Η απόφαση να παραμείνεις για δουλεία στη χώρα όπου πέρασες τα φοιτητικά σου χρόνια και να μην επιστρέψεις στο πατρικό σου, στη γενέτειρά σου, δεν είναι απλά μια απόφαση. Χρειάστηκε πολλή σκέψη και ζύγισες πολύ καλά τα γεγονότα για να καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή για εσένα.

Αρχικά, όλοι μας έχουμε κάνει τη συγκεκριμένη σκέψη, άπειρες φόρες, κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Στον τόπο όπου έζησες τα καλύτερά σου χρόνια, εκεί που έμαθες να ζεις μόνος, να αυτοσυντηρείσαι, να πληρώνεις λογαριασμούς μόνος σου και να έχεις τον έλεγχο για τα πάντα. Όλα  να περνάνε από το δικό σου χέρι και μόνο, από κανένα άλλο. Γνωρίζεις πολύ καλά την περιοχή όπου μένεις, δε θα είναι μια καινούργια αρχή για σένα, ξέρεις πού να κινηθείς και τι να ψάξεις για ό, τι χρειαστείς. Και το καλύτερο, έχεις τα φιλαράκια που έμειναν πραγματικά δίπλα σου και έχετε μαζί τις καλύτερες εμπειρίες. Σου είναι δύσκολο να φύγεις κι αυτόματα σκέφτεσαι χίλιους δύο τρόπους για να μείνεις μόνιμα, έρχεται το σημείο που καταλαβαίνεις πως όλοι οι δρόμοι καταλήγουν σε μία και μόνο επιλογή, όμως πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Για να κάνεις  αυτό το μεγάλο βήμα πρέπει πρώτα να σκεφτείς όλα τα ενδεχόμενα και τους τομείς που πιστεύεις ότι μπορείς να εξελιχθείς επαγγελματικά, καθώς κι αν η πόλη αυτή μπορεί να σου προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Υπάρχουν δουλείες στον τομέα σου; Στην ειδικότητά που θέλεις να εστιάσεις και να ασχοληθείς; Πρέπει να βρεις μια δουλεία που να ξέρεις ότι θα ξυπνάς κάθε πρωί και θα είσαι χαρούμενος που δουλεύεις εκεί, άλλα για να υπάρξει αυτό σημαίνει πως αυτή η δουλεία θα πρέπει να είναι κάτι που πραγματικά αγαπάς και θέλεις να εξελιχθείς εξασκώντας το. Έχει να στο προσφέρει αυτό η πόλη που σπούδασες;

Εξίσου ένας πολύ σοβαρός λόγος, βασικά ο σημαντικότερος θα έλεγα, είναι το οικονομικό κομμάτι. Έχεις συζητήσει με τους γονείς σου, πως αν πάρεις την απόφαση να μείνεις μόνος σου σε μία άλλη χώρα ή πόλη για δουλεία, όλα τα έξοδα θα είναι δικά σου. Δε δέχεσαι καμιά κουβέντα, γιατί θέλεις να νιώθεις ανεξάρτητο άτομο και πως η επιλογή σου δεν επηρεάζει κανένα από τους γύρω σου και δεν επιβαρύνεις οικονομικά τους γονείς σου. Άσχετα που ξέρεις κατά βάθος σίγουρα κάτι θα σου στέλνουν, γονείς είναι, ακόμα κι αν λες πως τα βγάζεις πέρα, θέλουν να συνεισφέρουν. Επομένως, πρέπει να βρεις δουλεία που να σου εξασφαλίζει το ενοίκιό σου, να πληρώνεις τις οικονομικές υποχρεώσεις σου άρα αυτόματα θα πρέπει να κάνεις κι ένα αντίστοιχο κουμάντο· τώρα είναι που θα καταλάβεις τι πάει να πει λογαριασμοί και έξοδα. Εννοείται πως όλη η ζωή σου δεν αξίζει να είναι μια υποχρέωση, πρέπει να αφιερώνεις και ένα ποσό χρόνου αλλά και χρημάτων για το φαγητό σου και τις εξόδους σου όπου πλέον θα είναι μεν πιο επιλεκτικές, μα θα μπορέσεις να εξερευνήσεις και μια άλλη πιο ενήλικη εκδοχή της πόλης που σπούδασες. Δε θα είναι το ίδιο με τα φοιτητικά σου χρόνια, θα μπεις σε μία εντελώς διαφορετική φάση στη ζωή σου, όμως θα είσαι  πραγματικά πλήρης γιατί έμεινες στην πόλη που σηματοδότησε μια ακόμα σπουδαία αλλαγή.

Να είσαι σίγουρος πριν να κάνεις ένα βήμα, να τα ζυγίσεις όλα, να δεις το καλύτερο για σένα και πάντα αυτό να αναζητήσεις, τίποτα λιγότερο. Αν γυρίζεις πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα σου εν τέλει, δεν είναι και τόσο κακό, έχει και τα καλά του, αν επιλέξεις να μείνεις στη φοιτητική σου πόλη, τότε να το απολαύσεις και να μην το μετανιώσεις όπως κι αν κυλήσουν τα πράγματα. Αυτά ονομάζονται εμπειρίες ζωής. Άλλωστε, αν δεν πάρεις το ρίσκο τώρα που έχεις γεμάτες μπαταρίες κι όρεξη για περιπέτεια τότε πότε;

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου