Όλοι λένε πως ένας καλός  βραδινός ύπνος μας χαρίζει ηρεμία κι ενέργεια να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, προσφέροντάς μας την απαιτούμενη αποσυμφόρηση από τη μέρα που είχαμε. Μάλιστα, οι ειδικοί σε θέματα ύπνου λένε πως ιδανικός είναι ένας ύπνος 8 ωρών γιανα μπορέσουμε να πούμε ότι όντως ξεκουραστήκαμε. Ωστόσο, υπάρχει ένα διάστημα μέσα στη νύχτα στο οποίο πολλοί από εμάς ξυπνάμε χωρίς προφανή λόγο· το διάστημα από τις 3 ως τις 5 περίπου το πρωί. Οι απόψεις πολλές, γι’ αυτό το φαινόμενο και οι θεωρίες που εμπεριέχουν το μεταφυσικό στοιχείο, ακόμη περισσότερες.

Από επιστημονική άποψη, περίπου στις τρεις το πρωί το σώμα μας εισέρχεται στη φάση REM (rapid eyes movement) ύπνου και είναι συνηθισμένη η εμφάνιση δυσάρεστων ή και τρομακτικών διαταραχών ύπνου, όπως εφιάλτες που πολύ συχνά μας ξυπνάνε, ειδικά όταν είναι ιδιαιτέρως έντονοι. Επιπλέον, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες» στο αίμα είναι πολύ χαμηλά αυτή την ώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις στρες κι άγχους και να ξυπνάμε.

Υπάρχει και σχετική βιβλιογραφία για το θέμα αυτό, η οποία βασίζεται στην πεποίθηση πως οι φαινομενικές εμπειρίες είναι περισσότερο κοινές από τις 2 έως τις 4 το πρωί. Στις 3 το πρωί, με τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα να είναι στην κορύφωσή τους, με το φαινόμενο να κορυφώνεται εξίσου. Αυτό έχει ως συνέπεια να ξυπνάμε χωρίς προφανή λόγο, αλλά και με την  αίσθηση πως κάποιος επικοινωνεί ή προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Κι αφού είδαμε την επιστημονική απάντηση, σειρά έχει η μη επιστημονική και πιο μυστηριώδης. Όσοι βλέπουμε ταινίες τρόμου, δεν μπορεί να μην έχουμε παρατηρήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Όλα, μα όλα τα περίεργα φαινόμενα και επεισόδια, συμβαίνουν εκείνο το διάστημα. Ένα διάστημα που χρησιμοποιείται και σε άλλου είδους ταινίες όταν θέλουν να εντάξουν έναν τόνο φόβου σε κάποιες σκηνές. Περίεργη σύμπτωση ή κάτι που βασίζεται σε πεποιθήσεις χρόνων για αυτή την ώρα; Μιας και όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη βιομηχανία του κινηματογράφου δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, οι δεισιδαιμονικές προκαταλήψεις είναι αυτές που τους οδήγησαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ώρα ως κορύφωση των ταινιών τρόμου.

Στις 3 το βράδυ, λοιπόν, είναι η ώρα που ανοίγουν κάποιες Πύλες. Πολλοί πιστεύουν πως εκείνη την ώρα εμφανίζονται πνεύματα, φαντάσματα και γενικά συμβαίνουν αρκετά μεταφυσικά ή υπερφυσικά φαινόμενα. Εικάζεται ότι αυτή την ώρα δημιουργείται κάποιο ρήγμα ανάμεσα στη δική μας διάσταση και σε μία άλλη. Ο ψυχικός μας κόσμος είναι πιο ευάλωτος αυτή την ώρα και όσοι είμαστε πιο δεκτικοί ως οργανισμοί και πνευματικά όντα είναι πιθανό να ξυπνήσουμε εκείνη την ώρα. Ναι, αλλά γιατί η ώρα 3; Πολλοί πιστεύουν πως αυτή η ώρα αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ώρα που νυχτώνει και την ώρα που ξημερώνει, δημιουργώντας έτσι την τέλεια μετάβαση.

Η λαογραφία έχει τη δική της εξήγηση για το φαινόμενο αυτό. Το 1775, ο αιδεσιμότατος Matthew West χρησιμοποίησε τον όρο “witching hour”, «η ώρα των μαγισσών», στο ποίημά του «Night, an Ode», αναφερόμενος σε μια απαγόρευση που ίσχυε από το 1535, τότε που η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τις δραστηριότητες μεταξύ 3 και 5 το πρωί, από φόβο για την εμφάνιση μαγείας στην Ευρώπη. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, η κυκλοφορία μίας γυναίκας μετά τα μεσάνυχτα κι ως τις 4 το πρωί θεωρούνταν επαίσχυντη, και για να αποτρέψουν από το να συμβαίνει, οι ιερείς συνέδεσαν την ώρα αυτή με τις μάγισσες.

Εκτός από τον όρο “witching hour”, υπάρχει και ο όρος «devil’s hour», «η ώρα του διαβόλου», που προέρχεται από θρησκευτικά κείμενα. Επειδή ο Ιησούς πέθανε στις 3 μ.μ. και την ώρα του θανάτου του συνέβησαν ανεξήγητα φαινόμενα από θεϊκό χέρι, θεωρείται πως για λόγους συμπαντικής ισορροπίας, στις 3 π.μ. εκδηλώνονται ανεξήγητα πνευματικού περιεχομένου φαινόμενα, με τις αντίπαλες δυνάμεις του καλού και του κακού να μάχονται η μία ενάντια στην άλλη.

Σύμφωνα με αυτές τις πεποιθήσεις, λοιπόν, την ώρα αυτή εμφανίζονται μάγισσες, πνεύματα, δαίμονες και φαντάσματα και είναι στην πιο ισχυρή φάση τους. Είναι η στιγμή που η επικοινωνία ανάμεσα στον εδώ και τον άλλο κόσμο είναι πιο εύκολη, μιας και είναι πιο λεπτό το πέπλο μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι τότε, που όλα είναι πιθανά.

Είτε επιστημονικά αποδεδειγμένα, είτε προϊόν δεισιδαιμονικών αντιλήψεων, το ξύπνημα στις 3 το πρωί είναι μάλλον μια εμπειρία δυσάρεστη για τους περισσότερους από εμάς, αφού συνήθως είναι δύσκολο να κοιμηθούμε σχεδόν αμέσως μετά. Γεγονός είναι όμως πως έχει απασχολήσει πολλούς για να αναζητούν την αιτία, άλλοτε σε χειροπιαστές αποδείξεις κι άλλοτε σε παραδόσεις χρόνων.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου