Μια βδομάδα ρεπό σε ένα μοναδικό τοπίο, χωρίς γρήγορους ρυθμούς φαντάζει όνειρο. Συνήθως, ένα ταξίδι -από εκείνα που μπορούν να σου αλλάξουν την κοσμοθεωρία σου- εμπεριέχει τόσες προκλήσεις, που για τους περισσότερους είναι αρκετές για να μην το πραγματοποιήσουν. Έτσι, οι προορισμοί που συναντώνται συχνότερα είναι μεγάλες αστικές πόλεις. Μαζί θα δούμε μερικά μοναδικά μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Αυτά τα ταξίδια, σε φέρνουν πιο κοντά με τον εαυτό σου, ενώ είναι η τέλεια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και εσωτερική αναζήτηση.

 

1. Λίμνη Τιτικάκα, Περού-Βολιβία

Η λίμνη Τιτικάκα, εκτείνεται μεταξύ Περού και Βολιβίας και το υψόμετρό της από την επιφάνεια της θάλασσας ανέρχεται στα 3.800 μέτρα. Στη λίμνη αυτή αναπτύχθηκε ο πολιτισμός των ξακουστών Ίνκα. Είναι ένα παρθένο τοπίο, με ελάχιστη την παρέμβαση του ανθρώπου. Το αξιοθαύμαστο σε αυτό το μέρος είναι τα πλωτά νησιά από καλάμια, σπίτια της φυλής των Ούρος. Τα μέλη της φυλής θεωρούνται απόγονοι των Ίνκα. Ζουν σύμφωνα με τις αρχές των προγόνων τους και μιλούν τη δική τους μοναδική διάλεκτο. Η λίμνη λατρεύτηκε και λατρεύεται ως θεότητα και μητέρα, αφού από εκείνη ξεκίνησε η δημιουργία της ζωής.

 

 

2. Κόρδοβα, Ισπανία

Στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ στην Ισπανία, βρίσκεται η πόλη Κόρδοβα. Μια πόλη με τεράστια ιστορία που γνώρισε ανάπτυξη στα χρόνια των Ρωμαίων, όμως αναπτύχθηκε πραγματικά κάτω από την επικράτηση των Μαυριτανών. Στην πόλη συναντάται ο καθεδρικός ναός της Μεθκίτα της Κόρδοβας, ένα κτήριο που ενώνει υπό τη στέγη του το ισλαμικό με το χριστιανικό στοιχείο. Το Mezquita, χτίστηκε και αρχικά λειτούργησε ως τζαμί, ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως καθεδρικός ναός. Στο μέρος αυτό μπορεί να βρει κανείς θρησκευτική γαλήνη, να γνωρίσει και να μάθει τις διαφορετικές λατρευτικές τελετές, να προσευχηθεί και να έρθει σε επαφή με το ανώτερο πνεύμα του.

 

 

3. Adam’s Peak, Σρι Λάνκα (Το Πόδι του Αδάμ)

Στη Σρι Λάνκα, βρίσκεται το πόδι του Αδάμ, ιερό βουνό τόσο για Βουδιστές, Ινδουιστές και Μουσουλμάνους. Είναι ένα βουνό ύψους 2.244 μέτρων. Ένα μονοπάτι ανάμεσα στο δάσος που εκτείνεται στις πλαγιές του βουνού είναι ο οδηγός για την κατάκτηση της κορυφής και μιας ενδότερης εσωτερικής ηρεμίας που θα έρθει μετά από ομολογουμένως αρκετό περπάτημα. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους σε αυτό το μοναδικό καταπράσινο τοπίο στη μέση της νύχτας, ώστε να δουν τη μαγευτική αυγή. Ένας προορισμός, μια περιπέτεια που σε φέρνει κοντά στον εαυτό σου και τη φύση. Δεν έχει σημασία σε ποια ανώτερη δύναμη πιστεύεις, γιατί και μόνο η μαγεία της φύσης έχει να σου προσφέρει σπουδαία δώρα.

 

 

4. Κατμαντού, Νεπάλ 

Η γενέτειρα του Βούδα, το Νεπάλ, είναι ο κατάλληλος προορισμός για ενδοσκόπηση- και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε! Το Νεπάλ, με πρωτεύουσα το Κατμαντού, συναντάται κάτω από τα Ιμαλάια ενώ από τα δέκα πιο ψηλά βουνά του κόσμου τα εννέα βρίσκονται στο Νεπάλ. Με τη θέα του Έβερεστ και της ανάγκης των ανθρώπων να κάνουν το ακατόρθωτο, ο ανθρώπινος νους μπαίνει σε λειτουργίες πιο αβίαστες, πιο ενστικτώδεις. Το Νεπάλ δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αναμειχθεί μέσα στο πλήθος, να γνωρίσει την κουλτούρα και τη νοοτροπία των ντόπιων, ενώ παράλληλα οι μοναχοί με τις κίτρινες και κόκκινες ρόμπες μοιάζουν σαν αερικά όπως περιδιαβαίνουν στον χώρο. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο ταξιδιώτης μένει άναυδος από τη θέα και τα χρώματα του ουρανού, τόσο της αυγής όσο και του ηλιοβασιλέματος. Ενώ, στην αστεία πλευρά του πράγματος, μένει άναυδος κανείς με τις τρέλες και την αναρχία που προκαλούν οι αγελάδες που περιπλανώνται ελεύθερες παντού καθώς θεωρούνται ιερές.

 

 

5. Μπουτάν, Νότια Ασία

Το βασίλειο του Μπουτάν βρίσκεται στη Νότια Ασία. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλους εκείνους που αναζητούν την ηρεμία και τη σύνδεση με τη φύση, η οποία τείνει να εκφυλίζεται μέρα με τη μέρα, στους ρυθμούς της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής. Ένα άγριο τοπίο με επιβλητικά βουνά, (μαύρα όρη) όπως και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τεράστιες αχανείς εκτάσεις από βοσκοτόπια, σε καλωσορίζει με τη δική του ιδιότυπη ομορφιά. Οι άνθρωποι στο Μπουτάν ασχολούνται κατ’ εξοχήν με την οικολογία και το περιβάλλον και θεωρείται από τις χαμηλότερες σε ρύπους περιοχές στον πλανήτη. Πέρα από το έντονο οικολογικό στοιχείο στην καθημερινότητα των ντόπιων ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί βουδιστικά μοναστήρια εξερευνώντας το μυσταγωγικό τους πνεύμα, να μάθει τη θρησκεία καθώς και να του κοπεί η ανάσα μπροστά τα πανέμορφα Ιμαλάια που αποκαλύπτουν τα δικά τους μυστικά.

 

 

6. Μάτσου Πίτσου, Περού (Machu Picchu)

Το Μάτσου Πίτσου «αρχαίο βουνό»  είναι η πιο γνωστή αρχαία πόλη των Ίνκα. Βρίσκεται στο Περού και κατασκευάστηκε από την αυτοκρατορία των Ίνκα το 15 αιώνα μ.Χ. κι ακόμα δεν είναι ο αρχιαολογικός κόσμος σίγουρος για τη λειτουργεία του. Άλλοι λένε καταφύγιο, άλλοι πάλι αστρονομικό παρατηρήτριο, υπάρχει σαφώς και η άποψη των βασιλικών ανακτόρων, μιας και τα εναπομείναντα στοιχεία είναι άκρως εντυπωσιακά. Το Μάτσου Πίτσου αποτελεί ένα μνημειώδες αξιοθέατο το οποίο προσελκύει τολμηρούς τουρίστες, καθώς το να το προσεγγίσεις δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Συναντάται σε υψόμετρο άνω των 2.400 μέτρων. Φιλοξενεί πληθώρα ναών και είναι πολύ διάσημο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Διάφορες περιοχές του, χρησιμοποιούνται για περισυλλογή και σύνδεση με τον αρχαίο πολιτισμό των Ίνκα που ακόμα και σήμερα μυστήριο καλύπτει το τέλος της ύπαρξής τους.

 

 

7. Νησί Άρραν, Σκωτία (Isle Of Arran)

Στη Σκωτία υπάρχει ένα νησάκι ιδανικό για όλους εκείνους που ψάχνουν την περισυλλογή σε ένα γραφικό τοπίο μέσα στη φύση. Ο λόγος φυσικά, γίνεται για το νησί Άρραν που εντοπίζεται στη δυτική πλευρά της Σκωτίας. Είναι ένα ήρεμο μέρος καθώς και βουδιστικό θέρετρο. Υπάρχουν διάφορες πνευματικές ασχολίες καθώς και πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα ίδια σου τα χέρια, αφού μια ολόκληρη περιοχή είναι αφιερωμένη στην εμφύτευση δέντρων. Μπορείς να βρεις μια πληθώρα άγριων και σπάνιων λουλουδιών, ιαματικά νερά καθώς -αν είσαι τυχερός- μπορεί να πετύχεις  τα χαρακτηριστικά ασπρόμαυρα ψαροπούλια με το γαμψό πορτοκαλί ράμφος τους.

 

 

8. Ουλουρού, Αυστραλία (Uluru)

Στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας συναντάμε το Ουλουρού, την καρδία του πολιτισμού των γηγενών της Αυστραλίας. Το Ουλουρού είναι ένας κοκκινωπός βράχος, που μοιάζει περισσότερο με βουνό, με ηλικία που ξεπερνά τα 550 χιλιάδες χρόνια. Πιστεύεται ότι υπάρχει μυστικιστική ενέργεια στην περιοχή, γεγονός που αξιοποιούν οι Αβορίγινες για τις τελετές τους. Είναι πόλος έλξης για ταξιδιώτες που αναζητούν την ψυχική γαλήνη και θέλουν να έρθουν πιο κοντά με τη μητέρα φύση. Για όσους επισκέπτονται το μέρος αυτό, ένας κανόνας υπάρχει: Μην αναρριχηθείτε στο ιερό βουνό! Προσβάλει τους γηγενείς και τις αντιλήψεις τους.

 

 

9. Σαμοθράκη, Ελλάδα

Το νησί της Σαμοθράκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Καβείρια Μυστήρια. Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί το περιεχόμενό τους, ενώ μυστήριο καλύπτει την αύρα όλου του νησιού με το Σάος να σε μαγεύει με την άγρια ομορφιά του και τις κρυμμένες οάσεις νερού του. Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί το νησί μπορεί να νιώσει τη φιλοξενία των ανθρώπων του, τη χαλαρότητα και την ευγένεια που περιπλανώνται στους δρόμους του, να έρθει σε επαφή με τη φύση και το σώμα του.

 

 

10. Βαρανάσι, Ινδία (Varanasi)

Η πόλη Βαρανάσι- μια από τις γηραιότερες πόλεις στον κόσμο που συνδυάζει τρεις διαφορετικές θρησκείες δε θα μπορούσε να μην αποτελεί προορισμό για εξύψωση πνεύματος· μάλιστα θεωρείται μια από τις πιο ιερές πόλεις στον κόσμο. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γάγγη που φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και λατρεύεται για τα ιερά νερά του. Οι ταξιδιώτες που αναζητούν την απελευθέρωση επισκέπτονται αυτή την πόλη κι εκείνη τους το ανταποδίδει. Εκεί ντόπιοι και επισκέπτες πλένονται στα παγωμένα νερά του ιερού ποταμού, με σκοπό να απαλλαχτούν από τις αμαρτίες τους, ενώ ταυτόχρονα, απ’ όλο τον κόσμο ταξιδεύουν εκεί ώστε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή άνθρωποι που αναζητούν κάθαρση πριν το ύστατο ταξίδι τους σε μια άκρως εντυπωσιακή τελετή μέσα στο νερό. Έχει γεννήσει μεγάλες πένες φιλοσόφων, ποιητών και συγγραφέων κι ίσως να είναι μια πόλη που θα φέρει και σε σένα την πολυπόθητη έμπνευση.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου