Τελικά τα ζευγάρια κάνουν σεξ την πρώτη νύχτα του γάμου; Η ερώτηση γίνεται συχνά αντικείμενο συζητήσεων, ιδιαίτερα ως προς το κατά πόσο περιγράφει ένα μύθο ή μια πραγματικότητα για όλα αυτά που έχουμε ακούσει από μικροί. Μαθαίνουμε συχνά ότι η κούραση και το αλκοόλ υπερισχύουν σε τέτοιο βαθμό, που μόλις το ζευγάρι πέσει στο κρεβάτι απλά κοιμάται αγκαλιασμένο. Από την άλλη πάλι ακούμε και ιστορίες όπου υπερισχύει ο ρομαντισμός της ημέρας και η επιθυμία μας να τα βιώσουμε όλα με έναν παραδοσιακό και παραμυθένιο τρόπο. Ζούμε εποχές που ο ίδιος ο θεσμός του γάμου κάπως τείνει να θεωρηθεί μπανάλ, οπότε ρετρό τάσεις κάνουν την εμφάνιση τους ως αντίδραση σε ένα πιο μοντέρνο τρόπο ζωής.

Θα είναι ψέμα αν κάποιο ζευγάρι πει πως, μπαίνοντας στην διαδικασία του γάμου, δεν του έχει περάσει από το μυαλό το πώς θα είναι αυτή η περιβόητη πρώτη νύχτα. Οι γυναίκες από τη μία πλευρά είναι αυτές που καμιά φορά κάνουν πιο κινηματογραφικά όνειρα, αφού έστω και υποσυνείδητα θα ήθελαν να ζήσουν όλα όσα έχουν δει στις ταινίες από την παιδική τους ηλικία βάσει του κοινωνικού τους φύλου. Ακόμα και αν αρκετές είναι κατά των παραδόσεων, έχουν εκτεθεί στα ίδια πράγματα με τις υπόλοιπες. Αλλά και οι άντρες από την πλευρά τους, όσο κουλ και λιγότερο ρομαντικοί κι αν θέλουν να εμφανίζονται στον περίγυρο, όλο και κάτι ξεχωριστό θα έχουν σκεφτεί για την βραδιά που επιτέλους η αγαπημένη τους θα είναι και επίσημα στο πλάι τους.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε πως την επομένη του γάμου γινόταν ολόκληρη ιεροτελεστία σχετικά με το περιβόητο «σεντόνι», ένα έθιμο που άγαρμπα «μετρούσε» τόσο την αξία την γυναίκας, όσο και του άντρα, για διαφορετικούς λόγους και σύμφωνα με οπισθοδρομικές κοινωνικές προκαταλήψεις. Επειδή όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς μας στην σημερινή εποχή να μπει σε αυτόν τον τρόπο σκέψης επί του συγκεκριμένου θέματος, ας δούμε μερικά παραδείγματα για το τι γίνεται εν έτη 2019.

Πολλές περιπτώσεις ζευγαριών λένε πως οι διαδικασίες του γάμου ήταν τόσο εξαντλητικές, με αποτέλεσμα η πραγματική τους επιθυμία γυρνώντας στο δωμάτιο να περιλαμβάνει ένα βαθύ ύπνο μέχρι αργά το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Ωστόσο, είναι και αυτά τα ζευγάρια, πολύ ερωτευμένα, και αυτοί οι σύντροφοι, ιδιαιτέρως ρομαντικοί, που θέλουν να εκπλήξουν τον σύντροφό τους. Εκείνοι που, ορμώμενοι από την παράδοση, ή και αλλάζοντάς την κάπως, θα επιδιώξουν με τον πιο ιδιαίτερο ή και απλό τρόπο να κάνουν το ταίρι τους να θυμάται την συγκεκριμένη νύχτα για πάντα.

Το ζευγάρι θα φροντίσει εκείνο το βράδυ να δημιουργήσει μια ονειρεμένη ατμόσφαιρα κάνοντας όλα τα χατίρια στο έτερον ήμισυ, πονηρά και μη. Υπάρχουν βέβαια και οι ξενέρωτοι νεόνυμφοι που απλά θα φορέσουν τα λευκά τους εσώρουχα και αυτό είναι όλο∙ αυτή η περίπτωση μάλλον μας είναι αδιάφορη. Τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη, αλλά και η χιλιοστή μέρα και νύχτα του γάμου πρέπει να έχουν φαντασία, πάθος, έρωτα και αγάπη. Τα ζευγάρια να μην νιώσουν ούτε μια στιγμή μιζέρια, πάντα να προσπαθούν να πρωτοτυπούν και να κάνουν αυτές τις μικρές καθημερινές στιγμές να μοιάζουν μεγάλες· αυτό είναι που μετράει. Είναι οι μικρές κινήσεις που μας κάνουν να ερωτευόμαστε τον ίδιο άνθρωπο ξανά και ξανά.

Όσο για την πρώτη νύχτα του γάμου; Τόσο σε αυτή, όσο και σε όλες τις υπόλοιπες, βάλτε λίγη μαγεία παραπάνω, αυτή είναι που τα κάνει όλα να λάμπουν.

Συντάκτης: Ελένη Πανταζοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μιχάλης Μαρκόνης