Αλήθεια, πόσες φορές έχεις ταξιδέψει με μυαλό σου στον ίδιο προορισμό λίγο πριν την άφιξή σου; Πόσες στιγμές έπιασες τον αυτό σου ν’ αφουγκράζεται το κύμα της θάλασσας που σκάει στα βράχια της Σαμοθράκης, ή τις μουσικές από τη βόλτα σου σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο της Ρώμης ή της Σεβίλλης; Και πώς ήταν το αίσθημα του να λιώνουν τα πόδια σου από τον χορό σε κάποιο κλαμπ του Βερολίνου, ενώ ρεαλιστικά στέκεσαι κολλημένος πίσω από τον υπολογιστή του γραφείου σου;

Ένα αίσθημα ελευθερίας, μια ανάγκη εγκεφαλικής δραπέτευσης από το άγχος της ζωής. Τα ταξίδια είναι ψυχοθεραπεία, το έχουμε πει πολλές φορές αυτό. Αυτό που δε λέμε και τόσο συχνά όμως, είναι και πως το να τα ονειρεύεσαι, να τα οργανώνεις και να τα οραματίζεσαι, φέρνει επίσης ανάταση ψυχής. Ο περισσότερος κόσμος προγραμματίζει τα ταξίδια του μήνες πριν και δεν είναι τυχαίο. Οι λόγοι είναι σαφώς το οικονομικό, οι καλύτερες ευκαιρίες, οι προσφορές. Αλλά είναι και η διαδικασία της προετοιμασίας. Την ώρα που κλείνεις τα αεροπορικά σου, νιώθεις ήδη στον ουρανό και τα προσμένεις με ενθουσιασμό γιατί οραματίζεσαι πού θα σε μεταφέρουν. Θες να το πεις φαντασία; Θες ονειροπόληση; Είναι κάτι που οπωσδήποτε χρειάζεσαι να έχεις.

Τα θετικά στοιχεία του να κλείνεις ένα ταξίδι και να το κάνεις εικόνα όσο πιο νωρίς γίνεται έχει και πρακτικά στοιχεία. Ξενοδοχεία ή διαμερίσματα με θέα τη θάλασσα ή το χιονισμένο βουνό, που θα βρεις πριν κλείσει κάποιος άλλος. Ανάλυση του χάρτη και διάβασμα για δρόμους οι οποίοι έχουν γράψει ιστορία. Εάν μιλάμε για εξωτερικό, ένα λεξικό μπορεί να σε φέρει στην ευχάριστη θέση να μπορέσεις ν’ ανταλλάξεις κουβέντες με τους ντόπιους. Να τους ρωτήσεις για όμορφα μέρη που οι τουρίστες δε συνηθίζουν να πηγαίνουν κι όμως οι ντόπιοι θεωρούν χρυσό, εξασκώντας απλές ερωτήσεις στη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφτείς. Είναι σαν μια πρόβα ταξιδιού, που λειτουργεί θεραπευτικά για την ανθρώπινη ψυχολογία.

Έχεις τον χρόνο να προετοιμάσεις την γκαρνταρόμπα σου ή να υπολογίσεις πιο άνετα τα έξοδά σου όσο θα είσαι εκεί. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν τον κατάλογό τους online, όποτε γιατί να μην κάνεις μια βουτιά σε γεύσεις και ποτά, για να ξέρεις τι θα παραγγείλεις; Μπορείς ακόμη να δεις δρομολόγια για τα τρένα, τα ταξί κι ίσως για ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή- ανάλογα με τα κέφια και τις ικανότητες του καθένα. Όσο πιο πριν κανονίζεις ένα ταξίδι, τόσο λεπτομερώς μπορείς να το συντάξεις. Από τη μία έχεις τον κίνδυνο του απρόοπτου. Από την άλλη, όλα τα υπόλοιπα. Κι η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα.

Το να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να προγραμματίζει ένα ταξίδι είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να προσφέρει μια πιο γαλήνια καθημερινότητα. Επαγγελματικά ή μη, το άγχος είναι εκεί. Τα οχτάωρα είναι εκεί. Πιέζουμε διαρκώς τους εαυτούς μας να κάνουμε πρακτικές σκέψεις, να μη χάνουμε χρόνο, να συντάσσουμε τα προγράμματα και τις υποχρεώσεις μας, χωρίς ποτέ να σκεφτόμαστε πως μέσα σε αυτές είναι και το να περνάμε λιγάκι καλά. Όλα περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη του ανθρώπου ν’ αφήνει τη φαντασία του και την ανέμελη σκέψη ελεύθερες, σε μια εποχή που το να ονειρεύεσαι μοιάζει σχεδόν παράνομο.

Δικαιούμαστε ν’ αφήνουμε το μυαλό μας να τρέχει σε εξωτικές παραλίες και γοτθικούς ναούς, όχθες ποταμών και λίμνες, σταθμούς τρένων κι αεροδρόμια. Φυσικά κι υπάρχουν εκείνες οι διακοπές που δεν τις περιμένεις κι είναι της τελευταίας στιγμής, που επίσης μπορούν να κάνουν θαύματα στην ψυχολογία σου, αλλά σίγουρα, ακόμη κι εκεί, καις τα χέρια σου και το μυαλό σου ψάχνοντας μέρη και προορισμούς για εξερεύνηση, γιατί έχεις ανάγκη τον οραματισμό πριν την πράξη.

Δες το από την άλλη πλευρά· αυτή τη στιγμή στέκεσαι στο γραφείο σου, αγκαλιά με τον υπολογιστή σου. Κι όμως με την προετοιμασία που έχεις κάνει τόσους μήνες πριν, είναι σαν να έχεις ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Κάθεσαι στη θέση που διάλεξες, ταξιδεύεις με το μεταφορικό μέσο της επιλογής σου, παρατηρείς την πόλη, πίνεις σε παραλία το κοκτέιλ σου ή τρως τη ζέστη σούπα σου, βγάζεις φωτογραφίες κάτω από τα αξιοθέατα και τέλος, είσαι ευτυχισμένος για το τώρα, το πριν και το μετά!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου