erthy

Το ήξερες πριν καν αρχίσει η μεταξύ σας σχέση ότι αν τελείωνε άδοξα, θ’ αναγκαζόσουν να τον βλέπεις και να σε βλέπει συνέχεια. Ήξερες ότι θα ένιωθες άβολα κάθε φορά που θα τον συναντούσες καθόλου τυχαία μπροστά σου. Αυτό, είτε το θέλεις, είτε όχι, είναι κάτι που πια δεν μπορείς να τ’ αποφύγεις είτε γιατί σπουδάζετε μαζί, είτε γιατί μένετε στην ίδια γειτονιά, είτε γιατί έχετε κοινές παρέες, είτε γιατί δουλεύετε μαζί. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις κι αν ανήκεις, πρέπει να γνωρίζεις ότι οφείλεις, ναι, οφείλεις να έχεις απαιτήσεις από το άτομο αυτό που πλέον αποκαλείς πρώην έρωτά σου.

Πρώτη απαίτηση είναι ο σεβασμός προς το πρόσωπό σου. Πολλές φορές βέβαια έχεις ακούσει ότι τον σεβασμό τον κατακτάς, δεν τον ζητάς. Στην περίπτωση του πρώην έρωτα όμως τον ζητάς και τον δίνεις! Δε γίνεται ένας άνθρωπος που έχεις μοιραστεί προσωπικές στιγμές μαζί του να μη σε χαιρετάει ή ακόμα χειρότερα, να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχεις στον χώρο. Δε λέμε ν’ ανοίξετε ψιλή κουβέντα μαζί αν δε σας βγαίνει, όμως τα απολύτως απαραίτητα, όπως ένα «γεια, τι κάνεις;» σας καθιστούν πολιτισμένους.

 

 

Δεύτερη και πολύ σημαντική είναι η εχεμύθεια. Δεν μπορείς και δεν μπορεί να πει σε κανέναν μυστικά που μοιραστήκατε κατά τη διάρκεια της σχέσης σας. Δεν μπορεί να μιλήσει σε οποιονδήποτε τρίτο γι’ αυτά που εκμυστηρεύτηκες κι αντίστροφα. Είναι τουλάχιστον τίμιο κι ηθικό να μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία τώρα που η σχέση σας τελείωσε. Για σκέψου σε πόσο άσχημη θέση θα έρθεις κι εσύ και το πρώην αμόρε, αν ξεκινήσετε να βγάζετε τα άπλυτά σας στη φόρα.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρχει και η διακριτικότητα. Αν για παράδειγμα έχει προχωρήσει σε επόμενη σχέση, δε θα σε κακολογήσει και κανένας αν ζητήσεις  λιγότερα σαλιαρίσματα μπροστά σου- σε περίπτωση που έχεις αναγκαστεί να το υποστείς λόγω κοινού περιβάλλοντος. Δεν έχει σημασία ακόμα κι αν εσύ ήσουν που επέλεξες να λήξεις τη σχέση. Θα φέρει σε αμηχανία εσένα κι όλους τους θεατές της σκηνής.

Τέταρτη απαίτηση είναι φυσικά η ενημέρωση. Να σου έχει επικοινωνήσει με κάποιον τρόπο -τουλάχιστον στην αρχή της νέας σχέσης-, ότι πλέον δεν είναι single. Να γνωρίζεις στο περίπου τι θα αντιμετωπίσεις και να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Μην ξεχνάς ότι κάποιες φορές οι σχέσεις τελειώνουν μονομερώς. Δεν ξέρεις αν ο άλλος ήταν έτοιμος να δεχτεί τον χωρισμό, πόσο μάλλον να αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες προκειμένου να σ’ αποφύγει. Άρα όσο άβολο κι αν είναι, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι εσύ.

Προχωρώντας οδηγούμαστε στην αποδοχή της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε εκ των συνθηκών. Ξέρεις ότι δεν μπορείς ν’ αλλάξεις όσα δεν είναι στο χέρι σου. Αυτά απλώς θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και να εξελίσσονται κι εσύ πρέπει να το αποδεχτείς προκειμένου να μην έχεις μεγαλύτερα προβλήματα στο κεφάλι σου. Αποδέχεσαι λοιπόν την κατάσταση και σιγά σιγά σου γίνεται συνήθεια. Δεν καταπιέζεσαι, όμως κάνεις βήματα στο να δέχεσαι μια νέα πραγματικότητα.

Τελευταία απαίτηση που μπορείς να έχεις από τον πρώην σύντροφό σου είναι και η καλή συνεργασία. Είτε αφορά τον εργασιακό τομέα, είτε κοινές παρέες, οφείλετε από κοινού να συνεργάζεστε όμορφα μαζί, όπως ενδεχομένως και πριν μεσολαβήσει η σχέση σας, προκειμένου να μη δημιουργείτε πρόβλημα στην υπόλοιπη παρέα. Άλλωστε δε σας φταίει κανείς άλλος που σήμερα φτάσατε να τα κάνετε σκατά και να κλείσετε έναν κύκλο. Πρέπει να φροντίσετε να μη χαθούν οι ισορροπίες της παρέας ή η προόδου στη δουλειά σας. Θυμήσου ότι αυτό το ρίσκο το πήρες από την αρχή.

Το σίγουρο είναι ότι όταν τελειώνει μια σχέση κι οι δύο έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τις ίδιες απαιτήσεις, ιδιαίτερα όταν πρέπει να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Όλα είναι πιο εύκολα όταν το «τραβάμε χωριστούς δρόμους» γίνεται στην πράξη. Τότε που δε συναντάς τον άλλον στην καθημερινότητά σου. Όταν όμως αναγκάζεσαι να συνεχίσεις να βλέπεις πρώην σου, πρέπει κι οι δύο να φροντίσετε αυτός ο δρόμος να είναι βατός. Μέχρι ίσως μια μέρα να μη σας νοιάζει και τόσο πώς θα τον περπατήσετε, γιατί θα το κάνετε με κλειστά μάτια.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νατάσα Αυγούστη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου