Είναι απελευθερωτικό να χάνεις τα ίχνη του πρώην και να μη σε νοιάζει καν πού είναι και τι κάνει. Σε κάθε χωρισμό, όλοι περνάμε διάφορα στάδια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της πολυπόθητης αδιαφορίας και ηρεμίας. Στην αρχή λοιπόν, είναι λογικό να περνάς από το στάδιο της άρνησης, ειδικά αν δεν επεδίωξες εσύ το τέλος της σχέσης. Σου είναι δύσκολο να δεχτείς πως ο άνθρωπος εκείνος που ήταν τόσο σημαντικός για εσένα, δεν αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής σου και πως δεν είσαι εσύ πια το πρώτο άτομο που μαθαίνει τα σημαντικά γεγονότα της δικής του. Ο πιο εύκολος τρόπος όμως για να μπορέσεις να αποδεχτείς τη νέα κατάσταση, είναι να σταματήσεις να μαθαίνεις νέα του πρώτος εσύ.

Το πρώτο βήμα είναι να κόψεις κάθε επαφή με το πρώην ταίρι αλλά και με το παρεάκι του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σου πουν πως το block στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά το χωρισμό είναι μια παιδική αντίδραση και ίσως να έχουν και δίκιο. Όσο και αν το block όμως μοιάζει υπερβολή ή ακόμη και κίνηση απελπισίας, καθώς δείχνεις στο πρώην ταίρι πως όντως σε επηρεάζει να βλέπεις πώς είναι και πού γυρνάει, ένα τίμιο unfollow και unfriend μπορεί να σε βοηθήσει να αποτραβηχτείς την κατάλληλη στιγμή χωρίς να αφήσεις τον άλλο να αναρωτιέται αν σου έχει κάνει πια τόσο μεγάλο κακό ώστε να θέλεις να τον μπλοκάρεις. Μην αποκλείεις ωστόσο την περίπτωση τον πρώτο καιρό το χέρι σου να πηγαίνει μόνο του στο προφίλ και την κίνηση αυτή να ακολουθεί κανονικότατη κατασκοπεία. Αν δεις λοιπόν πως δεν το ελέγχεις, το block είναι μονόδρομος.

 

 

Είναι πολύ πιθανό ακόμη, με το πρώην ταίρι είχατε τα ίδια στέκια. Φυσικά η λύση για να χάσεις τα ίχνη του και να πας παρακάτω δεν είναι να εξαφανιστείς από προσώπου γης και να αλλάξεις στέκια. Ωστόσο, μια αλλαγή παραστάσεων θα σου έκανε πολύ καλό. Μπορείς λοιπόν να αρχίσεις να βγαίνεις σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και να δοκιμάσεις και κάποια διαφορετικά μέρη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να διευρύνεις του ορίζοντές σου αλλά και να βιώσεις νέες εμπειρίες.

Ένας ακόμη καλός τρόπος να απελευθερωθείς, είναι να σταματήσεις να ρωτάς για εκείνον τους κοινούς γνωστούς και φίλους σας, ακόμη και αν πρόκειται για απλό και καθημερινό ανθρώπινο ενδιαφέρον. Σε περίπτωση δε, που οι κοινοί σας φίλοι εξακολουθούν να αναφέρουν το πρώην ταίρι και να σου φέρνουν νέα του, μπορείς να τους ξεκαθαρίσεις ευγενικά πως το να μαθαίνεις νέα για την παλιά σου αγάπη δε σου κάνει καλό και σε πάει πίσω. Οι καλοί φίλοι σίγουρα θα σε καταλάβουν και θα σεβαστούν αυτή σου την ανάγκη.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο τα στέκια, οι φίλοι και τα social media που μπορεί να σου θυμίζουν το λάθος πρόσωπο από το παρελθόν σου. Πολλές φορές αρκεί απλά ένα άρωμα, ένας ταξιδιωτικός προορισμός ή έστω μια φράση που μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστες αναμνήσεις τις οποίες ακόμη δεν είσαι έτοιμος να διαχειριστείς. Στην περίπτωση αυτή, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις νέες αναμνήσεις με νέα άτομα. Μπορείς να δοκιμάσεις να παρακολουθήσεις τη σειρά εκείνη που βλέπατε μαζί για ώρες τα Σάββατα με τον κολλητό σου, ή ακόμη και να πας στον αγαπημένο σας προορισμό με ένα νέο ταίρι, πολλά υποσχόμενο. Όσο και αν στην αρχή όλο αυτό ίσως μοιάζει δύσκολο, στην πορεία θα δεις πως με αργά αλλά σταθερά βήματα θα πας παρακάτω με όλη σου την καρδιά.

Κάθε άνθρωπος εξάλλου που φεύγει από τη ζωή μας, αφήνει πίσω του ένα κενό. Είναι λογικό τον πρώτο καιρό μετά το χωρισμό, είτε αυτός ήταν δική σου απόφαση είτε όχι, να νιώθεις τις κοινές σας αναμνήσεις να σε βαραίνουν σαν αποσκευές που δεν αντέχεις να κουβαλάς άλλο στο ταξίδι. Το πρώτο βήμα, είναι να αντιληφθείς πως πρέπει να πας παρακάτω και να αφήσεις το άτομο αυτό πίσω σου. Το δεύτερο βήμα είναι να αποδεχτείς πως αυτό το άχαρο στάδιο αμέσως μετά το χωρισμό μπορεί να αποτελέσει μια παραγωγική και ανώδυνη διαδικασία μέσα από την οποία θα γνωρίσεις εις βάθος τον εαυτό σου και θα μάθεις να τον προστατεύεις καλύτερα από τις δυσκολίες. Στην τελική, το χρωστάς στον εαυτό σου.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη