θέση του συντρόφου σου, να καταλάβεις τους λόγους που οδήγησαν το ταίρι σου στο να απιστήσει και έτσι σταδιακά να φτάσεις στη συγχώρεση.

Μια απιστία λοιπόν δε σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου, αλλά μπορεί να αποτελέσει το τέλος μιας σχέσης που σίγουρα σήμαινε πολλά για σένα. Είτε ήταν σχέση ζωής είτε ένα fling λίγων εβδομάδων, η απιστία είναι πλήγμα το οποίο όμως είναι διαχειρίσιμο. Τον τρόπο που θα το διαχειριστείς τον ξέρεις εσύ και μόνο. Πριν φυσικά προβούμε σε βαρύγδουπες δηλώσεις και αλληλοκατηγορίες, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε πως πολλές σχέσεις επιβιώνουν μετά από μια απιστία και μάλιστα βγαίνουν ακόμη πιο δυνατές μέσα από αυτή.

Μια απιστία εξάλλου, αν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, δεν αξίζει να κλονίσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Απαιτείται δουλειά και κόπος για να μπορέσει κανείς να βάλει στην άκρη τον εγωισμό του για λίγο και να μπορέσει να δεχτεί πως ο σύντροφός του είχε μια στιγμή αδυναμίας. Ωστόσο, αν πρόκειται για σχέση ζωής, αξίζει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να οικοδομηθεί μια σχέση πιο δυνατή, σε πιο γερές βάσεις μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης. Τέλος, καλό θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψιν και το ενδεχόμενο της συμβουλευτικής. Μια επίσκεψη σε ένα σύμβουλο σχέσεων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση στην «μετά την απιστία» εποχή για το ζευγάρι που μπορεί να είναι μια περίοδος απομυθοποίησης, αλλά και να σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας πιο αληθινής σχέσης. Ακόμη όμως και αν πρόκειται για κατ’ εξακολούθηση απιστία, καλό θα ήταν επίσης να μη βιαστούμε να κρίνουμε ούτε το σύντροφο που διαπράττει την απιστία ούτε εκείνον που τη δέχεται.

Τελικώς, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως με την αγάπη και την κατανόηση  όλα μπορούν να αλλάξουν και να αντιστραφούν. Πριν λοιπόν βιαστούμε να συμπεράνουμε πως μια απιστία θα φέρει το τέλος του δικού μας κόσμου με το σύντροφό μας, καλό θα ήταν να σκεφτούμε τι μπορούν να κερδίσουν και οι δυο πλευρές μέσα από αυτό, ώστε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και της σχέσης τους.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.