Δύσκολες εποχές, μεγάλο το ποσοστό ανεργίας. Σε μία χώρα που αντί να μειώνεται, στην πραγματικότητα αυξάνεται, καθότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση των ποσοστών με εργασίες μερικής απασχόλησης ή μειωμένου ωραρίου και μισθούς χαμηλούς.

Και πώς να αναζητήσεις εργασία σε μία χώρα που αν είσαι αρκετά νέος ή μεγαλύτερος ηλικιακά καλύτερα να επιλέξεις τη φυγή παρά την προσπάθεια για κάτι που φαντάζει ανέφικτο; Πνίγεσαι, φτάνεις σε αδιέξοδο και δε βλέπεις πώς μπορείς να φτάσεις στο επιθυμητό.

Ίσως, λοιπόν, να έπρεπε να σκεφτείς την εναλλακτική των εταιρειών εύρεσης εργασίας, εταιρειών που στην Ελλάδα δεν κατέχουν τη θέση που έχουν στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει η νοοτροπία ότι αν κάποιος άλλος σε βοηθήσει να βρεις δουλειά, τότε μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις. Αντίθετα, θεωρούμε πως μονάχα θα αποκομίσει οφέλη χρηματικά εις βάρος μας. Επιλέγουμε συνεπώς να κινούμαστε σε αβέβαια μονοπάτια και να μην ψάχνουμε εναλλακτικές.

Ας τα δούμε διαφορετικά τα πράγματα. Όλοι γνωρίζουμε πως ενώ τα όρια συνταξιοδότησης έχουν φτάσει στα 67 έτη, εντούτοις δύσκολα ένας ηλικιακά ώριμος άνθρωπος μπορεί να βρει εργασία, λόγω του ότι οι εργοδότες στοχεύουν όχι στη σημαντική εμπειρία που διαθέτουν τα μεγαλύτερα άτομα αλλά στο μικρότερο οικονομικό κόστος. Και ναι, μιλάμε για κάτι που οδηγεί στην εργασιακή απομόνωση των έμπειρων και καταρτισμένων ατόμων, παρ’ όλα αυτά ας αφήσουμε στην άκρη του μυαλού μας την απογοήτευση και την οργή κι ας ψάξουμε να δούμε πού μπορούμε να στραφούμε για βοήθεια. Κάπου εκεί πρέπει να μπούμε στην αναζήτηση των γραφείων εύρεσης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι άτομα εκπαιδευμένα στο ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργούν με σκοπό την ικανοποίηση όχι μόνο των εργοδοτών μα και των εργαζομένων. Απ’ τη στιγμή που θα καταφύγεις σε εκείνους μπορείς να αισθανθείς πως βρίσκεσαι σε χέρια έμπειρα κι ικανά, που θα σου βγάλουν σιγουριά κι αίσθηση ότι θα καταφέρεις να μπεις στον εργασιακό χώρο σε μια θέση που θα αντιστοιχεί στις δικές σου ικανότητες και δεξιότητες.

Ο ρόλος τους είναι πολύτιμος, μιας κι απώτερος σκοπός τους είναι η εύρεση του κατάλληλου υποψηφίου για την εκάστοτε θέση που ζητάει ο πελάτης τους να καλυφθεί. Άλλωστε, στην αναζήτηση εργασίας συχνά θα έχουμε βρεθεί μπροστά σε αγγελίες των οποίων την ευθύνη εύρεσης υποψηφίων έχει κάποια εκ των εν λόγω εταιρειών. Βέβαια, όσον αφορά τις περιφερειακές πόλεις δυστυχώς δεν έχει ακόμα γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα των γραφείων τούτων, λόγω της απαρχαιωμένης νοοτροπίας που τα αντιμετωπίζει καχύποπτα. Γιατί, ωστόσο, να πέφτουμε στην παγίδα της απογοήτευσης και να μην επιλέγουμε τη βοήθεια των ειδικών;

Πέραν της θέσης για την οποία θα σε καλέσουν για συνέντευξη, θα φροντίσουν να σε καθοδηγήσουν και στο θέμα εύρεσης εργασίας γενικότερα. Η εμπειρία τους κι οι γνώσεις τους θα σου ανοίξουν την πόρτα να δεις στοιχεία που πιθανόν να σου ξέφευγαν. Στηρίζονται στον άνθρωπο που αποτελεί τη βάση του εργατικού δυναμικού κι έχουν επαφή με εταιρείες στις οποίες πιθανόν να θέλεις να εργαστείς, αλλά να μη γνωρίζεις τον τρόπο.

Αρκετές εξ αυτών παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στο κομμάτι της βελτίωσης του βιογραφικού και καθοδήγηση στη διαδικασία εύρεσης εργασίας, δείχνοντας με οικείο τρόπο τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Δεν είναι εύκολο να σε διαγράφουν λόγω ηλικίας κι είναι και παράλογο να σου λένε απ’ τη μια πλευρά πως βάσει μελετών οι άνθρωποι ζούνε περισσότερο άρα μπορείς να εργάζεσαι πιο πολλά χρόνια κι απ’ την άλλη η πόρτα εργασίας να παραμένει κλειστή ακριβώς λόγω της ηλικίας. Ούτε είναι το καλύτερο που μπορεί να τύχει σε έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά να βρίσκει πόρτες κλειστές. Είναι αποκαρδιωτικά και τα δύο, παρά ταύτα ψάξε και βρες βοηθούς. Οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών δε θα εστιάσουν στην ηλικία μα στο τι προσόντα έχεις, πού μπορείς να ανταποκριθείς επαρκώς και πώς εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν πλήρως.

Εσείς είστε ικανοί στο αντικείμενό σας, που μπορεί να είναι το οικονομικό, νομικό, εκπαιδευτικό ή ό,τι άλλο. Μην παραλείπετε, όμως, κι εκείνους που είναι γνώστες του HR –του «ανθρωπίνου δυναμικού» στα ελληνικά– σε μια εποχή πιο απαιτητική, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η αγορά και τις διαφορές της με παλιότερα. Οι ειδικοί μπορούν και πρέπει να γίνουν αρωγοί στη προσπάθειά σας για δουλειά.

Ίσως να ‘ναι αποκαρδιωτικό και το γεγονός ότι στη χώρα μας, παρά τη διάθεση των νέων να εκπαιδευτούν στο αντικείμενο του ανθρωπίνου δυναμικού, δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις απασχόλησής τους, καταδεικνύοντας με τον πιο εμφανή τρόπο τη μη γνώση των κατοίκων της χώρας για το κομμάτι του δυναμικού και τη βοήθεια που προσφέρουν οι εταιρείες εύρεσης εργασίας.

Θα πρέπει να ξεπεραστεί η δυσπιστία που υπάρχει σε εργαζομένους κι εργοδότες απέναντι σε αυτές τις εταιρείες και να επαναπροσδιοριστούν ως προς το ποιοι είναι και τι θέλουνε. Πολλές φορές η γνώμη ενός ειδικού είναι πολυτιμότερη απ’ τη φοβία και την καχυποψία που μας διακατέχει. Οι άνθρωποι αλλάζουν και μαζί τους θα πρέπει να αλλάζουν όσα δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη