paull143

Είσαι μεγαλοφυΐα και δεν το ήξερες; Η ώρα έφτασε! Με φάρους την έρευνα και την επιστήμη συγκεντρώσαμε δέκα συνήθειες των ιδιοφυών ανθρώπων, που τους ξεχωρίζουν απ’ τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς στην καθημερινή ζωή. Κάποιες πιο αλλόκοτες, άλλες πιο ταιριαστές στο προφίλ ενός έξυπνου ανθρώπου, όλες επιστημονικά τεκμηριωμένες αντανακλούν τη συμπεριφορά των ατόμων αυτών, σε συνθήκες όχι και τόσο αναγκαίας ευφυΐας.

Γιατί μπορεί, σύμφωνα με τον μεγάλο Stephen Hawking, η ευφυΐα να έγκειται στην ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή, τι γίνεται όμως στη ρουτίνα; Πού εντοπίζεται η υψηλή νοημοσύνη στην καθημερινή μας ζωή; Οι απαντήσεις στην οθόνη σας:

 

1. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι ακατάστατοι

Μελέτη του πανεπιστημίου της Μινεσότα ανέδειξε ότι όσο πιο ακατάστατο είναι το γραφείο μας, τόσο πιο πιθανό να έχουμε υψηλό δείκτη ευφυΐας. Ο μη τακτοποιημένος χώρος εργασίας κάνει τη δημιουργικότητα να ευδοκιμεί (γιατί καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε μέσα στο μπάχαλο) κι ωθεί σε πιο τολμηρές επιλογές. Μπορεί να χάνεις τα πάντα εκεί μέσα αλλά όχι την έμπνευσή σου!

2. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι βρίζουν περισσότερο

«Ναι, γα@@ την πουτ@@@ μου!» αναφωνήσατε αρκετοί εκεί έξω, και με το δίκιο σας. Επιστήμονες του πανεπιστήμιου του Ρότσεστερ εξέτασαν δείγμα 1.000 ανθρώπων σχετικά με 400 τύπους συμπεριφορών κι ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια συχνή σύνδεση μεταξύ της εξυπνάδας και των βωμολοχιών. Μάλιστα αυτή η σύνδεση  αυξάνεται κατακόρυφα στα ελληνικά φανάρια κι ιδιαίτερα τη στιγμή που ανάβει πράσινο!

3. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι μοναχικοί 

Party animal δεν τους λες σίγουρα. Κι ίσως είναι η πρώτη φορά που αν έχετε στο μυαλό σας κάποιον αναγνωρισμένα ευφυή άνθρωπο να μη σας είπα κάτι καινούργιο! Τι να κάνω, όμως, να αγνοήσω την επιστήμη; H επιστήμη, λοιπόν, αιτιολογεί τη συγκεκριμένη συνήθεια μέσα απ’ τη μεγάλη πίστη που έχουν οι άνθρωποι αυτοί στις δυνάμεις τους∙ ικανή να τους κάνει να αισθάνονται ξένο σώμα απ’ τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, μη απολαμβάνοντας τελικώς την παρέα τους. «Δε χρειάζομαι κανέναν, έχω τα βιβλία μου» η φάση κι όποιος δε γουστάρει να πάει στο νούμερο 2!

4. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι «κουκουβάγιες»

Όχι, δε μιλάω για κάποιους αντίστοιχους σούπερ ήρωες του βεληνεκούς του batman, αλλά για τη συνήθεια των έξυπνων ανθρώπων να κοιμούνται αργά τη νύχτα. Αρκετοί ειδικοί παρακολούθησαν περιπτώσεις ανθρώπων με εξαιρετικά ταλέντα ή υψηλόβαθμες θέσεις στην κοινωνία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι αυτοί είχαν τη συγκεκριμένη συνήθεια. Να μια δικαιολογία ακόμη, λοιπόν, για τους ξενύχτηδες!

5. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στους άλλους και λιγότερο στον εαυτό τους 

Ο μύθος ότι οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι κάτι περίεργα, μοναχικά και πανούργα όντα, κλεισμένα σε ένα υπόγειο εργαστήριο, σχεδιάζοντας την καταστροφή του κόσμου, μόλις καταρρίφθηκε! Τουλάχιστον εν μέρει. Γιατί μπορεί να παραμένουν μοναχικοί (βλέπε νούμερο 3), αλλά είναι ψυχούλες. Οι επιστήμονες τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη άποψη μέσα απ’ την ικανότητα των έξυπνων ανθρώπων να εντοπίζουν και να κατανοούν ευκολότερα τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τα κίνητρα στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Η υψηλή ενσυναίσθηση, με λίγα λόγια, για τους γνώστες!

6. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι αργοπορούν

Σας στήνουν οι φίλοι σας; Ή εσείς είστε πολύ χαζοί ή αυτοί πολύ έξυπνοι! Η πεποίθηση των ευφυών ατόμων ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα σε προκαθορισμένο χρόνο από ό,τι είναι πραγματικά δυνατό, τους κάνει ασυνεπείς. Πρόσεχε, λοιπόν, πώς μιλάς στους φίλους σου όταν καθυστερούν, γιατί μπορεί να έχεις μια ιδιοφυΐα δίπλα σου! Αν πάλι αργείς εσύ, με ευχαριστείς αργότερα!

7. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι έχουν ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από μια πνευματική ασθένεια

Έχει αποδεχθεί επιστημονικά ότι τα ευφυή παιδιά συχνά έχουν χαρακτηριστικά διπολικής διαταραχής. Συγχρόνως, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και στο στρες. Τα μεγάλα μυαλά φέρουν και μεγάλες ευθύνες, κάπου εκεί ίσως το χάνεις λίγο!

8. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι τεμπέληδες

Μελέτη στο Journal of Health Psychology, ανέδειξε ότι οι άνθρωποι που δε σπαταλούν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι, τείνουν να ‘ναι πιο δραστήριοι από αυτούς που προτιμούν να γυμνάζουν το μυαλό τους. Η φαινομενική τεμπελιά μπορεί να ‘ναι έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα, εκτός αν σκέφτεσαι πως είσαι τεμπέλης!

9. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι ξέρουν να λένε ότι έκαναν λάθος

«Ένα ξέρω, ότι τίποτα δεν ξέρω» είχε πει ο Σωκράτης. Εμπεριέχοντας σε μία φράση τη φιλοσοφία του προς τη γνώση και τη ζωή γενικότερα. Αρκετά χρόνια μετά η επιστήμη της ψυχολογίας, μέσα από πειράματα παρατηρήσεων, κατέληξε με πολλαπλές έρευνες ότι οι ευφυείς άνθρωποι δεν παγιδεύονται σε βεβαιότητες και κατανοούν καλύτερα απ’ τον καθένα ότι μπορεί να κάνουν λάθος!

10. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Ο ψυχολόγος Satoshi Kanazawa κι οι συνεργάτες του έκαναν ένα IQ τεστ σε ενήλικες. Όσοι έπιναν αρκετό αλκοόλ όταν ήταν νεότεροι συγκέντρωναν εύκολα μεγαλύτερο σκορ, ενώ όσοι ξεκίνησαν να πίνουν αργότερα στη ζωή τους αρκετά χαμηλότερο. Ο Αϊνστάιν λογικά θήλαζε ουίσκι!

Αυτή ήταν, λοιπόν, η λίστα μας! Αν βρήκες πολλά κοινά στοιχεία με τον χαρακτήρα σου, καιρός να αναθεωρήσεις σχετικά με την ευφυΐα σου. Αν πάλι όχι, δε σημαίνει κάτι. Απλά η επιστήμη δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να σε αποκωδικοποιήσει!

 

Συντάκτης: Γεώργιος-Κωνσταντίνος Ψύλλας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!