Οι σχέσεις με την πάροδο του χρόνου αλλάξαν και φθάσαμε στην εποχή που η καλύτερη σχέση είναι η μη σχέση. «Ελεύθερη σχέση» το λένε και οι περισσότεροι πλέον το προτιμούν. Λιγότερες δεσμεύσεις-περισσότερη ελευθερία. Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Ας δούμε αρχικά τι υποτίθεται ό,τι περιέχει η ελεύθερη σχέση. Μια ελεύθερη σχέση δεν περιέχει πολλά συναισθήματα, σε γλιτώνει από τον κόπο του «πρέπει να μιλήσουμε τόσες ώρες, πρέπει να βρω χρόνο να βγούμε». Όλα αυτά που θεωρητικά σε πιέζουν σε μια κανονική σχέση, στην ελεύθερη σχέση δεν υπάρχουν. Μπορείς να διατηρείς την ελευθερία σου, να κάνεις ό,τι έκανες και πριν και απλώς να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο με τον οποίο περνάς ευχάριστα.

Θέτεις τα όριά σου από την αρχή. Κανόνας νούμερο ένα, δε μιλάτε όλη την ώρα με μηνύματα, δε λέτε πώς περνάτε την ώρα σας ή τι σας προβληματίζει γιατί έτσι μοιράζεστε πολλά για τις ζωές σας και μπορεί να κολλήσετε τίποτα συναισθήματα. Αν γίνει ο ένας μέρος της ζωής του άλλου τότε δύσκολα θα κρατήσετε όλο αυτό σε κάτι που μόνο θα σας ικανοποιεί σε ορισμένους τομείς.

Κανόνας νούμερο δύο, δεν κοιμάστε μαζί τα βράδια. Εντάξει ίσως τύχει ένα-δύο αλλά μη σας γίνει και συνήθεια. Το να ξυπνάς στην αγκαλιά του συντρόφου σου μοιάζει ειδυλλιακή εικόνα για μια σχέση αλλά στην ελεύθερη σχέση θέλεις τον χώρο και τον χρόνο σου. Έρχεται, περνάτε όμορφα και φεύγει για να συνεχίσεις τους ρυθμούς της ζωής σου και εκείνος της δικής του.

Κανόνας νούμερο τρία, δε βγαίνετε συχνά έξω. Αν πηγαίνεις με τον άλλον στον κινηματογράφο, για φαγητό ή για ποτό, δημιουργείς αναμνήσεις. Αναμνήσεις που όταν τελειώσει αυτό που έχετε τώρα, θα σε πληγώσουν. Αναμνήσεις που στην πορεία θα σε κάνουν να θέλεις κάτι παραπάνω, κάτι πιο ουσιαστικό ενώ προς το παρόν οι μόνες αναμνήσεις που θέλετε και οι δύο να έχετε είναι οι επιδόσεις σας στο κρεβάτι.

Η λίστα αυτή με τους κανόνες θα μπορούσε να συνεχίσει και να γίνει ένας τεράστιος κατάλογος που θα σου θέτει περιορισμούς για τα πάντα. Αν έχει, όμως, τόσους περιορισμούς και κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, σε ρωτώ, είναι ελεύθερη αυτή η σχέση;

Με τον όρο σχέση δεν εννοούμε αποκλειστικά το ότι είσαι δεσμευμένος με κάποιον και μοιράζεστε τα πάντα. «Δεσμευμένος» από τα δεσμά βγαίνει, θα μου πεις, και ποιος θέλει να βρεθεί φυλακισμένος σε κάτι ακόμα κι αν αυτό το κάτι είναι μ’ έναν άνθρωπο που νοιάζεται;

Με τον όρο «σχέση» εννοούμε την οποιαδήποτε σύνδεση έχεις με έναν άνθρωπο, χαλαρή αποκλειστικότητα, friends with benefits, ελεύθερη, κανονική σχέση ή ό,τι αποφασίσεις εν τέλει εσύ να έχεις.

Στην ελεύθερη σχέση υποτίθεται ότι κύριο μέλημα και των δυο σας είναι να περνάτε καλά, να πειραματίζεστε χωρίς ενδοιασμούς, να μπορείς να ζητήσεις αυτό που θέλεις και να μπορεί και ο σύντροφός σου να εκφραστεί ελεύθερα για αυτά που τον εξάπτουν στο κρεβάτι και θα ήθελε να δοκιμάσετε. Αν ακολουθείτε τόσους πολλούς κανόνες, μήπως χάνεται ο αυθορμητισμός; Μήπως είστε περισσότερο «δεσμευμένοι» απ’ όσο νομίζετε;

Χάνεται η έννοια της ελευθερίας όταν πρέπει μονίμως να προσέχεις τι θα κάνεις, τι θα πεις και με ποιον τρόπο, ώστε να μη χαλάσεις αυτό το ελεύθερο και ωραίο που έχεις φτιάξει. Ντεκαβλέ το να σκέφτεσαι όλη την ώρα τις κινήσεις σου. Άσε τις ανασφάλειες και τους κανόνες έξω από όλο αυτό και ζήσ’ το όπως εσύ επιθυμείς. Ό,τι είδους σχέση και να επιλέξεις, φρόντισε να σε γεμίζει χαρά και όχι κανόνες!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα