Οι καβγάδες σε μια σχέση αποτελούν το αλατοπίπερο, αρκεί να είναι μικροί σε διάρκεια κι ένταση. Δίνουν παλμό, ουσία, όρεξη, αναζωπυρώνουν τον ενθουσιασμό και θεμελιώνουν ακόμα περισσότερο τις βάσεις μιας υγιούς συνύπαρξης. Υπάρχουν τσακωμοί που καταλήγουν με μούτρα, να κοιμάται ο ένας στο κρεβάτι κι ο άλλος στον καναπέ, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που καταλήγουν στο κρεβάτι με παθιασμένες ερωτικές περιπτύξεις, ως ένδειξη εκεχειρίας.

Ο τσακωμός που καταλήγει στο σεξ, έχει τύπο, όνομα και ταυτότητα. Ονομάζεται make up sex και κάνει ακριβώς αυτό που λένε κι οι φίλοι Άγγλοι. Συμφιλιώνει τους δυο παρτενέρ με έναν τρόπο ευχάριστο και σίγουρα εκτονωτικό. Επαναφέρει τις ισορροπίες, επαναπροσδιορίζει τα όρια και τις αντοχές κι όλα αυτά μέσα απ’ την ευχαρίστηση της ηδονής. Ηρεμεί τα πνεύματα κι εντείνει τις ορμές σε ένα παιχνίδι κυριαρχίας και συγχώρεσης με απώτερο στόχο την επανόρθωση. Μετατρέπει την οργή σε πάθος και την εξωτερικεύει με τον  καλύτερο τρόπο.

Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι, οι ας τους πούμε δύσπιστοι, στην αντίπερα όχθη του ποταμού, που θεωρούν πως το σεξ συμφιλίωσης σαν λύση δεν ικανοποιεί πάντα και τις δυο πλευρές. Εκτιμούν πως ένα ζευγάρι που καβγαδίζει συχνά και μάλιστα βιώνει μεγάλες εντάσεις, δεν μπορεί να λύσει ουσιαστικά τα προβλήματά του. Θεωρούν πως το σεξ τους δίνει μια παράταση, όπως ο διαιτητής σε ισόπαλο αγώνα ποδοσφαίρου.

Στην ουσία δεν επεξεργάζονται το πρόβλημα ούτε ψάχνουν να βρουν τη ρίζα του για να το ξεριζώσουν. Διαλέγουν μια λύση στο ποδάρι, να καλυφθεί το πρόβλημα όπως-όπως και συνεχίζουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Κάποιοι γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουν πως μόνο με τη συζήτηση μπορεί να κατευναστεί ένας καβγάς και μόνο με την επικοινωνία μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια σκέψεις και προτάσεις  για την ουσιαστική λήξη του.

Οι καβγάδες, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, κάνουν καλό σε μια σχέση, σε υγιή πλαίσια πάντα, γιατί με αυτόν τον τρόπο παραμένουν τα μέλη της ενεργά και σε εγρήγορση. Το να μαλώνεις με το σύντροφό σου δείχνει ενδιαφέρον κι αγάπη. Γιατί μόνο αν ενδιαφέρεσαι για τον άλλο και τον εκτιμάς φροντίζεις να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου απέναντί του χωρίς να φοβάσαι να μαλώσεις. Αν δε σε ενδιέφερε θα έλεγες απλά ένα «εντάξει» και θα τελείωνε εκεί η συζήτηση. Αντιθέτως, διαλέγεις να πεις αυτό που σε ενοχλεί χωρίς να καταδικάζεις το δεσμό σου. Αντιθέτως, του δίνει την ευκαιρία να βελτιωθεί.

Εν κατακλείδι, μερικοί καβγάδες μπορούν να λυθούν με παθιασμένο και τρελό σεξ. Κάποιοι άλλοι, όμως, βασισμένοι σε πιο σοβαρούς λόγους και συνήθως επαναλαμβανόμενοι, χρειάζονται συζήτηση. Ακούς τη γνώμη του άλλου, επιβεβαιώνεις ή απορρίπτεις αυτά που σου λέει και με επιχειρήματα παραθέτεις τη δική σου άποψη.

Σίγουρα το σεξ μετά από μια γερή σύγκρουση με το ταίρι σου, σας αφήνει πιο δεμένους, ίσως και πιο ερωτευμένους. Η συζήτηση, όμως, η ανάλυση κι η λύση σας αφήνει με ένα δέσιμο πιο ειλικρινές και πιο στέρεο.

Μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι κι άδικο δεν είχαν. Καβγαδάκια τύπου «με παραμελείς», «δεν περνάμε πολύ χρόνο μαζί», ήπιας ζήλιας και ναζάκια, ναι, φυσικά μπορούν να λυθούν με ένα καλό κρεβάτι. Οικονομικά ζητήματα, θέματα σεβασμού, εκτίμησης, αυτοεκτίμησης κι αξιοπρέπειας είναι προτιμότερο να λύνονται με συζήτηση και διάλογο.

Εξάλλου, καλύτερα να διαφωνείς, αποτελεί σημάδι κι αυτό ενδιαφέροντος, παρά να σιωπάς και να προσπερνάς. Η σιωπηλή ανακωχή μόνο εντείνει την κατάσταση.

 

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη