Το ότι οφείλουμε να μας αγαπάμε το ακούμε συχνά κι ίσως αρκετοί πια να το πράττουμε. Εξίσου όμως, οφείλουμε και να μας το δείχνουμε, να μας φροντίζουμε.  Η περιποίηση του εαυτού μας θα ‘πρεπε να ήταν καθημερινή διαδικασία, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας, πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να μας αφιερώνουμε χρόνο μόνο για μας.

Στο εξωτερικό, το self care routine είναι μια τάση πολύ διαδεδομένη. Οι περισσότεροι διαθέτουν ορισμένες ώρες μες στην εβδομάδα για την περιποίησή τους, κάνοντας το πιο όμορφο δώρο στον εαυτό τους, σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά.

Καθημερινά μπορεί να βάζεις τις κρέμες σου, να κάνεις την περιποίησή σου στο μπάνιο, να προσπαθείς να εντάξεις την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική στη ζωή σου. Όμως, δεν αρκούν αυτά και κυρίως δεν αρκεί η θεωρητική τους διάσταση. Ένα σωστό self care routine διαθέτει πολλά παραπάνω.

Κανόνισε να απολαύσεις ένα μασάζ σε κάποιο ινστιτούτο, πήγαινε για θεραπείες προσώπου και σώματος, προγραμμάτισε τον χρόνο σου για το γυμναστήριο. Αν όλα αυτά σου φαίνονται πολυέξοδα, τότε μπορείς να κάνεις το σπίτι σου spa, στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρες οικονομικές ιδέες. Αν δε θες να πληρώσεις συνδρομή στο γυμναστήριο, βγες στη γειτονιά ή στο κοντινότερο πάρκο της περιοχής σου, δε φαντάζεσαι πόσο μεγάλη ευεξία προσφέρει το περπάτημα και το τρέξιμο. Κάνε δώρο στον εαυτό σου μια αλλαγή στο αγαπημένο σου κομμωτήριο ή άρχισε ένα καινούργιο χόμπι που σκεφτόσουν καιρό.

Ξύπνα με θετικές σκέψεις και ξεκίνα τη μέρα σου με καινούργιους στόχους. Πάρε χαρτί και μολύβι και προγραμμάτισε ό,τι έχεις να κάνεις σήμερα (γνωστό κι ως “to do list”). Φάε ένα καλό πρωινό που θα σε γεμίσει με ενέργεια για να αντεπεξέλθεις στη ρουτίνα και τις απαιτήσεις της. Πες ένα «σ’ αγαπώ» εκεί που το αισθάνεσαι -κι ας είναι στον σκύλο σου.

Μετά τη δουλειά, μπορείς να απολαύσεις ένα γεύμα ή ένα ποτό με αγαπημένους φίλους, το ταίρι, ή την οικογένειά σου. Γύρνα σπίτι, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, βάλε τις μάσκες σου κι απόλαυσε την αγαπημένη σου μουσική, παρέα με ένα υπέροχο κρασί. Δώσε στον εαυτό σου την περιποίηση που του χρειάζεται. Διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο ή απλά διαλογίσου. Η γνωστή «μέθοδος του ταβανιού», δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα για λίγο, απλά κοίτα το ταβάνι. Χωρίς σκέψεις, χωρίς άγχος, χωρίς υποχρεώσεις να σου βασανίζουν το μυαλό. Κλείσε για λίγο τα μάτια σου και σκέψου μόνο όμορφα πράγματα, ταξίδια και θετικές σκέψεις.

Περνάμε πολλές αν όχι τις περισσότερες ώρες της μέρας μας πάνω από ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή. Κάνε μια αποτοξίνωση μακριά απ’ όλα αυτά. Κλείσε τα δεδομένα και το Wi-Fi στο κινητό σου, βάλ’ το στο αθόρυβο και, αν μπορείς, μην επικοινωνήσεις με κανέναν για λίγη ώρα. Πριν κοιμηθείς, άφησε το κινητό σου έξω απ’ την κρεβατοκάμαρά σου, βγάλε για λίγο απ’ τη ζωή σου τα social media -θα δεις μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία σου και στην καθημερινότητά σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κάθε άνθρωπος περνά τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα παρέα με το κινητό του. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά οι ακτινοβολίες που εκπέμπουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές μας χαρίζουν ένταση και στρες.

Η περιποίηση του εαυτού μας δεν είναι, όμως, μόνο εξωτερική υπόθεση αλλά κυρίως εσωτερική. Ένας άνθρωπος που βρίσκει τρόπους να χαλαρώνει, να μένει για λίγο με τον εαυτό του και να αλλάζει τον τρόπο σκέψης του, κρατώντας μακριά ό,τι τον πιέζει, είναι σίγουρα πιο όμορφος, πιο φωτεινός. Αφιέρωσε χρόνο, χώρο κι ηρεμία καθημερινά για σένα και μόνο. Σίγουρα οι υποχρεώσεις είναι πολλές, ειδικά αν έχεις οικογένεια, όμως πρέπει πάντα για λίγο να σκεφτόμαστε εμάς. Κι αυτό δεν είναι εγωισμός, ούτε πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, γιατί αν εμείς δεν είμαστε καλά, δεν μπορούμε να είμαστε και στους γύρω μας καλοί, σωστοί κι ήρεμοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα self care routine είναι η θέληση να το κάνουμε πράξη. Να αγαπάμε τον εαυτό μας και γι’ αυτό να θέλουμε την περιποίησή του. Κανένας δεν είναι τέλειος, ούτε πάντα ήρεμος, όμως μπορούμε να μας βοηθήσουμε να βρούμε τις ισορροπίες μας και τον ρυθμό μας γρήγορα. Μην ξεχνάς, η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας κι όλοι είμαστε ξεχωριστοί.

Είσαι μοναδικός, δεν υπάρχει κανένας όμοιος με σένα, γέμισε με χαρά και φροντίδα τη ζωή σου, γιατί την αξίζεις. Και φυσικά χαμογέλα!

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη