Αχ ο έρωτας! Πάντα μια σχέση φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλάζουν όλα ριζικά στην καθημερινότητά του, από το πώς ξυπνάει μέχρι το πώς κοιμάται. Για παράδειγμα, είναι αλλιώς να ξυπνάς κοιτώντας μόνο το ξυπνητήρι σου κι αλλιώς να αντικρίζεις μια γλυκιά «καλημέρα» γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα.

Όπως αλλάζει σε γενικό βαθμό η καθημερινή ζωή όντας ερωτευμένος, έτσι αλλάζουν κι οι καταστάσεις που βιώνεις εντός της σχέσης. Δεν είναι δυνατόν στον όγδοο μήνα, λόγου χάριν, να αισθάνεσαι και να πραγματοποιείς τις ίδιες πράξεις όπως τον πρώτο μήνα. Όσο περνάει ο καιρός τα συναισθήματα μεταβάλλονται. Στην αρχή μιας σχέσης, όσο ιδανική κι αν είναι για σένα, πάντα υπάρχει μια αμφισβήτηση για τον άλλον, μια μικρή αμηχανία στις πράξεις σου και δεν εξωτερικεύεις με άνεση τα αισθήματά σου για το πρόσωπο που έχεις δίπλα σου. Σιγά-σιγά όμως, έχεις ολοένα και περισσότερη ευκολία να μιλάς ανοιχτά στον άνθρωπό σου για ό, τι σκέφτεσαι και για όποια αμφιβολία μπορεί να έχεις. Η ζήλια κι η αμφισβήτηση ελαχιστοποιούνται και τη θέση τους καταλαμβάνει το πραγματικό ενδιαφέρον.

Τους πρώτους μήνες που διανύει μια σχέση, όσο ρόδινα κι ευτυχισμένα κι αν είναι τα πράγματα, τόσος έλεγχος την επισκιάζει. Σίγουρα ο σύντροφός σου έχει χρονομετρήσει την ώρα που χρειάζεσαι για να φτάσεις σπίτι σου είτε με τα πόδια, είτε με λεωφορείο, είτε με αμάξι. Εννοείται συμπεριλαμβάνονται και τα φανάρια, άλλωστε αυτά διαρκούν περισσότερη ώρα. Δε θα τον ξεγελάσεις με τίποτα. Καμιά φορά κάτι θα τύχει, όμως, και θα καθυστερήσεις λίγο παραπάνω. Λίγο η κίνηση, λίγο ο μπροστινός που πάει με 20 χιλιόμετρα, λίγο να σταματήσεις να πιεις λίγο νερό, πάει πέρασαν τα 10 λεπτά. Άντε να εξηγήσεις στον άλλον τι συνέβη. Εσύ θα εξηγήσεις βέβαια, αλλά δεν ξέρω αν σε πιστέψει.

Όση ώρα καθυστερείς να λάβεις αυτό το αναμενόμενο «Αγάπη μου έφτασα σπίτι», τόσες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό σου. «Και πού είναι άραγε;», «Ποιον συνάντησε και καθυστερεί τόση ώρα;», «Μήπως μιλάει στο τηλέφωνο και μ’ έχει γράψει;» και πολλά άλλα ερωτήματα, που μόνο εσύ τα ξέρεις. Δεν τα λες σε κανέναν άλλον και προσπαθείς να δείξεις ψυχραιμία και ηρεμία. Με το που λαμβάνεις το πολυπόθητο μήνυμα δε ρωτάς ευθέως πώς και γιατί άργησε να σταλεί, περιμένεις λίγο να δεις τι θα πει ο άλλος. Ξέρεις πολύ καλά μέσα σου, όμως, πως ό,τι κι αν σου πει εσύ δε θα πιστέψεις τίποτα, γιατί έχεις ήδη δημιουργήσει το δικό σου σενάριο στο μυαλό, λίγο παράλογο και παρατραβηγμένο, βέβαια.

Όμως ο χρόνος περνάει και η σχέση σας έχει γίνει ακόμα πιο δυνατή και πάνω απ’ όλα ειλικρινής. Αυτό είναι και το μυστικό που ενώνει ένα ζευγάρι και το κρατάει ενωμένο ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό το καθαρό βλέμμα του έρωτά σου που μέσα του αντικατοπτρίζεται όλη η μαγεία της ψυχής του, αυτή που σας έφτασε να χάνεστε ο ένας στην καρδιά του άλλου. Πλέον, νιώθεις απόλυτη σιγουριά για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, σύμμαχό σου σε όλα. Τον νοιάζεσαι σαν να είσαι εσύ. Τον προσέχεις όπως προσέχεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Στην ιδέα και μόνο πως μπορεί να του έχει συμβεί κάτι, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου και μαυρίζει όλο σου το είναι.

Ξέροντας πολύ καλά τις καθημερινές του διαδρομές κι αποστάσεις, καθώς και το χρόνο που σπαταλάει στην κίνηση των δρόμων, γνωρίζεις πότε θα δεις το όνομά του στο τηλέφωνό σου. Αν αργήσει έστω και πέντε λεπτά, το μυαλό σου πάει στο χειρότερο. Άλλωστε, τόσα ακούμε κάθε μέρα ότι συμβαίνουν γύρω μας. Υπάρχει πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι και σ’ αυτόν, γιατί όχι; Μπορεί κάτι να συνέβη στο αυτοκίνητο, μπορεί να χτύπησε κάπου και να μην μπορεί να ειδοποιήσει κανέναν ή ακόμα να έχασε και το κινητό. Δεν μπορείς να εξηγήσεις αλλιώς την καθυστέρηση αυτή.

Καλείς επανειλημμένα το νούμερό του, αν τυχόν δεν απαντάει στα συνεχόμενα μηνύματά σου, στα οποία πληκτρολογείς τις ίδιες δύο λέξεις «Πού είσαι;».  Η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή και οι παλμοί ανεβαίνουν στα ύψη όσο αργεί να απαντήσει. Σαφώς και μπορεί απλά να έμπλεξε στην κίνηση ή να έχασε κάποιο λεωφορείο, αλλά αν ήταν έτσι θα σε είχε ειδοποιήσει. Αυτή όμως η απλή εξήγηση δε σου αρκεί. Δε μιλάμε για έναν απλό γνωστό, αλλά για τον δικό σου άνθρωπο.

Στον πρώτο χτύπο του τηλεφώνου, παρατάς οτιδήποτε κάνεις εκείνη τη στιγμή και τρέχεις να δεις το όνομα του αποστολέα. Επιτέλους! Η καρδιά σου ήρθε στην θέση της και οι παλμοί στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς. Ήταν κάτι τόσο απλό τελικά. Όλοι γνωρίζουμε για την κίνηση στους δρόμους μέρα -μεσημέρι και γι΄ αυτά τα κινητά –ανάθεμά την ώρα τους- που καταναλώνουν όλη τη μπαταρία σε ένα μόλις τηλεφώνημα. Ή -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- υπήρξες πάλι λίγο παρανοϊκός.

Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ενός δεσμού δεν τίθεται θέμα μη εμπιστοσύνης, αλλά για την ασφάλεια του ανθρώπου σου. Μόνο αυτό σε νοιάζει και τίποτα άλλο. Οι λογικές εξηγήσεις δεν είναι για τους ερωτευμένους. Η λογική δε χωράει στο πεδίο του έρωτα. Λίγη ψυχραιμία ίσως, για να μη παθαίνουμε εμφράγματα σε κάθε μικρή αναμονή.

Θα στείλει.

Συντάκτης: Χρύσα Κωστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου