«Η γνώση είναι δύναμη». Είδα κάποτε τη φράση αυτή γραμμένη σ’ έναν τοίχο στο δρόμο για τη σχολή μου. Οι λέξεις αυτές ανήκουν στον Μπέικον και σφηνώθηκαν κάπου στο μυαλό μου για χρόνια. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη γνώση, για να την αξιοποιήσει όπως αυτός νομίζει.

Πολλές οι ευκαιρίες που μας δίνονται καθημερινά για να δημιουργούμε λαβύρινθους στο νου μας για όσα μας συμβαίνουν. Αυτές οι καθημερινές στιγμές που μας προσφέρουν τροφή για σκέψη και γνώση μέσα απ’ αυτήν την εξερεύνηση είναι οι μικρές χαρές στη ζωή μας. Είναι οι στιγμές με την οικογένειά μας, με τους φίλους μας αλλά κι οι άλλες, οι πιο οριοθετημένες, που έχουν να κάνουν με τις σπουδές μας. Μέσα σ’ όλα αυτά τα πεδία έχουμε την ευκαιρία ν’ αναπτύξουμε περισσότερο την προσωπικότητά μας και να πλάσουμε το χαρακτήρα μας, διαμορφώνοντας έτσι την προσωπική μας παιδεία.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν διαρκώς να μαθαίνουν περισσότερα και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους. Να γίνονται καλύτεροι, περισσότερο σκεπτόμενοι, πρώτα για εκείνους κι έπειτα για μια πιο επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Έτσι, εκτός απ’ το πανεπιστήμιο που συναντούν στα δεκαοκτώ τους τελειώνοντας το Λύκειο, έχουν ή δημιουργούν την ευκαιρία –αφού ολοκληρώσουν το βασικό κύκλο σπουδών– να παρακολουθήσουν κι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

«Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις ένα μεταπτυχιακό» θα υποστηρίξει κάποιος που το ζει, μαζί με όλη την πίεσή του, κι όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Όπου, όμως, υπάρχει η θέληση, υπάρχει κι η ανάλογη αντοχή. Αυτός που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες δε σταματά το ταξίδι της γνώσης κάνει ένα δώρο πρώτα στον εαυτό του και μετά στην κοινωνία.

Είναι αλήθεια ότι το να μπει κάποιος στη διαδικασία παρακολούθησης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς απορροφά πολύ απ’ το χρόνο σου και θέλει να ‘σαι συνεχώς εστιασμένος στο αντικείμενο των σπουδών που έχεις επιλέξει. Είναι μια προσωπική οικονομική επένδυση, καθώς πλέον τα μεταπτυχιακά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κοστίζουν αρκετά. Υπάρχουν κι ορισμένες υποτροφίες που καλύπτονται από διάφορους φορείς κατά καιρούς, αλλά αυτές είναι οι εξαιρέσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αξίζει να τις διεκδικήσει κάποιος, καθώς η μόρφωση δε θα έπρεπε να μας πείσει κανείς πως αποτελεί πολυτέλεια για λίγους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάτι τόσο απαιτητικό και δαπανηρό οφείλει να ‘ναι μια συνειδητή επιλογή πάνω σε ένα αντικείμενο που πραγματικά τον ενδιαφέρει.

Το μεταπτυχιακό μπορεί να ανοίξει σπουδαίες επαγγελματικές –μα κυρίως πνευματικές– πόρτες και να προσθέσει ένα ακόμη προσόν στο βιογραφικό σου, λίγη ακόμα εξειδίκευση και κριτική σκέψη στο μυαλό σου. Με την ολοκλήρωσή του, κάποιος μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη δουλειά και τη ζωή του, καθώς (έστω θεωρητικά) μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να εξελιχθεί τόσο μισθολογικά όσο κι ιεραρχικά.

Οι ευκαιρίες εκεί έξω δυστυχώς δεν είναι αρκετές κι οι διεκδικήσεις για θέσεις κύρους μοιάζουν πλέον με πίστα για δυνατούς παίχτες, όμως ένας άνθρωπος με θέληση, τόλμη και κυρίως έχοντας τη γνώση για δύναμη μπορεί να διεκδικήσει το καλύτερο για τον εαυτό του. Ένα επιπλέον πτυχίο δεν είναι απλά ένα χαρτί αλλά ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του για να πετύχει όσα επιθυμεί για την επαγγελματική ζωή του και για να πλάσει τον κόσμο του όπως τον ονειρεύεται.

Η γνώση δεν είναι μόνο παραθυράκι για μια καλή θέση, είναι κυρίως δουλειά με τον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο πως οι μορφωμένοι άνθρωποι θεωρούνται πιο ελκυστικοί ερωτικά και καλύτεροι φίλοι, αφού έχουν την ικανότητα να σε μαγεύουν τόσο με το λέγειν τους όσο και την πειθώ τους, αφού μιλούν πάντα με επιχειρήματα. Όποιος επιλέξει το δρόμο της γνώσης μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει.

Ένα μεταπτυχιακό (ή η απουσία αυτού) σαφώς δεν αρκεί από μόνο του για να αλλάξει την αξία σου ως άνθρωπο, αλλά αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, καθώς αν το επιθυμείς αργότερα μπορείς να προχωρήσεις και σ’ ένα διδακτορικό και μέσα απ’ αυτό να ξεκινήσεις να μπαίνεις στα άδυτα της έρευνας.

Είναι μια ευκαιρία για να μπορέσεις να εξελίξεις τη σκέψη σου και την επικοινωνία σου κι αυτός είναι ο σκοπός του· πέρα απ’ τη βούλα που θα μπει στο βιογραφικό σου να γίνεις ένας άνθρωπος που καθημερινά αμφισβητεί κι αναζητά απαντήσεις, που εμβαθύνει όλο και περισσότερο σε κάθε πτυχή της ζωής σου.

Γιατί η γνώση εκτός από δύναμη, είναι και θέληση για διεκδίκηση γι’ αυτό το κάτι καλύτερο που μας τάζουν οι γνωστικοί εκεί έξω.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη