pillow15312

Λένε πως ο τρόπος με τον οποίο χωρίζεις κάποιον δείχνει πολλά για τη σχέση που είχατε αλλά και για το πόσο τον εκτιμούσες. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Στην ουσία το πώς επιλέγεις να χωρίσεις φανερώνει περισσότερα για τον δικό σου χαρακτήρα, τις αντοχές, τις δυνάμεις αλλά και τον φόβο έκθεσης που μπορεί να σε χαρακτηρίζει. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το θάρρος να κοιτάξουν το ταίρι τους στα μάτια και να του πως δε θέλουν πια να μοιράζονται τη ζωή τους μαζί του. Αυτός ο τύπος χωρισμού είναι ίσως ο πιο ξεκάθαρος αλλά και ο πιο τολμηρός και δυσάρεστος και για τους δυο. Δεν είναι τυχαίο πως το νοιάξιμο και η αγάπη στα μάτια του άλλου τη στιγμή που σε χωρίζει είναι μια από τις πιο άβολες στιγμές που μπορεί να βιώσει κάποιος.

Άλλες φορές πάλι μια σχέση έχει κουράσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτός που παίρνει την απόφαση να χωρίσει δεν έχει άλλη υπομονή για συζητήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο, για διαπληκτισμούς και αρνητισμό στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν επιλέγει να πάρει τις αποστάσεις του ακόμη και στο θέμα της ανακοίνωσης του χωρισμού, επιλέγοντας την πιο ασφαλή διαδρομή, μέσω γραπτού μηνύματος ή τηλεφώνου που στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί απλώς να σου το κλείσουν στα μούτρα.

 

 

Υπάρχει και η περίπτωση να επιλέξεις να δώσεις ένα τέλος μέσω ghosting, να επιλέξεις δηλαδή απλώς να εξαφανιστείς, χωρίς εξηγήσεις και πολλά λόγια. Είτε το κάνεις από φόβο μήπως ο άλλος σε μεταπείσει την τελευταία στιγμή είτε από αδυναμία να αντιμετωπίσεις το άλλο άτομο και τις αντιδράσεις του ευθέως. Το ghosting ισοδυναμεί αν μη τι άλλο και με δήλωση αδυναμίας να υποστηρίξεις ξεκάθαρα την επιλογή σου να μην είσαι με το συγκεκριμένο άτομο.

Ο φόβος έκθεσης είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται ως προς τη δυνατότητα να επηρεάσει τον τρόπο που θα επιλέξεις να χωρίσεις. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν υπόψιν τους τη γνώμη των άλλων και θέλουν να γίνονται αρεστοί σε τέτοιο βαθμό ώστε υποφέρουν και μόνο στην ιδέα πως κάποιος θα τους κακοχαρακτηρίσει. Ο φόβος αυτός φυσικά γιγαντώνεται όταν πρόκειται για το άτομο με το οποίο έχουν μοιραστεί όμορφες στιγμές και συναισθήματα, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές μια ελκυστική επιλογή είναι η αναμονή. Περιμένεις παθητικά το τέλος να έρθει μόνο του χωρίς εσύ να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση είτε για να σώσεις είτε για να τελειώσεις μια και καλή τη σχέση. Με την αδιαφορία σου και την απάθειά σου ελπίζεις πως το ταίρι δε θα αντέξει για πολύ ακόμα και θα σου δώσει το πολυπόθητο διαβατήριο για την ελευθερία σου -και το καλύτερο είναι πως θα μοιάζει δική του επιλογή.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να χωρίσεις μπορεί να σου δείξει πολλά για τον χαρακτήρα και τις αδυναμίες σου. Είτε ήσουν τρελά ερωτευμένος με το πρώην ταίρι είτε απλώς περνούσες όμορφα για «όσο», μικρή σημασία έχει όταν πρόκειται για τον τρόπο που επιλέγεις να πας παρακάτω. Στην ουσία στον χωρισμό φανερώνεις τον δικό σου χαρακτήρα κι έτσι σου δίνεται η μοναδική ευκαιρία να αλλάξεις στοιχεία που νιώθεις ότι σε κρατούν πίσω. Συνηθίζεται άλλωστε ο χωρισμός να σηματοδοτεί μια νέα αρχή που μπορεί να γίνει και η αφετηρία για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σίγουρα αξίζει να προσπαθήσεις.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.