Η ερωτική ζωή αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης κι ευτυχίας. Ωστόσο, όπως κάθε πτυχή της ζωής μας, αντιμετωπίζει διάφορες ψυχολογικές απειλές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σχέση μας και την ικανοποίησή μας. Από την ανασφάλεια έως την έλλειψη επικοινωνίας, η ερωτική ζωή μπορεί να βρεθεί υπό τον φόβο και την αμφιβολία κι ενώ μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλης ευχαρίστησης, την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει πηγή σημαντικής έντασης κι άγχους.

Από τις συνηθέστερες ψυχολογικές απειλές που επηρεάζουν την ερωτική ζωή μας είναι η ανασφάλεια, οι αμφιβολίες για το σώμα, την εμφάνιση ή τις ερωτικές δεξιότητες, στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν άγχος και να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με την εμφάνισή τους, τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι, το αν θα αγαπηθούν όσο αγαπάνε, το αν είναι ασφαλές να επενδύσουν, ή αν το ταίρι τους ή και οι ίδιοι, μπορούν νσ διατηρήσουν τη μονογαμία. Επίσης, η επίδραση των κοινωνικών προσδοκιών και των πολιτιστικών στερεοτύπων μπορεί να ενισχύσει αυτές τις ανασφάλειες. Πότε θα κάνουν παιδιά, αν θα γίνει γάμος, πόσα λεφτά βγάζει ο καθένας, τι θα γίνει με τους γονείς και το πόσο παρεμβαίνουν στη σχέση. Στοιχεία που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ρίξουν μια και να τα γκρεμίσουν όλα.

Πάνω κάτω, η βάση βρίσκεται διαχρονικά στην έλλειψη επικοινωνίας. Η ανεπαρκής επικοινωνία με τον σύντροφό μας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατανόησης κι απομόνωσης- κοινώς να ζει καθένας τη σχέση μόνος του. Αν νιώθουμε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ ημών και του συντρόφου μας, έχουμε δύο επιλογές: να το κουκουλώσουμε ή να το συζητήσουμε μέχρι να βρεθεί λύση, ακόμα κι αν αυτή είναι επίπονη.

Το ίδιο ισχύει και στο κρεβάτι, με τυχόν κρυφές μας φαντασιώσεις, ανάγκες, κολλήματα, ακόμα κι ανάγκη για πειραματισμό. Να κατανοήσουμε τι απολαμβάνει ο καθένας από εμάς και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να κάνουμε την ερωτική μας ζωή πιο συναρπαστική. Η επικοινωνία δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον για την ανταλλαγή ιδεών και την εξίσωση των προσδοκιών μεταξύ των δυο σε κάθε επίπεδο, από τα οικονομικά μέχρι το “τι ταινία θα δούμε σήμερα” ή ως το “δεν ξέρω γιατί είμαστε μαζί”.

Εξίσου αναπόφευκτο, ωστόσο, μέσα στην ένταση της καθημερινότητας είναι το στρες και κούραση που μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση και τη συναισθηματική σύνδεση. Επίσης, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική ζωή, όπως οι προηγούμενες εμπειρίες, η πίεση των κοινωνικών προσδοκιών και η οικονομική ανασφάλεια. Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές;

Να επενδύσουμε στην αυτο-αγάπη και την αυτοφροντίδα. Ο σεβασμός και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας. Χρειάζεται να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είμαστε και να εργαστούμε πάνω στην αυτοπεποίθησή μας. Έπειτα, παίρνει τη σκυτάλη η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό μας, που είναι ουσιώδης για την επίλυση προβλημάτων και την ενίσχυση της σχέσης. Ακόμα και σε περιόδους στρες, αν επικοινωνήσουμε το θέμα μας, η κατάσταση μπορεί να εξομαλυνθεί ή έστω να πάρει μια κατεύθυνση.

Συνοψίζοντας, το να ζούμε τη σχέση μας μαζί κι όχι ο καθένας μόνος, ή το να μην αφήνουμε τίποτα να την τρώει από μέσα, απαιτεί αφοσίωση στην αυτο-αγάπη, την επικοινωνία και την καλή διαχείριση του στρες. Με αυτές τις πρακτικές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να απολαύσουμε μια ικανοποιητική ερωτική ζωή, μια γεμάτη σχέση. Κατανοώντας τις ψυχολογικές απειλές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αναζητήσουμε την ικανοποίηση και την ευτυχία μαζί με τον άνθρωπο που επιλέξαμε να είναι δίπλα μας, ή χωρίς αυτόν. Αρκεί να μην κλείνουμε τα μάτια μας, μπροστά σε όσα φέρνει στα πόδια μας η ζωή.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου