Article of the day: Η Ελένη Σωτηροπούλου μάς μιλά για αδιαφορία που φέρνει καψούρα. Δες εδώ!

4e5r6tu

Αεροδρόμιο· το κέντρο που ενώνει τον κόσμο δημιουργώντας αέρινες λωρίδες. Εκεί, όπου μόλις πατήσουμε το πόδι μας, αισθανόμαστε αυτόματα ταξιδιώτες. Στα αεροδρόμια επικρατεί μια χαοτική ομορφιά, πράγμα που καταλαίνεις αμέσως μόλις γίνεις θεατής από την κεντρική πόρτα, αφού βλέπεις ανθρώπους να κινούνται δεξιά κι αριστερά, δείχνοντας βιαστικοί. Άνθρωποι που εάν τους ρωτήσεις, έχουν σίγουρα να σου πουν μια ιστορία για τον προορισμό που πάνε ή γι’ αυτόν από τον οποίο γυρνούν. Κλείνουν λοιπόν τα εισιτήριά τους, βάζουν βιαστικά στην τσάντα τους το διαβατήριό τους, κλείνουν τη βαλίτσα τους με το φερμουάρ που καμία φορά κολλάει από τα πολλά ρούχα και κατευθύνονται με φορά προς τον διάδρομό τους.

Παρακάτω θα βρεις 5 είδη ταξιδιωτών που υπάρχουν σε κάθε αεροδρόμιο κι ίσως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς.

 

1. Οι υπναράδες

Θα έχεις δει σίγουρα πως σε κάθε ελεύθερη γωνία, υπάρχει ένα φτιαγμένο κρεβάτι από σάκους, μπουφάν, βαλίτσες, σακούλες με δώρα ή φαγητό, κουβέρτες ή μικρά ατομικά μαξιλάρια. Ναι, ταξιδιώτες οι οποίοι ίσως ταξιδεύουν και μέρες ολόκληρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, ξεκουράζουν το σώμα τους όπου βρουν δίχως να τους πτοεί η φασαρία του αεροδρομίου.

 

2. Οι Business men/women

Αλήθεια, ένα μικρό δερμάτινο τσαντάκι σε μεγάλο σχήμα φακέλου που έχουν αυτά τα άτομα -που μοιάζουν με πράκτορες- λέτε να φτάνει για τις διακοπές τους; Φτάνει και περισσεύει, αφού μέσα έχουν μόνο τα απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς τους, ίσως και κανένα λαπτοπ, καθώς δεν ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής αλλά για δουλειά. Κι είναι ίσως η εμφάνιση με τα πουκάμισα ή τις γραβάτες ή τα αυστηρά ταγέρ που μας κάνει να τους ξεχωρίζουμε ή ησυχία που ζητάνε κι απομακρύνονται από τον χαμό του αεροδρομίου για να δουλέψουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν μια αυτοπεποίθηση λες και βρίσκονται στον απολύτως φυσικό τους χώρο.

 

3. Οι πεινασμένοι

Νηστικό αρκούδι δε χορεύει, ποσό μάλλον να πετάξει. Ε, ναι λοιπόν, υπάρχουμε κι εμείς οι οποίοι όχι μόνο δεν κοιμόμαστε αλλά σκεφτόμαστε τι θα φάμε από την αρχή μέχρι το τέλος του ταξιδιού μας. Εκτός ότι μας φεύγει το άγχος με τη σκέψη ότι θα φάμε κάτι τρομερό και χορταστικό, μας κουράζει κι η αναμονή των εισιτηρίων, γι΄αυτό και στην τσάντα μας σίγουρα θα κρύβεται ένα μικρό σνακ για να ξεγελάσουμε την όρεξή μας. Από την άλλη, είναι κι εκείνοι που μας πετυχαίνουν στο σνακ, στον εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου αλλά και στο αεροπλάνο με μια μπουκιά μες στο στόμα. Οχτώ ευρώ το κρουασάν; Μέσα! Άλλοι παίρνουν κολόνιες στα duty free κι άλλοι τομπλερόνε. Έτσι πάνε αυτά.

 

4. Πρώτη φορά στον αέρα

Για όλους μας υπήρξε πρώτη φορά κι είναι σίγουρα μια πρώτη φορά που έως και σήμερα τη θυμόμαστε. Εκείνος που ταξιδεύει για πρώτη φορά διαφέρει μέσα στο υπόλοιπο πλήθος. Είναι η νευρικότητα στην κίνηση; Τα μάτια που ψάχνουν δεξιά κι αριστερά να βρουν βάρκα να σωθούν; Ή είναι οι ερωτήσεις που κάνει σε κάθε επιβάτη που βλέπει μπροστά του κάθε 5 λεπτά; Ο υπέρμετρος σχεδόν παιδικός ενθουσιασμός; Ίσως είναι κι όλα μαζί. Η προσμονή σε συνδυασμό με το να μη γνωρίζεις τι θα αντιμετωπίσεις είναι εμφανή σε έναν χώρο που υπάρχουν άνθρωποι του «επαγγέλματος».

 

5. Οι Gamers

Υπάρχουν κι εκείνοι οι ταξιδιώτες που η τεχνολογία δεν μπορεί να τους αφήσει αδιάφορους. Είναι όλη την ώρα με το κινητό τους ή με όλων των ειδών τα γκάτζετ που σκαλίζουν όσο περιμένουν. Θα τους δεις με κάτι ακουστικά στα αυτιά που είναι ίσα με το κεφάλι τους, ενώ το κινητό τους θα είναι πάντα στο χέρι και ποτέ μα ποτέ στην τσάντα. Σίγουρα η πτήση για εκείνους κυλά πιο γρήγορα από ό,τι για τους υπόλοιπους, μιας και χάνονται οι ίδιοι στον χρόνο.

 

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, βρέθηκαν στο ίδιο σημείο που βρίσκεσαι κι εσύ. Άλλοι κάνουν μια μικρή στάση κι ύστερα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, άλλοι πάλι επιστρέφουν από ταξίδια ή αποχωρούν. Σίγουρα θα έχεις υπάρξει κι εσύ ταξιδιώτης, σίγουρα θα έχεις ακούσει τον ήχο της μουσικής βιασύνης που περιφέρεται στο αεροδρόμιο. Ροδάκια και παπούτσια ακούγονται παντού· κάποιος χάνεται από το μικρόφωνο και κάποιος βρίσκεται, κάποιοι τσακώνονται, κάποιοι αποχαιρετούν ο ένας τον άλλον για πάντα, κάποιοι απλώς είναι μόνοι τους κι άλλοι πάλι δείχνουν να το απολαμβάνουν. Όλοι όμως κάπου πηγαίνουν.

Καλό ταξίδι επιβάτη

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου