Ζούμε σε μια εποχή που πολλές φορές νιώθουμε πως δεν έχουμε ποτέ αρκετό χρόνο. Τρέχουμε, βιαζόμαστε, δεν κάνουμε πράγματα που έχουμε προγραμματίσει, μόνο και μόνο για να βρούμε λίγο παραπάνω χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο, καταφέρνουμε να ξεκλέβουμε ώρες ολόκληρες σε καθημερινή βάση για να ασχοληθούμε με το προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ό,τι και αν έχουμε να κάνουμε στη μέρα μας, βρίσκουμε χρόνο για να δούμε την αρχική μας σελίδα, να τσεκάρουμε τα likes που έχουμε πάρει και να μιλήσουμε με φίλους, γνωστούς, αλλά και άγνωστους. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε μια ζωή χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η πραγματικότητα που δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε, κρύβει μια σειρά από οφέλη που δύσκολα θα περνούσαν από το μυαλό μας.

1. Εξοικονόμηση χρόνου

Ο χρόνος που αφιερώνουμε καθημερινά χρησιμοποιώντας τα σόσιαλ είναι πολύ περισσότερος από όσο φανταζόμαστε. Όχι δεν είναι μερικά λεπτά. Είναι μερικές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο μας, ώρες που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πολύ διαφορετικά.

2. Αμεσότερη επικοινωνία

Όσο και αν λέμε ότι η σύγχρονη τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά, η αλήθεια είναι πως σε ένα μεγάλο βαθμό μας έχει απομακρύνει. Σπανιότερα πλέον θα επιλέξουμε να συναντήσουμε κάποιον, καθώς έχουμε συνηθίσει να τα λέμε από μακριά.

3. Ανάκτηση εμπιστοσύνης στον εαυτό σου

Πολλές φορές ανεβάζουμε κάτι αναμένοντας σχεδόν με αγωνία από τους φίλους και τους ακολούθους μας να μας επιβραβεύσουν με το πολυπόθητο like τους. Χωρίς τα σόσιαλ μίντια είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε την αποδοχή των γύρω μας με πραγματικούς όρους αυτή τη φορά.

4. Φλερτ από κοντά

Εδώ και κάποια χρόνια είναι όλο και πιο ισχυρή η τάση να φλερτάρουμε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε πλέον διστακτικοί να προσεγγίσουμε κάποιο άτομο που μας ενδιαφέρει από κοντά και να προτιμάμε να κρυβόμαστε στη σιγουριά της απόστασης.

5. Πραγματικοί φίλοι

Μπορεί να έχουμε χιλιάδες φίλους στα μέσα δικτύωσης, οι οποίοι βρίσκονται εκεί σε κάθε μας δημοσίευση. Οι πραγματικοί μας φίλοι, εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για μας, που πραγματικά θέλουν το καλό μας είναι σαφώς λιγότεροι. Αν βάλουμε για λίγο στην άκρη τα σόσιαλ, θα μπορέσουμε με ευκολία να δούμε ποιοι είναι εκεί για μας και ποιοι όχι.

6. Προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου

Η αίσθηση ότι παρακολουθεί συνεχώς κάποιος την ιδιωτική μας ζωή, τις προτιμήσεις μας και τα χόμπι μας είναι σχεδόν συνυφασμένη με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δε θέλουμε να βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από διαφημίσεις, προσφορές και ενοχλητική αλληλογραφία, υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός οδηγεί μακριά από τα σόσιαλ.

7. Απαλλαγή από άγχος

Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε πρώτη φάση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς δημιουργούν άγχος. Έχουμε τη συνεχή ανάγκη να είμαστε ενημερωμένοι και‘μέσα στα πράγματα χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος. Συχνά δεν κοιμόμαστε καλά, γιατί φοβόμαστε μη χάσουμε τις εξελίξεις, ενώ ξυπνάμε με το άγχος της ανάγκης μας για άμεση ενημέρωση.

8. Απόλαυση της στιγμής

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να περνά καλά σε μια συναυλία ή σε ένα πάρτι και αντί να απολαμβάνει τη στιγμή, προσπαθεί να την απαθανατίσει και να τη μοιραστεί στα σόσιαλ; Απαλλαγμένοι από αυτή την εντελώς αχρείαστη ανάγκη να μοιραζόμαστε όλα όσα κάνουμε, μπορούμε να περνάμε καλύτερα και πιο ξέγνοιαστα κάθε μας στιγμή.

9. Προσήλωση στη δουλειά

Τα σόσιαλ μίντια και όσα αυτά μας προσφέρουν είναι ένας συνεχής πειρασμός που φροντίζει να μας αποσπά σε κάθε ευκαιρία. Χωρίς τον πειρασμό αυτό, μπορούμε να δουλέψουμε με μεγαλύτερη προσήλωση, να είμαστε πιο αποδοτικοί και να ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας πιο γρήγορα.

10. Μεγαλύτερη ενεργητικότητα

Απαλλαγμένοι από μια οθόνη που μας κρατά καθιστούς ή ξαπλωμένους το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, θα πάρουμε ευκολότερα την απόφαση να κινηθούμε. Δε μιλάμε μόνο για περπάτημα και φυσική άσκηση, αλλά και για το ότι θα κάνουμε περισσότερα πράγματα στη διάρκεια της μέρας, γεγονός που θα μας δώσει μια ανέλπιστη ευχαρίστηση.

Μήπως τελικά να το σκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά και να κάνουμε μια δοκιμή;

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Σαγκριώτης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.