Είτε είσαι είτε δεν είσαι φανατικός των βραβείων Όσκαρ, λίγο πολύ κάπως θα έχεις μπει στις διάφορες ιστοσελίδες που κατακλύζουν τα μέσα δικτύωσης αυτές τις ημέρες για να διαβάσεις τις υποψηφιότητες και τους νικητές αυτής της μεγαλειώδους βραδιάς. Αν και τα συγκεκριμένα βραβεία έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για διακρίσεις σε βάρος εθνικοτήτων και κυρίως για την έλλειψη διαφορετικότητας στην εκπροσώπηση των νικητών μεταξύ των υποψηφίων, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές και σημαντικές προσπάθειες αλλαγής αυτής της κατάστασης.

Την αλλαγή αυτή έρχεται να εδραιώσει κι η φετινή νικήτρια των βραβείων στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου Michelle Yeoh η οποία γίνεται η πρώτη Ασιάτισσα η οποία κερδίζει το βραβείο αυτής της κατηγορίας, αφήνοντάς μας μια γλυκιά και χαρούμενη εσάνς από τα χθεσινά βραβεία. Πέρα όμως από τη νίκη αυτή θα πρέπει να μας συντροφεύουν και τα λόγια της, όταν πολύ ορθά τόνισε ότι «αυτό είναι η απόδειξη ότι μπορείτε να κάνετε μεγάλα όνειρα κι ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Και κυρίες, μην αφήσετε κανένα να σας πει πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια!». Με τις λέξεις αυτές, περνάει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσεις αυτό που πάντα ήθελες, αυτό που από μικρό παιδί μπορεί να ονειρευόσουν.

Ποια είναι όμως η ηθοποιός που έκανε σε μόλις μία νύχτα όλη την υφήλιο να μιλάει γι’ αυτήν; Γεννημένη στις 6 Αυγούστου το 1962 στη Μαλαισία, έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’90 με τη συμμετοχή της στην ταινία «Τζέιμς Μποντ: Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει» με πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο, τον Pierce Brosnan. Ακολούθησε η συμμετοχή της σε μια σειρά ταινιών δράσεων καθιστώντας την σύμβολο αυτής της κατηγορίας, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ.

Tο 2000 συμμετέχει στην υπερπαραγωγή «Crouching Tiger, Hidden Dragon», ενώ το 2005 πρωταγωνιστεί μαζί με τη Zhang Ziyi στην παγκοσμίου φήμης ταινία «Οι αναμνήσεις μίας Γκέισας». Κάποια χρόνια αργότερα, το 2011, δανείζει τη φωνή της στη σειρά κινουμένων σχεδίων Kung Fu Panda στον χαρακτήρα Soothsayer, της γέρικης κατσίκας με τις ξεχωριστές της ικανότητες. Το 2020 υπογράφει συμβόλαιο και συμμετέχει στην Αμερικάνικη σειρά της πλατφόρμας του Netflix «Star Trek» και το 2022 παίρνει τη καλύτερη επαγγελματικά απόφασή της, να συμμετάσχει στην ταινία «Everything Everywhere All at Once» που τις χαρίζει και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Ωστόσο η καριέρα της δεν περιορίζεται μόνο στην υποκριτική. Σε ηλικία 20 χρονών κερδίζει τον τίτλο ομορφιάς στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Malaysia εδραιώνοντάς τη με αυτόν τον τρόπο και στον κλάδο του μόντελινγκ, ενώ παράλληλα στο τέλος της δεκαετίας του ’90 το περιοδικό People της χαρίζει μια θέση ανάμεσα στους 50 πιο όμορφους ανθρώπους του κόσμου. Το ίδιο περιοδικό το 2009 την κατατάσσει ανάμεσα στους 35 πιο όμορφους ανθρώπους όλων των εποχών. Οι διακρίσεις όμως δε σταματούν εκεί. Το 2008, το IMDb την τοποθετεί -και δικαίως- ανάμεσα στις καλύτερες ηρωίδες δράσης όλων των εποχών.

Η Michelle Yeoh επίσης συμμετέχει ενεργά και στον φιλανθρωπικό οργανισμό WildAid ως πρέσβειρα για την προστασία της υπό εξαφάνιση τίγρης της Νότιας Κίνας. Σε μια συνέντευξή της έχει δηλώσει ότι ο ήρωάς της είναι ο Ταρζάν, ενώ δηλώνει θαυμάστρια των συγγραφέων Shakespeare και Stephen King. Μένει μόνιμα στη Γενεύη της Ελβετίας με τον σύντροφό της. Ξεχωρίζει όχι μόνο για το ταλέντο, την ομορφιά και το στυλ της, αλλά και για το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα της. Για μία ακόμη φορά, στήριξε σημαντικά ιδεώδη που κάθε άνθρωπος μπορεί να οικειοποιηθεί για να πάρει δύναμη και να συνεχίσει, έτσι όπως έκανε κι η ίδια κι ο χρόνος την αντάμειψε. Αφήνοντας πίσω της φαβορί όπως η Cate Blanchett, κατάφερε ν’ ανέβει στο βάθρο και τα φετινά όσκαρ, ως προς τις γυναικείες παρουσίες, γράφουν το όνομά της με χρυσά γράμματα.

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου