kat247973209

Πολλές γυναίκες πέφτουν στην παγίδα να μην αγαπούν τον εαυτό τους, το σώμα τους. Τα social media, οι οίκοι μόδας και τα περιοδικά πλασάρουν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, πολλές φορές πολύ μακρινά από την πραγματικότητα, δημιουργώντας υποσυνείδητα στο μυαλό των γυναικών μία τεράστια μορφή πίεσης για το πώς πρέπει να είναι το σώμα τους.

Οι τέλειες αναλογίες, το τέλειο στήθος, ο τέλειος πισινός και το αψεγάδιαστο πρόσωπο είναι για τις νεαρές, κυρίως γυναίκες, ένα βουνό που προσπαθούν συνεχώς να σκαρφαλώσουν, χωρίς να φτάνουν ποτέ στην κορυφή του. Η τεράστια πίεση που νιώθουν για το σώμα τους ρίχνει πολλές γυναίκες, ειδικά τις έφηβες, στην κατάθλιψη και τη βουλιμία.

Η μόνη πραγματικότητα, όμως είναι ότι δεν υπάρχει το απόλυτα τέλειο σώμα, γιατί απλούστατα το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και μοναδικό. Η ομορφιά είναι υποκειμενική γι’ αυτό κι ο καθένας μας ερωτεύεται κάποιον που θεωρεί μοναδικά όμορφο και που για κάποιον άλλο ίσως να είναι άσχημος.

Όλες οι γυναίκες που δεν αγαπούν ή και μισούν το σώμα τους ξεχνάνε ότι εκτός από μοναδικό είναι και θαυματουργό. Είναι τόσο πολύπλοκο όσο και εντυπωσιακό το τι μπορεί να κάνει το γυναικείο σώμα. Μπορεί να δημιουργήσει την ίδια τη ζωή. Υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα απ’ αυτό;

Κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, το σώμα μεταλλάσσεται μέρα με τη μέρα μέχρι που τον ένατο μήνα δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό μας εαυτό. Το μωράκι μέσα μας μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνει και η κοιλιά μας, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας φουσκώνουν. Πόσο ασήμαντα, όμως, είναι όλα αυτά μπροστά στο γεγονός ότι βλέπουμε μήνα με μήνα το μωρό μας να παίρνει μορφή και να γίνεται κανονικός άνθρωπος;

Μετά την εγκυμοσύνη η απώλεια βάρους είναι ίσως το πιο ψυχοφθόρο κομμάτι της νέας μας ζωής. Χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία και υπομονή, όμως, πάνω από όλα χρειάζεται κάτι που πολλές ξεχνάμε. Χρειάζεται ν’ αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε, όσο άσχημο κι αν μας φαίνεται στον καθρέφτη, γιατί δημιούργησε το πιο πολύτιμο πράγμα για μας στον κόσμο. Το μωρό μας.

Αντί ν’ αγχωνόμαστε συνεχώς για το πότε θα φύγουν τα κιλά και πότε θα μπούμε ξανά στα στενά μας τζιν, είναι καλύτερο ν’ απολαμβάνουμε τις στιγμές με το μωρό μας προτού αυτό μεγαλώσει και δε χωράει πια στην αγκαλιά μας.

Η μετά την εγκυμοσύνη περίοδος είναι η καλύτερη για ν’ αγαπήσουμε και να προσέξουμε τον εαυτό μας. Τώρα που ξέρουμε τι είναι ικανό ν’ αντέξει και να δημιουργήσει. Το άγχος και οι εξοντωτικές δίαιτες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, μας βάζουν στο τρυπάκι να μισούμε ακόμη πιο πολύ το σώμα μας, που είναι ανίκανο να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης στο διάστημα που θέλουμε.

Γιατί να ντρεπόμαστε να ποζάρουμε με την κοιλίτσα μας στο Instagram; Ήταν αυτή η κοιλιά που κουβάλησε για 9 μήνες το μωρό μας. Γιατί να νιώθουμε άβολα που βάλαμε κιλά και γιατί πρέπει να χωρέσουμε ξανά στα στενά μας ρούχα; Το σώμα μας άλλαξε και θέλει τώρα περισσότερο όσο ποτέ να το αποδεχτούμε και να φροντίσουμε. Ίσως να μη γίνει ποτέ ξανά το ίδιο, ίσως με σκληρή δουλειά να γίνει και καλύτερο.

Η ψυχική μας υγεία είναι το κλειδί. Ο εσωτερικός μας κόσμος αποτυπώνεται πάντα στο πώς μοιάζει το σώμα μας. Αν νιώθουμε ευτυχισμένες κι όμορφες, ακόμη και με τα παραπανίσια κιλά, έτσι θα μας βλέπουν και οι άλλοι.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!