Υπάρχουν στιγμές που κατά τη διάρκεια της ζωής σου, αν είσαι τυχερός, θα συναντήσεις στον δρόμο σου ανθρώπους λίγο αλλιώτικους απ’ τους άλλους. Και με τον όρο «αλλιώτικους» εννοούμε πιο φωτεινούς, πιο εμπνευσμένους, πιο ξεχωριστούς. Μπορεί να μην είναι οι άνθρωποι που θα σου κάνουν εντύπωση για την πολύ προσεγμένη εξωτερική τους εμφάνιση ή τα ακριβά τους γούστα και προτιμήσεις, αλλά θα τους θυμάσαι πάντα για τις ατέλειωτες κι ουσιαστικές συζητήσεις που μπορεί να έκανες κάποια στιγμή μαζί τους ή για τα συναισθήματα που σου προξένησαν μέσα απ’ τα έργα τους ή και την ίδια τους την παρουσία.

Σίγουρα θα τους ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος για το ιδιαίτερο, ίσως πιο εναλλακτικό στιλ τους ή για την αύρα που αποπνέουν, η οποία θυμίζει άλλη εποχή. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θα τους χαρακτήριζαν ως τους τελευταίους των ρομαντικών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν μια βαθύτερη καλλιέργεια και πνεύμα, χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν απ’ τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλοί τους χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους των γραμμάτων και συνήθως μπορείς να τους βρεις στο πρόσωπο συγγραφέων, ακαδημαϊκών, καθώς κι ανθρώπων της τέχνης και της διανόησης.

Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, έχουν ένα δικό τους, μοναδικό τρόπο να επικοινωνούν τα μηνύματά τους στους άλλους. Είναι εκείνα τα ασίγαστα μυαλά που ξεχειλίζουν από δημιουργικότητα και συναίσθημα, το οποίο και διοχετεύουν καθένας στο είδος του. Άλλος στη συγγραφή, άλλος στη διδασκαλία, άλλος στην υποκριτική, άλλος στη μουσική.

Κάποιοι είναι πιο κοινωνικοί, κάποιοι πιο εσωστρεφείς κι απορροφημένοι στον δικό τους κόσμο. Το πιο γοητευτικό απ’ όλα, όμως, είναι ν’ ακούς έναν τέτοιο άνθρωπο να μιλάει. Η ροή του λόγου του, η συνοχή της σκέψης του, το εσωτερικό του βάθος κι η ευγένεια που μπορεί να εκπέμπει είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσουν απ’ το πρώτο λεπτό, ειδικά αν η ιδιοσυγκρασία σου μοιράζεται κάτι με τη δική του.

Γιατί η αλήθεια είναι πως για να μπορέσεις να συναισθανθείς και να εκτιμήσεις το βάθος ενός τέτοιου ανθρώπου θα πρέπει έστω και λίγο να του μοιάζεις. Εκείνο το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει αυτούς τους ανθρώπους τόσο διαφορετικούς είναι η σπάνια ευαισθησία τους. Αυτή, άλλωστε, αποτελεί και τη βασική πηγή έμπνευσής τους, από αυτήν αντλούν τη δημιουργικότητά τους, καθώς και την ανάγκη τους να εκφραστούν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Οι άνθρωποι αυτοί μεταξύ άλλων μπορεί να σε διδάξουν πολλά πράγματα, ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Μέσα απ’ την τέχνης τους μπορείς να συγκινηθείς, να ταυτιστείς, να ενθουσιαστείς, να ονειρευτείς, να μαγευτείς, να κινητοποιηθείς, να προβληματιστείς και γενικά να νιώσεις όλων των ειδών τα συναισθήματα, τα οποία έχουν το ταλέντο να σου μεταδίδουν με τον πιο άμεσο τρόπο.

Ένας τέτοιος άνθρωπος κρύβει τόση γοητεία, η οποία δεν μπορεί να τον κάνει κάτι λιγότερο από ερωτεύσιμο, γιατί αυτό που σε κερδίζει είναι το μυαλό του, η ευφυΐα του, το χάρισμά του να μετουσιώνει συναισθήματα σε λέξεις, οι ιπποτικοί πολλές φορές τρόποι του, η ευφράδεια του λόγου του, η αγάπη του για τον παράγοντα «άνθρωπο» κι η βαθιά του εσωτερικότητα.

Με λίγα λόγια αυτό που τον διαφοροποιεί είναι η προσωπικότητά του. Σκέψου πόσες συζητήσεις θα μπορούσες  να κάνεις με έναν τέτοιο άνθρωπο, για πόσα ουσιαστικά πράγματα θα μπορούσες να μιλήσεις και πόσες διαφορετικές σκέψεις θα μπορούσες να μοιραστείς. Σκέψεις για έρωτα, για αγάπη, για θλίψη, για πόνο, για ευτυχία, για φόβο, για απώλεια, δηλαδή για ζωή, απλώς μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, πολύ πιο ανθρώπινο, πολύ πιο διαφορετικό απ’ την επιδερμικότητα που χαρακτηρίζει αυτήν την εποχή.

Ένας άνθρωπος της επιφάνειας, ίσως και να μην καταφέρει ποτέ να καταλάβει τη μαγεία που κρύβει ένας πνευματικός άνθρωπος. Ίσως και να τον θεωρεί βαρετό, εκτός εποχής, ή υπερβολικά ευαίσθητο για τα δεδομένα του. Εκείνοι χάνουν κι εσύ κερδίζεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις πρωτόγνωρους κόσμους, ακόμα και να ανακαλύψεις κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου διαβάζοντας ένα βιβλίο τους, ακούγοντας ένα στίχο τους, απολαμβάνοντας μια παράστασή τους ή μια συζήτηση μαζί τους.

Και ποιος ξέρει; Μπορεί να αποτελέσουν τη δική σου πηγή έμπνευσης και να ακολουθήσεις κι εσύ το παράδειγμά τους, χαράζοντας τον δικό σου δρόμο, αφήνοντας κι εσύ το δικό σου αποτύπωμα στο μαγικό κόσμο των γραμμάτων, ζωγραφίζοντας τις δικές σου λέξεις στον καμβά της δικής σου τέχνης.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Γεώργα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη