Μια βόλτα δεν είναι πάντα ένας απλός όμορφος περίπατος στο πάρκο. Ενίοτε είναι και ένας τρόπος διαφυγής που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ταξιδέψει στον δικό του ήρεμο κόσμο. Σε ένα ήσυχο μέρος μπορεί κανείς με μεγαλύτερη ευκολία να βάλει σε τάξη τις σκέψεις που έχει εκείνη τη στιγμή στο κεφάλι του σε σχέση με τη βαβούρα του κέντρου της πόλης.

Οι λόγοι που καλό θα ήταν να κάνουμε πιο συχνά βόλτες με μόνη συντροφιά τον εαυτό μας είναι πολλοί. Ο εαυτός μας είναι καλός σύμβουλος και ο καλύτερός μας φίλος και αν δεν τα βρούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο, πώς περιμένουμε να καταφέρουμε να τα πάμε καλά με άλλους, και συγκεκριμένα με έναν σύντροφο πλάι μας; Είσαι σε σχέση με ένα πρόσωπο που λατρεύεις αλλά όσο κι αν τα βρίσκουν δυο άνθρωποι, οι εντάσεις μεταξύ τους δε λείπουν, αφού δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα. Τι γίνεται όμως όταν οι τσακωμοί γίνονται καθημερινό φαινόμενο;

Αρχικά την ώρα του καβγά θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του πως ένα θυμωμένο και θολωμένο μυαλό δεν μπορεί ποτέ να βρει το δίκιο του. Σε έναν τσακωμό με το ταίρι προσπαθούμε συνήθως να ρίξουμε ευθύνες και να δούμε ποιος φέρει περισσότερες, χάνοντας με τον τρόπο αυτό την ουσία, που δεν είναι άλλη απ’ το να βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει. Βάζουμε κάποιες φορές μπροστά τον εγωισμό μας, ενώ κάποιες φορές το ταίρι δε δείχνει να κάνει υποχωρήσεις και βάζει το «εγώ» του πάνω από εμάς. Είναι γεγονός πως καμία σχέση δεν είναι τέλεια και καμία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, όσο κι αν το θέλει ένα ζευγάρι και το προσπαθεί. Σκοπός δεν είναι να μηδενιστούν οι τσακωμοί, αφού είναι συχνό φαινόμενο και η διαφωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι υγιής όταν δεν το φτάνουν στα άκρα και εκφράζονται αμφότεροι με σεβασμό. Για να καταλάβεις πόσο συχνό είναι να μαλώνει κανείς με το αμόρε, αρκεί να σκεφτείς πως κάθε πέντε δευτερόλεπτα τσακώνεται ένα ζευγάρι παγκοσμίως!

Γι’ αυτό πριν βάλεις τον εγωισμό σου και τον θυμό σου πάνω απ’ όλα, πριν ξεσπάσεις τα νεύρα σου στο ταίρι και πεις κουβέντες που πιθανόν αργότερα να μετανιώσεις, άσε τη συζήτηση στη μέση και βγες μια βόλτα. Όχι αύριο, όχι χθες, τώρα! Την ίδια στιγμή που τσακώνεσαι, μην πεις τίποτα παραπάνω, φύγε μόνος να πάρεις καθαρό αέρα. Αυτό δε σημαίνει πως αφήνεις την κατάσταση στη μέση ή πως είναι ένας τρόπος υπεκφυγής, πως αποχωρείς χωρίς να έχετε καταλήξει κάπου και χωρίς να έχει βρεθεί λύση. Όταν επιστρέψεις μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που το αφήσατε, απλώς εσύ στο μεσοδιάστημα θα έχεις τον χρόνο να σκεφτείς, να καταλάβεις τι σας έφτασε για ακόμη μια φορά στον τσακωμό, να ηρεμήσεις και να τα πεις με το ταίρι σε πιο ήπιους τόνους λίγα λεπτά μετά και αφού έχεις διαμορφώσει πλήρη άποψη επί του θέματος.

Βάλε σε τάξη τις σκέψεις σου, πάρε τον αέρα σου, προσπάθησε να διώξεις τον θυμό παίρνοντας βαθιές ανάσες. Βρες τι πήγε λάθος και ψάξε το δικό σου μερίδιο ευθύνης αφού κανένας καβγάς δεν ξεκινάει μονόπλευρα. Αν δε σκεφτείς λίγο με καθαρό μυαλό, πώς θα μπορέσεις να δεις με τη ματιά του παρατηρητή πώς έχουν τα πράγματα; Το θέμα δεν είναι να ρίχνετε ευθύνες ο ένας στον άλλο σαν μικρά παιδιά που προσπαθούν να βρουν ποιος έσπασε το παιχνίδι.

Είναι λυτρωτικό την ώρα του καβγά να βγαίνεις μια βόλτα και δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Δείχνεις ότι βάζεις σε προτεραιότητα τη σχέση σου, ότι σέβεσαι τον σύντροφό σου, ότι προτιμάς να πάρεις λίγο χρόνο και κάποια απόσταση απ’ το να πεις εν βρασμώ ψυχής κουβέντες που αργότερα πρόκειται να μετανιώσεις.

Μετά τη βόλτα σου μπορείς να γυρίσεις σπίτι και να έχεις στο μυαλό σου συγκεκριμένες λύσεις που θα προτείνεις στον σύντροφό σου για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Μπορεί όμως και με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη, να τον πάρεις αγκαλιά, προτρέποντας το ταίρι να το ξεχάσετε, αφού τελικά έχεις συνειδητοποιήσει (και πιθανόν και το ταίρι το ίδιο) πως η αιτία του τσακωμού δεν ήταν και τόσο σημαντική και πως δεν αξίζει να δώσετε συνέχεια στη μεταξύ σας ένταση.

Αγαπήστε, αγαπηθείτε, κάντε περισσότερες βόλτες και στον επόμενο τσακωμό δείξτε στον σύντροφό σας τη μαγεία της βόλτας. Βοηθάει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερη ηρεμία, να καθαρίζεις το μυαλό σου σε δευτερόλεπτα και όλο αυτό μόνο λυτρωτικό μπορεί να είναι.

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.