Πολεμικές τέχνες: Για όσους δε γνωρίζουν, μία πολεμική τέχνη αποτελεί μέθοδο αυτοάμυνας και επιβολής προς τον αντίπαλο, όπου χρησιμοποιούνται όπλα όπως σπαθί, ξίφος, δόρυ, ακόμα κι ένα απλό ξύλο και φυσικά το ίδιο μας το σώμα. Κάθε μία από αυτές έχει τους δικούς της κανόνες ακόμα και όταν οι τεχνικές και οι κινήσεις μοιάζουν να ‘ναι πανομοιότυπες.

Πρέπει ωστόσο να ειπωθεί πως επικρατεί από πολλούς η ιδέα ότι η διδασκαλία πολεμικών τεχνών αυξάνει την ανάγκη ενός ατόμου προς τη βία και έχει ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα καβγάδων, κάτι που όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Έχουν τη δυνατότητα να εξαλείφουν τέτοιου είδους προβλήματα και εντάσεις, βοηθούν στη μείωση του στρες και δεν επιβραβεύουν σε καμία περίπτωση τις επιθετικές συμπεριφορές. Τα άτομα που έχουν τέτοια ξεσπάσματα, είναι άτομα που δεν ξέρουν πώς να διαχειρίζονται το θυμό τους, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αυτοέλεγχου.

Επομένως θα έλεγε κανείς πως είναι ίσως από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί κάποιος να αποκτήσει, μιας και πέρα από τη σωματική αλλαγή έρχεται και η πνευματική μέσα από αυτή τη σειρά μαθημάτων.

Παρακάτω θα δείτε τα 10 πράγματα που μας ωφελεί η ενασχόλησή μας με τις πολεμικές τέχνες.

 

1.Αυτοάμυνα

Σε κάθε είδος πολεμικής τέχνης, σχεδόν, μαθαίνεις πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου σε μια δύσκολη περίσταση είτε με μία-δύο λαβές είτε μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων κινήσεων χωρίς πάντοτε να χρειάζεται να τραυματίσεις τον άλλο.

 

2. Αντοχές

Ψυχολογικά αλλά κυρίως σωματικά, οι αντοχές σου δοκιμάζονται συνεχώς. Ο διδάσκων μπορεί να φαίνεται υπερβολικά αυστηρός, μα είναι όσο πρέπει, γνωρίζει τις δυνατότητες των μαθητών του και δίνει παραγγέλματα βάσει αυτών που βλέπει στον καθένα και από το τι θέλει ο κάθε μαθητής. Επομένως μαθαίνεις περισσότερο τον εαυτό και τις αντοχές σου ακόμα κι αν δε σου είναι ξεκάθαρο από την αρχή.

 

3. Πειθαρχία

Η πειθαρχία είναι αρετή που έρχεται με τη μορφή δεξιοτήτων που διδάσκονται μέσω της κατάρτισης των πολεμικών τεχνών κι αυτές είναι η εστίαση, η συγκέντρωση και ο σεβασμός.

 

4. Αυτοπεποίθηση

Μία ενασχόληση όπως αυτή βοηθάει στη μείωση του στρες, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο, επομένως αναπτύσσεις μια πιο θετική στάση απέναντι από τον εαυτό σου αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή σου. Παίρνεις στην ουσία τον έλεγχο του εαυτού σου με όλη τη σημασία της έννοιας.

 

5. Σεβασμός

Κάθε πολεμική τέχνη έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους πρέπει να υπακούμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις, τυχόν ατυχήματα κλπ. Αναπτύσσεται έτσι μια σχέση σεβασμού απέναντι στον αντίπαλό σου, που μέχρι την ώρα του αγώνα μπορεί να έχει γίνει και το καλύτερό σου φιλαράκι, όπως φυσικά και με το δάσκαλό σου και το ίδιο το άθλημα.

 

6. Υγεία-φόρμα

Επόμενο είναι μετά από όση ώρα κρατάει η προπόνηση να βελτιώνεται σταδιακά η αντοχή σου, η δύναμή σου και γενικά όλο σου το σώμα. Με τον καιρό η επιθυμία να προσέξεις περισσότερο τον εαυτό σου, τη διατροφή και τις συνήθειές σου αυξάνεται, λογικό άλλωστε. Υπάρχουν μάλιστα δάσκαλοι που επιβλέπουν το διατροφολογικό σου πρόγραμμα έτσι ώστε οι επιδώσεις σου να βελτιώνονται με γρηγορότερους ρυθμούς.

 

7. Διασκέδαση

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τα προγράμματα γυμναστική, είναι η βαρεμάρα. Δε βρίσκουν ένα καλό κίνητρο πολλές φορές να συνεχίσουν τις ασκήσεις και τα παρατάνε κάποια στιγμή. Εδώ όμως υπάρχει μια τεράστια ποικιλία ασκήσεων που συνδυάζονται με την ομαδικότητα κάτι που κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον όλων των μαθητών.

 

8. Γνωριμίες

Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να γνωρίσεις καινούρια πρόσωπα σε μια τέτοια «σχολή». Δεν είναι το ίδιο με το σχολείο και είναι αρκετά έντονη η αίσθηση της ομαδικότητας, της αλληλοβοήθειας και της κατανόησης. Όπως αναφέρθηκε και πριν μπορείς να γίνεις φιλαράκι με τον αντίπαλό σου μέχρι να έρθει η ώρα του αγώνα ή και μετά από αυτόν.

 

9. Επαφή με άλλους πολιτισμούς

Κάθε πολεμική τέχνη έχει τη δική της καταγωγή, επομένως κατά τη διάρκεια της «γνωριμίας» σου μ’ αυτή, γνωρίζεις την κουλτούρα και τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχεται. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει έντονα αυτό το συναίσθημα, όταν σε ενδιαφέρει ένα άθλημα και ακολουθείς την ομάδα σου σε αγώνες που λαμβάνουν μέρος σε άλλες χώρες γνωρίζεις και έρχεσαι σε επαφή και με άλλους πολιτισμούς, κάνεις περισσότερες γνωριμίες και μαθαίνεις όλο και πιο πολλά γι’ αυτό που διδάσκεσαι και όχι μόνο.

 

10. Εσωτερική γαλήνη

Μετά από όλα τα παραπάνω, δε νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση το συγκεκριμένο. Η απάντηση βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω.

 

 

Συντάκτης: Μαρία Εφρεμίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου