Πόσο κλισέ φράση. Υπάρχει όμως μεγαλύτερη αλήθεια από αυτή μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις; Είμαστε φτιαγμένοι για να διαφέρουμε ή έστω για να προσπαθούμε. Διαφορετικοί χαρακτήρες, με ακόμα πιο διαφορετικά «θέλω» και επιλογές. Οι ομοιότητες είναι αυτές που κάνουν δύο ανθρώπους να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον από επιλογή. Οι διαφορές όμως; Σαν τους πόλους δύο μαγνητών, που αν προσπαθήσεις να τους ενώσεις, θα αντιστέκονται στην έλξη, ώσπου τελικά να βρουν τρόπο να ενωθούν.

Άραγε μπορείς να έχεις μια σχέση με κάποιον που δεν τον συμπαθείς, που δε σου κάνει, που δεν ταιριάζει στα χνώτα σου; Όχι μόνο μπορείς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να τον αγαπήσεις. Παραδείγματος χάρη, η σχέση σου με τους συγγενείς. Ομηρικοί καβγάδες με γονείς και αδέρφια λόγω διαφορετικών αντιλήψεων και επιλογών, όμως παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις παραμένουν δυνατές με περίσσια δόση αγάπης.

Υπάρχουν, βέβαια, και άνθρωποι που είναι καθαρά δικές σου επιλογές. Όπως οι φίλοι. Οι φίλοι, λέγεται πως είναι οι συγγενείς που διαλέγουμε. Ταιριαστή ορολογία για αυτή τη σχέση. Άνθρωποι που μας ταιριάζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό και επιλέξαμε να έχουμε δίπλα μας λόγω των ομοιοτήτων. Τι γίνεται, όμως, με τους φίλους που δεν ταιριάζουμε, μα παραμένουν στενοί μας φίλοι;

Αν παρατηρήσετε, σε κάθε παρέα, οι διαφορές υπερτερούν των ομοιοτήτων. Μερικές φορές η επικοινωνία είναι τόσο δύσκολη που οι εντάσεις γίνονται έντονες ακόμα και για την επιλογή του μέρους όπου θα πάμε για καφέ. Οι αντιθέσεις καμιά φορά είναι τόσο μεγάλες, που κάποιος εκτός του κύκλου σας, απορεί πως καταφέρνετε και κάνετε παρέα. Κι όμως σε ακόμη μια περίπτωση, τα θετικά συναισθήματα επισκιάζουν τα αρνητικά.

Και ερχόμαστε στην πιο περίπλοκη εξίσωση. Ερωτικές σχέσεις. Στον έρωτα, συνηθίζουμε να βάζουμε όρια και να ψάχνουμε τον ερωτικό μας σύντροφο σύμφωνα με μια λίστα θετικών στοιχείων που εμείς οι ίδιοι διαγράφουμε σιγά-σιγά. Αρκετά οξύμωρο.

«Ψάχνω έναν άνθρωπο που να είναι έξυπνος, να με κατανοεί, να με εμπιστεύεται, να μου δίνει στοργή και φροντίδα, να με αγαπά, να μου δίνει χώρο και να αγγίζει την ψυχή μου τόσο μαγικά, ώστε να έχουμε την τέλεια σχέση.» Η λίστα του σούπερ-μάρκετ είναι πιο εφικτή.

Η ερωτική έλξη δεν καταλαβαίνει από κανόνες και προεπιλογές. Μπορεί να σε τραβήξει η αύρα κάποιου κι ας μην είναι στα γούστα σου εμφανισιακά. Ο τρόπος ο οποίος εκφράζει τις απόψεις του κι ας μην συμφωνούν με τις δικές σου. Κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του τόσο έντονα και ακραία, που εσύ θεωρείς αδύνατον να τα συγκαταλέξεις στον δικό σου.

Κι όμως, είναι αυτό το κάτι που σε τραβά, και κόντρα στη λίστα που είχες παρουσιάσει στον εαυτό σου, εκείνος αρχίζει να σε ελκύει και να σε κάνει να τον ερωτεύεσαι. Οι αντιθέσεις γεννούν το πάθος και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, ζεις έναν έρωτα κόντρα στα προγνωστικά σου. Τι κι αν έχετε διαφορετικά ενδιαφέροντα, τι κι αν δε συμβαδίζουν τα μυαλά και οι απόψεις σας, σου αρκούν εκείνες οι λίγες ώρες που είστε μαζί.

Με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως όχι μόνο δεν έχει πολλά από τα πλεονεκτήματα που έψαχνες, αλλά κλείνεις τα μάτια και στα μειονεκτήματά του.

Οι σχέσεις που άντεξαν στον χρόνο και στις δυσκολίες, χρωστάνε αυτή τους την επιτυχία στις διαφορές. Αν σκεφτούμε ορθά και ουσιαστικά, οι διαφορές μπορεί κάποιες φορές να απομακρύνουν δύο ανθρώπους, αλλά τις περισσότερες τους φέρνουν κοντά. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Τα κενά γεμίζουν και δημιουργείται ένα συμπαγές υλικό που λέγεται αγάπη.

Η αγάπη δεν ψάχνει τα θετικά πρόσημα. Αντιθέτως μας αφήνει άφωνους όταν τη βλέπουμε να γεννιέται μέσα από τα αρνητικά. Ένα θετικό στοιχείο μέσα σε μια σχέση, είναι ικανό να επισκιάσει εννιά αρνητικά. Αυτή είναι και η δύναμη της αγάπης. Να αγαπάς έναν άνθρωπο επειδή τάισε ένα αδέσποτο στον δρόμο και ας μη συμπαθεί τα ζώα όσο εσύ. Να τον αγαπάς επειδή έχει πάθος με το χόμπι του και ας μην έχεις ασχοληθεί ποτέ με αυτό. Να αγαπάς τις διαφορές του και τα λάθη του, αυτά που δε σου αρέσουν και αυτά που δε συμφωνείς, γιατί δεν ψάχνεις να αγαπήσεις τον δίδυμο εαυτό σου, αλλά εκείνον που βγάζει προς τα έξω τον πραγματικό σου εαυτό.

Η αγάπη δεν είναι μαθηματικά για να τη βρεις ανάμεσα σε αριθμούς και λογικές λύσεις.  Είναι χημεία και τη βρίσκεις μέσα στην ένωση δύο διαφορετικών στοιχείων.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Συριόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα