Η φιλία τους ξεκίνησε έντεκα χρόνια πριν. Ποτέ με ιδιαίτερα δυνατό δέσιμο, ποτέ με την ανάγκη της μίας για την άλλη. Πάντα με την Ιωάννα να προσπαθεί να βάλει μια τάξη στη ζωή της φίλης και πάντα η φίλη να παρεξηγεί το νοιάξιμο για ζήλια.

Τα πράγματα σοβάρεψαν όταν και οι δυο τους μπήκαν στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η φίλη ξεκίνησε μια σχέση με κάποιον που της έβαζε όρους για να είναι μαζί. Αυτοί οι όροι την έφθειραν κάθε μέρα και περισσότερο και μέσα της και έξω της. Η Ιωάννα ανησυχώντας για την υγεία της φίλης, προσπάθησε να της βάλει μυαλό, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μην ξαναμιλήσουν για ενάμιση χρόνο.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι δρόμοι τους ξανασυναντήθηκαν. Η φίλη ακόμη συνέχιζε τη σχέση που οδήγησε στον τσακωμό τους, υποστηρίζοντας ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και η Ιωάννα συνέχιζε τη σχέση που είχε όλο εκείνο το διάστημα. Κάθε φορά που κανόνιζαν να βγουν ζευγάρια, η φίλη έβρισκε δικαιολογίες για να το αποφύγει και πάντα επιδίωκε να συναντιέται μόνη της με την Ιωάννα, χωρίς τις σχέσεις τους.

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός και η φίλη χώρισε για να βρει ένα μήνα μετά τη σχέση της ζωής της. Η Ιωάννα μέσα σ’ αυτόν τον μήνα ήταν κάθε μέρα δίπλα της να της συμπαραστέκεται και να την εμψυχώνει, αλλά χωρίς να βλέπει ότι η προσπάθειά της εκτιμάται. Άκουγε συνέχεια από τη φίλη ότι είναι ο πιο στενός της άνθρωπος, αλλά ποτέ δεν έβλεπε χειροπιαστές αποδείξεις.

Και οι μέρες περνούσαν με την Ιωάννα να πνίγεται όλο και περισσότερο στις σκέψεις της και τη φίλη να ζει τον έρωτά της με το καινούριο της αμόρε, χωρίς να τη νοιάζει ιδιαίτερα ούτε η κατάσταση της Ιωάννας, ούτε το κενό που δημιουργούταν στη σχέση τους. Μέχρι κάποια μέρα, ένα χρόνο μετά, να ανακοινωθεί ο αρραβώνας της φίλης, με την Ιωάννα να φλερτάρει με τον τίτλο της κουμπάρας.

Κατά τη διάρκεια των ετοιμασιών, η Ιωάννα ήταν παρούσα κάθε μέρα, άσχετα με το γεγονός ότι ούτε καλά στην υγεία της ήταν, αλλά ούτε και στα επαγγελματικά της. Εκείνη την περίοδο είχε διαγνωσθεί με τη νόσο του Crohn και η αλήθεια είναι ότι περίμενε να έχει μια κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση από τη φίλη. Περίμενε να δείξει το ενδιαφέρον που δεν έδειχνε τόσο καιρό. Περίμενε να δει τα λόγια της φίλης της να γίνονται πράξεις με επισκέψεις στο νοσοκομείο, με μηνύματα, έστω με μια κάρτα βρε αδερφέ! Αλλά η φίλη δεν έδειξε να συγκινείται και πολύ με την όλη κατάσταση.

Λόγω των αρραβώνων, οι οικογένειες και των δυο μεριών σιγά-σιγά μαζεύονταν. Στο προσκήνιο μπήκε ένας ξάδερφος από τη μεριά του γαμπρού ο οποίος έφερε τον τίτλο του διανοούμενου. Ισχυριζόταν ότι γνωρίζει τα πάντα περί ψυχολογίας, χωρίς να έχει καμία σχέση με το επάγγελμα, μόνο και μόνο επειδή είχε διαβάσει δυο βιβλία παραπάνω.

Ο αρραβωνιαστικός της φίλης ενθουσιασμένος από τον ξάδερφο, είχε αρχίσει να μην ασχολείται και ιδιαίτερα με τη μέλλουσα νύφη του, με αποτέλεσμα εκείνη να παραπονιέται στην Ιωάννα και να φοβάται ότι θα την αφήσει. Η Ιωάννα τυγχάνει να έχει αδερφή ψυχολόγο και συμβούλεψε τη φίλη της να κλείσει ένα ραντεβού με την αδερφή της για να τη βοηθήσει. Και όντως η βοήθεια ήταν σημαντική. Η φίλη ηρέμησε και μαζί της και η Ιωάννα.

Όμως ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Μετά από μια συζήτηση που είχε η φίλη με τον ξάδερφο, η φίλη πείστηκε ότι αυτά που της είπε ισχύουν και ότι πρέπει να βρει τον εαυτό της. Πείστηκε σαν κι αυτόν ότι οι γνώσεις της περί ψυχολογίας είναι αρκετές για να ψυχαναλύει κι άλλους, έβρισκε ψεγάδια σε κάθε σκέψη και συμπεριφορά της Ιωάννας και δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση τους.

Ο ξάδερφος έφυγε, αλλά το σημάδι του το άφησε. Η συμπεριφορά της φίλης ήταν περίεργη και εκτός των άλλων είχε δημιουργηθεί και μια παρέα στην οποία η Ιωάννα δεν κολλούσε. Ένιωθε ότι δεν ταίριαζε με εκείνα τα άτομα. Πνιγόταν όταν έβγαιναν όλοι μαζί. Έβλεπε ότι δεν την νοιάζονταν πραγματικά. Δεν έβρισκε κανένα κοινό σημείο μαζί τους, εκτός από τη φίλη κι άλλη μια κοπέλα.

Όσο περνούσε ο καιρός και η Ιωάννα κλεινόταν όλο και περισσότερο στο καβούκι της, η φίλη άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και αποφάσισε να της μιλήσει. Μετά την κουβέντα τους, ενώ έδειξε να βλέπει από την οπτική γωνία της Ιωάννας, δεν ήταν διατεθειμένη να κρατήσει μυστικό το πώς ένιωθε η φίλης της για την παρέα. Προκειμένου η Ιωάννα να προλάβει τη φίλη απομακρύνθηκε η ίδια από τους υπόλοιπους με το να στείλει ένα μήνυμα στην ομαδική τους συνομιλία και να τους εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα.

Οι εντάσεις ήταν αναμενόμενες, αλλά τουλάχιστον η Ιωάννα ξέκοψε από τα άτομα που δεν ήθελε στη ζωή της. Η φίλη ξεκίνησε να της δίνει υποδείξεις για το πώς να έχει μια ευτυχισμένη καθημερινότητα με τον σύντροφό της, αλλά ύπουλα τον κατηγορούσε ότι αυτός είναι που την επηρεάζει και την κάνει να συμπεριφέρεται διαφορετικά από το συνηθισμένο.

Το αποτέλεσμα ήταν πάλι οι δρόμοι τους να χωρίσουν, αλλά αυτή τη φορά όχι για να διασταυρωθούν κάποια χρόνια μετά. Αυτή τη φορά η Ιωάννα κατάλαβε ποιοι άνθρωποι αξίζουν να βρίσκονται στη ζωή της και ποιοι όχι. Ξέρει πλέον για ποιους αξίζει να περιμένει και για ποιους θα έπρεπε να έχει φύγει από καιρό.

Γιατί η φιλία αν καταντήσει μια ανιαρή και άοσμη σχέση, χωρίς συναίσθημα και ανιδιοτέλεια, χάνει το νόημά της. Δίνει τη θέση της σε ένα μεγάλο κενό που θα έρθει να αναπληρωθεί από εκείνους που ξέρουν πώς να το γεμίσουν.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαριάννας Συμεωνίδη: Σοφία Καλπαζίδου

 

Ήταν η ιστορία της Ιωάννας για τη στήλη Your Stories Realoaded. Στείλε κι εσύ τη δική σου ιστορία εδώ!

Συντάκτης: Μαριάννα Συμεωνίδη