Πολλές φορές στο κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων φερόμαστε λιγάκι εγωιστικά. Κάποιες από αυτές το καταλαβαίνουμε, άλλες όμως δεν το αντιλαμβανόμαστε και μας βγαίνει αυθόρμητα.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα σου να λες πως θέλεις να σου δείξει ενδιαφέρον. Αν πράγματι έχει αισθήματα δηλαδή να τα αποκαλύψει για να ξέρεις πώς νιώθει. Σαφώς, το επιθυμείς, όμως γιατί δεν το προσφέρεις κι εσύ ο ίδιος; Καλά είναι να περιμένουμε και ‘χουμε στο μυαλό μας ολόκληρη λίστα από απαιτήσεις στις οποίες πρέπει ν’ ανταποκριθεί  το ταίρι, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε και τι είμαστε διατεθειμένοι εμείς να κάνουμε για τον σύντροφό μας και τη σχέση μας, αντί να περιμένουμε πάντα ο άλλος «να κάνει την πρώτη κίνηση». Εξάλλου συχνά παραβλέπεις το γεγονός πως εσύ σε ξέρεις, ενώ ο άλλος όχι.

Πώς αλήθεια να καταλάβει ένας άνθρωπος ότι ενδιαφέρεσαι αν δεν το δείξεις; Άλλωστε κι εσύ αυτό δεν περιμένεις; Και το πρόβλημά σου φυσικά είναι ότι η άλλη πλευρά δεν κάνει τίποτα για να σε διεκδικήσει. Ούτε ένα μικρό σημάδι δε στέλνει προκειμένου να λάβεις το μήνυμα πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Είναι σύνηθες ο ένας να έχει πιο ενεργό ρόλο στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Περιμένουμε κάποιος που δε μας γνωρίζει καν να καταφέρει να μπει στο μυαλό μας με τρόπο μαγικό και κάνει ακριβώς ό,τι θέλουμε με τον τρόπο που το θέλουμε. Δεν έχουμε σκεφτεί φυσικά πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο και αν είναι εφικτό να συμβεί. Εξάλλου τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε ούτε καν εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε. Αρκεί να μη χρειαστεί να κουνήσουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι, να τα βρούμε όλα έτοιμα, να κάνει άλλος τη δύσκολη δουλειά κι εμείς απλώς να γνέψουμε καταφατικά και να αποδεχτούμε την πρόταση για ραντεβού.

Το ζήτημα στις ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση ή ποιος θα εκτεθεί λιγότερο. Ατσαλάκωτος δεν είναι κανείς εκεί έξω. Κι όσοι υπάρχουν δε θα αργήσει να έρθει κι η σειρά τους. Να «δέσει το γλυκό» είναι το ζήτημα. Ο σκοπός λένε πως αγιάζει τα μέσα. Σ’ αυτήν τη περίπτωση τα μέσα είναι για καλό σκοπό, για τον έρωτα. Εσύ βάζεις το δικό σου λιθαράκια και στην τελική αν ο άλλος δεν εκτιμήσει την κίνησή σου, αρκεί που θα έχεις προσπαθήσει και μπορείς να ‘χεις ήσυχο το κεφάλι σου όταν προχωρήσεις παρακάτω.

Για να προχωρήσει μια γνωριμία και να εξελιχθεί σε μια όμορφη σχέση, πρέπει να το θέλουν κι οι δύο. Το ποιος θα πει το πρώτο «γεια» ή θα κάνει την πρώτη πρόσκληση, ποιος τη δεύτερη και ποιος την τρίτη ουδεμία σημασία έχει μπροστά στην επιθυμία να έρθετε κοντά. Δε χάνεις ποτέ όταν προσπαθείς ούτε όταν είσαι ευθύς και διεκδικείς. Αντίθετα χάνεις μένοντας στη γωνιά σου περιμένοντας να σε πάρουν από το χεράκι, όπως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού για να παίξετε «μήλα» στο διάλειμμα! Κανείς δε θα το κάνει αυτό. Μόνος θα πάρεις τον εαυτό σου από το χεράκι για να τον πας όσο μακριά επιθυμείς. Εδώ δε μετράς βήματα μπρος-πίσω των άλλων,  αλλά μόνο τα δικά σου.

 

Συντάκτης: Ελένη Μασσαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.