Είναι μεγάλη υπόθεση να πεις «δεν είναι για μένα ο έρωτας». Τον έρωτα όμως τον ρώτησες, ψυχή μου, που δε λογαριάζει, ούτε ηλικία, ούτε χρώμα, ούτε εθνικότητα κι έρχεται σαν αστραπή; Δεν καταλαβαίνεις πώς έγινε κι απ’ τη μία στιγμή στην άλλη, εσύ βρέθηκες ερωτοχτυπημένος, κανείς δεν ξέρει, μέγα μυστήριο.

Έχεις ορκιστεί άπειρες φορές, έχεις δώσει υποσχέσεις σε φίλους και γνωστούς, ότι δε θα ξανακάνεις το ίδιο λάθος, δε θα πέσεις στα δίχτυα εκείνου του πονηρού, θα αποφύγεις τα βελάκια που θα προσπαθήσει να σου πετάξει, εκείνο το μικρό αγγελάκι και μερικοί απ’ τους φίλους σου θα σε συγχαρούν, για την απόφασή σου αυτή , άλλοι πάλι θα σου πουν να μην ξεστομίζεις μεγάλα λόγια, αυτή η γνωστή φράση που λέμε «ποτέ μη λες ποτέ». Για να λέμε και μερικές αλήθειες, όσες φορές, φίλε μου, είπες ότι δε θα ερωτευτείς ξανά, εξαπάτησες άσχημα τον εαυτό σου και στον εαυτό σου δεν πρέπει ποτέ να λες ψέματα.

Όχι μόνο ερωτεύτηκες άπειρες φορές, από εκείνη την ιστορική μέρα που είπες πως θα κάνεις επανάσταση κατά του έρωτα και φώναζες με μεράκι πως εσύ δε θα την ξαναπατήσεις. Αλλά ερωτεύτηκες κι άσχημα μάλιστα, την πάτησες και δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις, τέτοιος έρωτας.

Γιατί ό,τι και να κάνεις, κανένας δεν ξεφεύγει απ’ τον έρωτα και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο να θέλεις να τον αποφύγεις. Όντως πονάει πολύ το να ερωτεύεσαι, αλλά ποιο το νόημα να μην το κάνεις, έτσι κι αλλιώς είναι γλυκός ο πόνος, έτσι λένε κι όντως είναι.

Όποιος έχει πει ότι δε θα ερωτευτεί ξανά , αναγκάζεται να πέσει μέσα στα δικά του ψέματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει πως τον έρωτα δεν το διαλέγεις, αλλά σε διαλέγει και το θέμα είναι πως σε βρίσκει, στις πιο ακατάλληλες στιγμές, ναι, εκείνες τις στιγμές που δε θέλεις ούτε να θυμάσαι τον εαυτό σου.

Δε γίνεται να λες πως απορρίπτεις τον έρωτα. Ο έρωτας δεν είναι κάποιο ρούχο που δε σου αρέσει ή κάποια πρόταση που δε σε συμφωνείς ή ένα άνοστο πιάτο. Ο έρωτας είναι αρχέγονος και δε γνωρίζει από όρια. Θα έρθει όποτε αυτός το θελήσει, με όποιον τρόπο το θελήσει. Επειδή εσύ δεν μπόρεσες να τον φέρεις στα όριά σου, δε σημαίνει πως δεν είναι για σένα και στο κάτω-κάτω τι είναι ο έρωτας για να σου κουμπώσει; Παντελόνι που το πήρες στο νούμερο σου, αλλά επειδή πήρες λίγα κιλά παραπάνω, δε σου χωράει;

Ο έρωτας χτυπάει την πόρτα σου, αλλά εσύ είσαι αυτός που θα αποφασίσει πώς θα τον ζήσεις, όχι όμως κι αν θα του ανοίξεις για να περάσει, διότι απλούστατα δε σε ρωτάει -τόσο θράσος έχει αυτός ο έρωτας πια.

Γι’ αυτό κι είναι δύσκολο, ακατόρθωτο να λες πως δε θα ερωτευτείς ξανά, διότι δεν είναι στο χέρι σου και ποτέ δε θα είναι άλλωστε. Πάντα θα είναι κάτι αβέβαιο κι απρόβλεπτο, δυνατό και συνταρακτικό. Ένα συναίσθημα που δε σου αφήνει περιθώρια για αποφάσεις, ένα συναίσθημα που δε σου αφήνει περιθώρια για τίποτα σχεδόν. Για αυτό, αγάπη, όταν μιλάς για έρωτα να είσαι ειλικρινής κι ανοιχτόκαρδος.

 

Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Τζουβάνη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Σταυρούλα Τζουβάνη