Όλα τα σημάδια σου φωνάζουν «φύγε» κι εσύ δε θέλεις να το παραδεχθείς. Όλοι κι όλα γύρω σου συνωμοτούν για να δεις την αλήθεια, αλλά εσύ έχεις στραβωθεί. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Μπορεί να είναι σε μια σχέση, σε μια σχεδόν σχέση, σε μια καψούρα, ή και σε μια γνωριμία λίγων ημερών.

Σε όλες αυτές τις υποπεριπτώσεις του έρωτα, μία είναι η κατάλληλη στιγμή για να φύγεις: όταν ο άλλος δε σου δίνει την ανταπόκριση και την προσοχή που του δίνεις.  Μπορεί να τον αγαπάς, να τον λατρεύεις, να λιώνεις, αλλά αν είσαι μόνος σου σε όλο αυτό; Η αγάπη του ενός δε φτάνει για μια σχέση. Εσύ θα είσαι πάντα ο δυστυχισμένος. Το λένε κι οι ειδικοί. Αν δεν παίρνεις από μια σχέση αυτά που χρειάζεσαι κι αυτά που θέλεις, είναι ώρα να προχωρήσεις. Πώς γίνεται να υπάρχει σχέση αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, κοινό ενδιαφέρον για να χτίσεις  κάτι;

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται όταν αρνούμαστε να αποχωρήσουμε από εκεί που βλέπουμε ότι δε μας παίρνει πια. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να φύγουμε. Και συνήθως είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως είσαι μόνος σου σε όλο αυτό. Δεν είναι υγιής μια τέτοια κατάσταση ούτε για τον ένα ούτε για τον άλλο. Όταν χτίζεις μόνος σου μια σχέση, μια καψούρα πάνω σε κάποιον που δε σου δίνει τα γερά θεμέλια που χρειάζεται όλο αυτό, θα πέσει να σε πλακώσει. Κι άντε να βγεις μετά απ’ τα συντρίμμια.

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να το θεωρήσουν εγωιστικό, αλλά δεν μπορεί να είναι καλή μια σχέση, για κανέναν απ’ τους δύο, όταν ο ένας δεν εκπληρώνει τα συναισθήματα που χρειάζονται για αυτήν. Όλοι ξέρουμε ανθρώπους σε τέτοιες σχέσεις κι είναι αυτές που κανείς απ’ τους δύο δε θέλει και δεν πρόκειται να τις αφήσει. Αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη ζήσεις χαλαρός και βολεμένος σε μια τέτοια κατάσταση. Οι σχέσεις πρέπει να σε ενισχύουν το ταξίδι σου, όχι να τρώνε και να αναλώνουν την ενέργειά σου.

Όταν δώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να δει τι είναι αυτό που πραγματικά ψάχνει, θα αυξήσεις τις πιθανότητες για να το βρεις, να έχεις και να μείνεις σε κάτι υγιές, παρά σε κάτι τοξικό κι έτσι θα φύγεις γρηγορότερα από κάτι που δε σε γεμίζει ή δε σου δίνει την ανάλογη ανταπόκριση. Ή μήπως θέλεις να ξυπνήσεις μία μέρα σε μια μακροχρόνια σχέση και να καταλάβεις ότι παράτησες όλα σου τα σχέδια, τα όνειρα και τον εαυτό σου για να χωρέσεις στη ζωή και να ανταποκριθείς στις προσδοκίες κάποιου άλλου;

Δε θα σε πάει πίσω αυτός που πραγματικά σε θέλει δίπλα του. Φύγε από κάποιον που σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής, μόνο και μόνο γιατί αυτός ο ίδιος είναι ανεπαρκής μπροστά στα συναισθήματα που του δίνεις. Φύγε από αυτόν που σου προκαλεί ανασφάλεια αντί για ασφάλεια και φόβο αντί για σιγουριά. Κι εσύ από την αντίπερα όχθη, φύγε από κάποιον που δε θέλεις να περνάς χρόνο μαζί του. Που δεν έχεις τίποτα να του πεις, απλώς μένεις για να μην τον πληγώσεις. Στο τέλος μόνο καταφέρνεις να πληγώνεστε και οι δύο.

Το «χωρίζω», το «φεύγω», το «παρατάω» είναι μεγάλες και δύσκολες λέξεις για να τις πεις και πόσο μάλλον να τις πάρεις απόφαση και να τις εννοείς. Είναι φυσιολογικό να έχεις δύσκολα κομμάτια στη σχέση σου, συμπεριφορές που μετανιώνεις ή σε εξοργίζουν, όλοι τα έχουν αυτά. Τα ζευγάρια δουλεύουν μεταξύ τους για να ξεπεράσουν πολλά πράγματα, αλλά μαζί. Όχι ο καθένας χωριστά.

Και προφανώς μόνο εσύ ξέρεις τη σχέση σου και τον άνθρωπο σου, κανένας άλλος. Όποτε κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλλει να φύγεις ή να μείνεις,  εσύ θα το αποφασίσεις. Υπάρχει πάντα η κατάλληλη στιγμή για να φύγεις, όταν δεν έχεις πια θέση δίπλα στον άλλο.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη