poly870

Μετά από ένα χωρισμό υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε στοιχειώσουν. Στιγμές που μοιραστήκατε, που κλάψατε από χαρά και λύπη, τα αστεία σας που δεν τελείωναν ποτέ, τα πειράγματα μεταξύ σας, αλλά και τόσες άλλες μοναδικές εμπειρίες. Αυτές τις αληθινές στιγμές αγάπης κι ειλικρίνειας δεν μπορείς εύκολα να τις ξεχάσεις.

Κάποτε αυτές οι μνήμες θα ξεθωριάσουν, όσο δύσκολο κι αδύνατο κι αν φαντάζει μετά από ένα χωρισμό. Στην πραγματικότητα, μόνο μια μικρή ανάμνηση θα μείνει να σε στοιχειώνει. Δεν μπορείς να ξεχάσεις αυτή τη μοναδική μέρα που ο πρώην άνθρωπός σου γιορτάζει, που γίνεται ένα χρόνο μεγαλύτερος, που για ακόμη ένα χρόνο ήταν μακριά σου.

Μετράς τις μέρες αντίστροφα. Σε στιγματίζει εκείνη η μέρα και δεν μπορείς να τη βγάλεις απ’ το μυαλό σου, είτε ασυναίσθητα είτε συνειδητά. Θέλεις πάρα πολύ να επικοινωνήσεις μαζί του, σου λείπει κι έχεις ανάγκη έστω κι ένα μικρό κι επιτηδευμένα αδιάφορο μήνυμα. Γι’ αυτό ίσως και να περιμένεις τα γενέθλιά του. Για να βρεις την αφορμή να του στείλεις ένα ειλικρινές, συναισθηματικό, αλλά κρύο κι απόμακρο μήνυμα. Δεν μπορείς να του πεις πώς νιώθεις, χρειάζεσαι όμως κάτι στο οποίο να αναμένεις και να ελπίζεις, πως σε ένα περιορισμένο αριθμό ημερών θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα μικρό θόρυβο στη ζωή του, μια μικρή αναστάτωση.

Δεν είναι εύκολο να ξεχάσεις αυτή τη μέρα. Αν προσπάθησες; Φυσικά και προσπάθησες, όπως κατάφερες και ξέχασες ή έστω καλά έκρυψες τις αναμνήσεις και τα αισθήματα που σου είχε αφήσει πίσω ο άνθρωπός σου. Όλα τα πήρε στη φυγή του. Γιατί να μην πάρει και τη σημαντικότητα εκείνης της μέρας και να γίνει μια συνηθισμένη και βαρετή όπως όλες οι υπόλοιπες; Ακόμα, μετά από τόσο καιρό, γιατί να πονάει τόσο μια μικρή ανάμνησή του; Θυμώνεις με τον εαυτό σου που ακόμα θυμάται. Που για ακόμη μια φορά θα μπει στο μεγάλο δίλλημα ̇ θα ‘πρεπε, άραγε, να του ευχηθώ σήμερα, τη μέρα που γιορτάζει;

Μακάρι να υπήρχε κάποιος ειδικός σε τέτοια θέματα. Κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά τι θα έπρεπε να κάνεις. Τα γενέθλια δεν είναι απλά μια γιορτή. Είναι η σημαντικότερη για τον καθένα ξεχωριστά, είναι η μέρα όπου όλα επιτρέπονται, που μπορείς να συμπεριφερθείς όπως θες, που όλοι σου κάνουν όλα τα χατίρια, είναι η δική σου σημαντική μέρα. Ένα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο. Αν ο κάποτε άνθρωπός σου είναι αλλού, αν έχει ήδη μπει σε μια άλλη σχέση, τότε δε χρειάζεται να του ευχηθείς.

Η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζες. Είχες συνηθίσει να μην ακούς νέα του. Όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν ρολόι, θα ερχόταν η μέρα της γιορτής του και θα συμπληρωνόταν η ανάγκη σου για μια μικρή επαφή μαζί του. Μέχρι που τον είδες αλλού. Τυχαία στο δρόμο ή μια φωτογραφία στην αρχική σου. Παγωμάρα. Ήξερες πως κάποτε αυτό θα συνέβαινε, δεν ήταν κι αδύνατο. Τώρα, όμως, η αναμονή σου καταστράφηκε. Ο άνθρωπός σου είναι αλλού κι ανάθεμα που αυτό αλλάζει τα πάντα.

Δε χρειάζεται ούτε ένα μήνυμα ούτε ένα τηλεφώνημα, απολύτως τίποτα. Ο κάποτε άνθρωπός σου τώρα είναι αλλού, όσο και να σε πονάει. Δεν έχεις πλέον το δικαίωμα να έχεις χώρο ούτε λόγο στη ζωή του. Προχωρώντας σε μia άλλη σχέση δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος πλέον, σε έχει ξεπεράσει και δε σε χρειάζεται. Σκληρές συνειδητοποιήσεις, αλλά απόλυτα αληθινές. Δε χρειάζεται την ευχή σου και σίγουρα όχι ένα μήνυμα αργά τη νύχτα που να λέει πόσο εύχεσαι να είναι καλά, πάντα δυνατός και υγιής. Αυτά είναι αχρείαστα. Δεν τον πολυνοιάζει αν θα του ευχηθείς, στην πραγματικότητα, ίσως και να μην το θέλει. Δε θέλει να του υπενθυμίσεις την ύπαρξή σου. Και γιατί να το κάνεις;

Είναι αλλού κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Όσο και να σε πονάει που θα γιορτάσει τα γενέθλιά του σε άλλη αγκαλιά, όσο και να σε πονάει που τώρα είναι σημαντικός για κάποιον άλλον, που εύχεται κάθε γιορτή και γενέθλια να τους βρίσκουν μαζί. Όσο και να σε πονάει εκείνη η μέρα, θα περάσει.

Πλέον δε χρειάζεται να περιμένεις, μέσα σου το ξέρεις. Πρέπει να το παραδεχτείς και να προχωρήσεις. Οι άνθρωποι στη ζωή μας έρχονται και φεύγουν. Όλα κάνουν τον κύκλο τους. Δε χρειάζεται να μετράς τις μέρες άλλο, κουράστηκες, προχώρα…

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!