Τα λουλούδια είναι ένα σύμβολο με το οποίο έχουμε συνδέσει μερικές απ’ τις πιο ωραίες μας στιγμές. Μια γνωριμία, ένα φλερτ, ένα πτυχίο, μια πρόταση γάμου, μια ειλικρινή συγγνώμη κι ένα ευγνώμον ευχαριστώ.

Πόσο ευχάριστο είναι να δεχόμαστε λουλούδια από αγαπημένα μας πρόσωπα; Μια κίνηση συνήθως αυθόρμητη που αποθηκεύεται αυτόματα στον φάκελο των πιο ξεχωριστών κι ευχάριστων αναμνήσεων.

Σηματοδοτούν την άνθιση, τη χαρά και την ευημερία και τα πιο όμορφα απ’ αυτά χαρίστηκαν χωρίς λόγο κι αφορμή, σε στιγμές τυχαίες, χωρίς να κοστίσουν μια περιουσία ή να ‘ναι προσεγμένα κι υπερβολικά διακοσμημένα. Ένα λουλούδι που σου αγόρασε κάποιος από έναν πλανόδιο ενώ κάνατε βόλτα ή ακόμα κι ένα που έκοψε από ένα χωράφι σε μια εκδρομή σας θα ‘χει πάντα μεγαλύτερη ομορφιά από ‘κείνα τα τέλεια μπουκέτα που πληρώσαμε ακριβά.

Ο αυθορμητισμός του να δεις ένα λουλούδι στον δρόμο και να αποφασίσεις να το κόψεις για να το χαρίσεις σε εκείνο το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχεις διαρκώς στον νου σου, αξίζει περισσότερο απ’ το πιο άψογο τριαντάφυλλο που θα βρεις στο ανθοπωλείο όταν θα πας εσκεμμένα για να το αγοράσεις και να στο τυλίξουν με ένα σωρό φαντεζί κορδέλες γύρω του. Παραμένει υπέροχο, χάνει όμως κάτι από την αληθινή του ομορφιά.

Εκείνα που δε σου υπενθύμισε το ημερολόγιο τον λόγο για να τα αγοράσεις αξίζουν περισσότερο. Όπως εκείνα που ένας πλανόδιος πουλάει, όταν κάθεσαι σε μια ταβέρνα με το αμόρε κι όταν περνάει από δίπλα σας τον σταματάει για να σου αγοράσει ένα τριαντάφυλλο, εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Δεν το είχε σχεδιάσει, απλά μόλις το είδε σκέφτηκε πως θέλει να στο χαρίσει.

Αντίστοιχα, πηγαίνεις μια βόλτα στην αγορά, βλέπεις σ’ ένα πάγκο μια γλάστρα με τα αγαπημένα λουλούδια της γιαγιάς κι αποφασίζεις να τα αγοράσεις για να της τα προσφέρεις, δίνοντας χαρά και στους δυο σας. Γιατί τα άνθη έχουν κάτι απ’ τις πιο φωτεινές μας μνήμες, ταυτισμένα με την ανιδιοτέλεια και την αθωότητα.

Συμβολίζουν στο μέγιστο την αγάπη και την αντιπροσωπεύουν. Χαρίζοντας ένα λουλούδι σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο δεν καλύπτουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό, είναι απόδειξη της σκέψης μας για εκείνον, της χαρά μας, του ενδιαφέροντός μας. Κάθε λουλούδι αντιπροσωπεύει κι ένα διαφορετικό συναίσθημα. Άλλο σου βγαίνει να χαρίσεις στον έρωτα της ζωής σου, άλλο σε ένα φίλο κι άλλο σε ένα συγγενή.

Μέσα απ’ τα λουλούδια και τις ποικιλίες τους ίσως να διαχωρίζεται η αγάπη σε κατηγορίες, όμως δεν παύει να ‘ναι αγάπη. Άλλα είναι ταυτισμένα με το πάθος, αλλά χαρίζονται από ευγνωμοσύνη. Όμως όταν τα χαρίζεις όλα σημαίνουν το ίδιο. Νοιάξιμο για το άτομο που τα προσφέρεις. Για τον οποιονδήποτε λόγο και τρόπο.

Μια σχέση μπορεί να σωθεί με ένα λουλούδι. Μία συγγνώμη είναι σύνηθες να τη ζητάμε με ένα λουλούδι. Είναι το μέσο της συγχώρεσής μας, πειστήριο αγνότητας ίσως. Φέρνουν χαμόγελα και τους ανθρώπους πιο κοντά, γι’ αυτό κι αξίζουν να χαρίζονται.

Να διαλέγετε τα πιο όμορφα λουλούδια, να τα χαρίζετε στους πιο όμορφους ανθρώπους, τους δικούς σας αγαπημένους. Τέτοιες κινήσεις είναι κρίμα να χάνονται με τον καιρό. Αν μπορείτε ακόμα και κάθε μέρα να χαρίζετε από ένα λουλούδι. Έτσι, για να σκορπάμε την αγάπη σε κάθε ευκαιρία. Όπως τα πέταλά τους ανθίζουν την άνοιξη, έτσι κι εμείς να φυτεύουμε αγάπη όλον τον χρόνο μέσα από εκείνα.

 

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη