Τις περισσότερες φορές οι κινήσεις μας μαρτυρούν πολλά περισσότερα απ’ τα ίδια μας τα λόγια. Ευτυχώς, έχουμε την ευχέρεια να δείξουμε τι νιώθουμε και να αποκαλύψουμε πώς αισθανόμαστε, χωρίς καν να εκτεθούμε με λέξεις, δίνοντας σαφές μήνυμα μέσω της γλώσσας του σώματος ή και κάποιων εσκεμμένων συμπεριφορών μας.

Το να τα λέμε όλα χωρίς να λέμε τίποτα μας έχει βγάλει πολλές φορές απ’ τη δύσκολη θέση, εκφράζοντας το ερωτικό μας ενδιαφέρον ξεκάθαρα –κατά την άποψή μας–, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε, όμως, μια άβολη εξομολόγηση. Είναι, εξάλλου, κι ορισμένοι που δεν το ‘χουν με το «λέγειν», άλλοι κάπως ντροπαλοί κι ορισμένοι που αγαπούν το μυστήριο, επομένως προτιμούν να πλησιάσουν κάποιον πλαγίως, μέσω μπηχτών και διακριτικών κινήσεων.

Κι αν ο άλλος το πιάνει το νόημα και το μεταφράζει το μήνυμα, όλα καλά. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους τους κάπως ανασφαλείς και καθόλου παρατηρητικούς, που ειδικά στο πεδίο του φλερτ αν δεν τους πεις ξεκάθαρα πως τους θέλεις, δε χαμπαριάζουν τίποτα; Όσο πλάγια κι αν το πας, όσα κι αν οι κινήσεις σου μαρτυρούν, είναι ορισμένοι που θα βυθίζονται σε αβεβαιότητες και θα χάνονται στη μετάφραση, πιστεύοντας πως δεν τρέχει τίποτα.

Ας εστιάσουμε στις λεπτομέρειες, μήπως βοηθηθούν κι εκείνοι, μπας και μάθουν έστω τα sos στο θέμα «φλερτ». Ένα απ’ τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά δείγματα σε μια ερωτική προσέγγιση είναι το έντονο κι επίμονο κοίταγμα. Η οπτική επαφή θα πρωταγωνιστεί σε κάθε συνάντησή σας. Αυτός που επιμένει να σε καρφώνει με το βλέμμα του ευελπιστεί πως με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβεις, κι ίσως και να καταφέρει να σε υπνωτίσει. Το θεωρεί ασφαλή επιλογή, καθώς πιστεύει πως είναι δεδομένο ότι θα λάβεις το μήνυμα που σου στέλνει.

Ο δύσπιστος κι ανασφαλής άνθρωπος, όμως, δε θα καταλάβει τι υπονοείται πίσω απ’ την έντονη οπτική επαφή. Ίσως μάλιστα να θεωρήσει πιο πιθανό πως ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί του είναι μάλλον αλλήθωρος και κοιτάει κάποιον άλλον, κάπου πιο πίσω. Κι άντε και πείθεται πως καρφώνει τον ίδιο, θα πιστέψει πως έχει κάτι περίεργο στο πρόσωπό του, μαρούλι στα δόντια ίσως και γι’ αυτό τον κοιτάει ο άλλος τόσο επίμονα. Μέχρι και στον καθρέφτη θα πάει για να βρει αυτό το περίεργο που βρίσκεται –στη φαντασία– πάνω του.

Ένα ακόμη προφανές σημάδι πως φωνάζει «σε γουστάρω» είναι η συχνή κι επιτηδευμένη επαφή. Θα βρίσκει καθημερινά μια πρόφαση για να βρεθείτε. Στην ίδια λογική, ψάχνει την παραμικρή ευκαιρία για να σου στείλει ένα μήνυμα, να σε ρωτήσει κάτι και να ξεκινήσει μια συζήτηση ακόμα και για το πιο παράδοξο θέμα. Πέρα απ’ το να σε γνωρίσει καλύτερα, επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία του και να μην αφήνει κανένα περιθώριο να ξεχαστεί.

Όχι, δε θέλει να σε ρωτήσει ποιο είναι το καινούριο πρόγραμμα της σχολής, ούτε να μάθει την άποψή σου σχετικά με το τελευταίο reality που παίζεται στην τηλεόραση. Δεν τον νοιάζουν όλα αυτά. Απλά θέλει τη συντροφιά σου, για όσο περισσότερο γίνεται. Όχι, η παρέα δεν αρρώστησε ξαφνικά λίγα λεπτά πριν την έξοδό σας. Ήταν σχεδιασμένα όλα για να είστε μόνοι. Περίεργο, ε;

Στις συναντήσεις, οι ερωτήσεις από μεριά του πέφτουν βροχή. Θέλει να μάθει τα πάντα για σένα, να ανακαλύψει όλες τις πτυχές του εαυτού σου και να δει τι άνθρωπος είσαι. Τον ενδιαφέρει ο τρόπος που σκέφτεσαι, τι αγαπάς και τι μισείς, τι σ’ αρέσει και τι σε εκνευρίζει, απλούστατα γιατί τον ενδιαφέρεις εσύ. Επομένως, όχι, δε ρωτάει τόσα πολλά επειδή βαριέται την παρέα σου και θέλει κάπως να περάσει η ώρα, ούτε είναι αδιάκριτος και κουτσομπόλης.

Ακόμα κι αν όλα αυτά διαδραματιστούν, υπάρχουν άτομα που εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί τους και τους διεκδικεί διακριτικά μεν, ξεκάθαρα δε. Έχουν για όλα μια απάντηση, νομίζουν πως όλα αυτά είναι ιδέα τους, φιλικότητα ή απλή ευγένεια και πως δε συμβαίνει τίποτα το ερωτικό. Είναι, βλέπεις, η χαμηλή αυτοπεποίθηση κι η ανασφάλεια που κυριαρχεί μέσα μας και μας κάνει δειλούς, καχύποπτους με τα πάντα. Φοβόμαστε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, μόνο και μόνο για να μην πλάσουμε ιστορίες στο μυαλό μας, αναπτύξουμε προσδοκίες και, στο τέλος, απογοητευτούμε. Περιμένουμε ο άλλος να μας πει ξεκάθαρα, ευθέως, τι ζητάει από εμάς και τι νιώθει.

Μα τι νόημα θα ‘χε έρωτας χωρίς μικρά αινίγματα και προκλήσεις;  Μην περιμένεις απ’ τον άλλον να φωνάξει «σε γουστάρω». Μην απαιτείς να εκτεθεί κάποιος για να μη ρισκάρεις τίποτα εσύ. Παρατήρησε τις κινήσεις, τα μάτια εξάλλου μιλάνε περισσότερο απ’ τις λέξεις.

 

Συντάκτης: Χρύσα Κωστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη