Ίσως από τις πιο δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις είναι αυτές του τρίτου προσώπου μέσα σε μια σχέση.

«Μετά από δώδεκα ώρες στο γραφείο, πολλά ραντεβού και καινούργια projects, το μόνο που ήθελε ήταν ένα ποτήρι λευκό κρασί για να  βγάλει όλη την ένταση και την πίεση της καθημερινότητας. Τον θεώρησε ελκυστικό και μυστηριώδη, καθόταν στο μπαρ χωρίς να έχει κάποιον δίπλα– με ένα ποτήρι σκέτο ουίσκι. Φορούσε προσεγμένα ρούχα και σκέφτηκε πως, μάλλον, ήρθαν για τον ίδιο λόγο κι οι δυο τους εκεί. Ελάχιστα άτομα ήταν καθισμένα γύρω κι απλά κοιτούσαν τα ποτήρια τους, γεμάτοι σκέψεις.

Οι δυο τους κοιτάχτηκαν. Δεν περνούσε απαρατήρητη η μεταξύ τους χημεία. Το ένα ποτό έφερε τ’ άλλο, τα πλάνα άλλαξαν και κατέληξαν μαζί στο σπίτι του ενός. Δε ξέρει γιατί πήγε στο χώρο ενός αγνώστου, αλλά ήταν κάτι το μαγικό που τραβούσε την περιέργεια, ώστε να το τολμήσει, λες και πήγαινε το αμάξι μόνο του εκεί.

Πέρασαν ένα φανταστικό βραδύ και πολλά ακόμα, αλλά για έναν περίεργο λόγο βρισκόντουσαν μόνο μία συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει που ακριβώς είχε μπλέξει. Τουλάχιστον στην αρχή άκουγε μια συγκεκριμένη δικαιολογία, απλά σιγά-σιγά κατάλαβε πως την ημέρα που συναντιόντουσαν, το πρόσωπο εκείνο είχε κι άλλες υποχρεώσεις, τις οποίες δεν μπορούσε ν’ αναβάλλει. Μπαίνοντας σε μία τέτοια κατάσταση με μισόλογα κι αφορμές, κατάλαβε τελικά πως δεν υπάρχει μέλλον σε μια τέτοια ιστορία».

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως είσαι ο ίδιος το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση, στην αρχή ξενερώνεις μιας που καταλαβαίνεις πως όλο αυτό που ζεις είναι μόνο για το σεξ. Το σταματάς κι υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως τελείωσε μία για πάντα, γιατί δε θέλεις να μπεις ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι. Για κάποιο λόγο, όμως, δεν κρατάς την υπόσχεσή σου και γίνεσαι θύμα μίας εικονικής σύνδεσης. Δυστυχώς, όταν μπαίνεις σε μία τέτοια κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να ξεμπλέξεις, ειδικά όταν δεν έχεις βάλει όρια στα συναισθήματά σου κι ερωτευτείς κάποιον που ανήκει αλλού.

Μπορεί σαν ζευγάρι να τους ενώνει ένας δεσμός που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά γιατί κάποιος που βρίσκεται σε μια σοβαρή σχέση φτάνει στο σημείο να απατήσει. Σίγουρα κάποια κενά θα υπάρχουν και πασχίζει βρει σε κάποιο άλλο άτομο να τα καλύψει. Ίσως, η σχέση του να τον γεμίζει με ανασφάλειες και να προσπαθεί να βρει την αυτοπεποίθηση του σε ένα τρίτο πρόσωπο. Σ’ ένα πρόσωπο που θα του δώσει την ικανοποίηση που ζητάει.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να χωρίσει για να είναι μαζί σου, οπότε μην κουράζεις το μυαλό σου με φρούδες ελπίδες κι όνειρα, για μια σχέση που δεν πρόκειται να έχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεσαι σε έναν διαρκή ψυχολογικό πόλεμο μέσα σου και να πονάς περισσότερο παρά να σ’ ευχαριστεί αυτό που έχετε.

Μη γεμίζεις, λοιπόν, τη ζωή σου με ανθρώπους που ψάχνουν να τακτοποιήσουν τα κενά της σχέσης τους μαζί σου. Στην πραγματικότητα αυτός που ποτέ δεν ήταν αληθινά δικός σου, μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή, διαλύοντας ό,τι έχετε δημιουργήσει, χωρίς εξηγήσεις κι αιτίες. Το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι να χάσεις χρόνο απ’ τη ζωή σου, για έναν άνθρωπο που δε βλέπει πραγματικά τι μπορείς να του δώσεις, ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι εκεί έξω που μπορείτε να ανταλλάξετε αμοιβαία στόχους κι όνειρα.

Κάποια στιγμή θα κουραστείς να κοιμάσαι σ’ ένα άδειο κρεβάτι, να μην έχεις συντροφική παρέα τα σαββατοκύριακα ή να λαμβάνεις μηνύματα γνωρίζοντας πως σου τα στέλνει κρυφά. Είναι λες κι είσαι ο προσωπικός σύμβουλος ενός ζευγαριού· κάτι που σίγουρα δε σου χρειάζεται.

Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να είσαι ο παρατηρητής μιας άλλης σχέσης, απ’ τη στιγμή που μπορείς να ζήσεις μια δικιά σου καινούρια εμπειρία, με έναν άνθρωπο αποκλειστικά για σένα. Αξίζεις πολλά περισσότερα απ΄το είσαι απλώς το τρίτο πρόσωπο. Σταμάτα να περιμένεις για κάτι που δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κι άλλαξε ο ίδιος τη ζωή σου.

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα