Μια στιγμή ηρεμίας αν βρει ο καθένας από μας κι αναλογιστεί τι έκανε δέκα χρόνια πριν, το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνειδητοποιήσει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή του. Συχνά πολλοί γκρινιάζουμε λέγοντας πόσο θα θέλαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, όμως κανείς δεν τη συγκρίνει με τη ζωή που ζούσε λίγα χρόνια πριν. Γιατί αν το κάνει τότε θα καταλάβει πως είναι αδύνατον να συνεχίζει να ζει ακριβώς ό, τι και τότε. Η αλλαγή είναι φυσική απόρροια του χρόνου κι έρχεται μόνη της χωρίς να τη ζητήσουμε και πολλές φορές, χωρίς καν να την αντιληφθούμε.

Όταν ήμασταν παιδιά, χαιρόμασταν με τα πάντα. Σε μέρη που μας πήγαιναν, με τα δώρα που μας έδιναν. Ακόμα κι αν μας χάριζαν το πιο μικρό κι άχρηστο αντικείμενο, εμείς χαιρόμασταν μόνο που παίρναμε κάτι. Τώρα τι είναι αυτό που μας έχει κάνει και έχουμε κλείσει κάθε πιθανότητα χαμόγελου εκτός μας; Τι να είναι αυτό που δε μας αφήνει να μπορέσουμε για λίγο να ενθουσιαστούμε με τις ευκαιρίες που μας δίνονται ανεξαρτήτως των μεγεθών τους;

Στην ενήλικη ζωή μας έχουμε επιλέξει, δυστυχώς, έναν τρόπο ζωής κι αντιμετώπισης ο οποίος ίσως να μη μας εκφράζει απόλυτα, μα ήρθε κι έκατσε έτσι κι αλλιώς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μια δουλειά που δε μας αρέσει, όμως μας προσφέρει καλές αποδοχές. Και η δουλειά πάντα παίρνει και τον περισσότερο χρόνο από τη μέρα μας κι άντε μετά να στριμώξεις σε μια ζωή κάτι που θες ή σου αρέσει όταν οριακά έχεις χρόνο για σένα τον ίδιο εκτός του.

Είναι όμως τόσο κρίμα να πετάμε τον ενθουσιασμό εκτός λες και δε θυμόμαστε καν τη γεύση του. Κάνε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σου και κάνε κάτι που πάντα ήθελες. Πήγαινε για ιππασία, μάθε πώς να φροντίζεις ένα άγριο ζώο, αν χρειαστεί ποτέ, πήγαινε σε σεμινάρια γεωπονίας και μάθε να φροντίζεις δέντρα και φυτά. Μπορείς να βάλεις και στο πρόγραμμά σου ένα μεγάλο ταξίδι. Μάζεψε άδεια και πήγαινε σε ένα μέρος εξωτικό, με ωραία αξιοθέατα και σπουδαία ιστορία. Δοκίμασε τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά πιάτα. Κάτσε σπίτι και μην κάνεις μισή δουλειά άραξε λες και είσαι παιδί με μπισκότα, γάλα και ταινίες.

Όσο κι αν μας φαίνεται δύσκολο, το να ανακαλύπτουμε κάτι, μας ανανεώνει. Και πού ξέρεις; Μπορεί όταν πάρεις την απόφαση να το κάνεις αυτό το κάτι, να σου αλλάξει τη ζωή. Μπορεί να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου. Μα κι αν δεν τον βρεις, το μόνο σίγουρο είναι πως θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Ίσως ακόμα να βρεις και τη δουλειά για την οποία προορίζεσαι και δεν το ξέρεις. Κι αν δεν έκανες το βήμα, δε θα το μάθαινες ποτέ.

Ευκαιρίες για περιπέτεια, χαρά κι αλλαγή δεν πρέπει να χάνονται.  Γιατί μπορεί, έτσι όπως αποκλείεις μονίμως τις πιθανότητες, να χάσεις κάτι πραγματικά συναρπαστικό. Σε όλους μας αξίζει, μετά από μια δύσκολη μέρα, μετά από μια κουραστική περίοδο της ζωής μας, όταν έχουμε παλέψει πολύ για κάτι, να χαρίζουμε στον εαυτό μας πράγματα καινούργια. Γι’ αυτό να αντιμετωπίζεις την αλλαγή πάντα ως παιδί κι ας φτάσεις εκατό χρονών. Να σου φαίνεται παιχνίδι, ανακάλυψη, μια μόνιμη ευκαιρία για το ανεξερεύνητο. Κι έτσι τίποτα δε θα σε τρομάζει με την ίδια ένταση γιατί πολύ απλά, θα είναι όλα μια περιπέτεια.

 

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου