Σε τι βαθμό μπορούν να επηρεάσουν τα social media την εξέλιξη ενός φλερτ; Οι απόψεις διίστανται κι αυτό γιατί καθένας έχει διαφορετικές επιθυμίες και όρια. Στις μέρες μας το dating μέσω εφαρμογών είναι σύνηθες και η προσέγγιση έχει αποκτήσει έναν χαρακτήρα κάπως πιο απρόσωπο. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που το έχουν με τα μηνύματα και είναι συνεχώς online και διαθέσιμοι. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν ελάχιστη επαφή με τα social και το κινητό δε βρίσκεται συνέχεια σε απόσταση μικρότερη από 20 εκατοστά απ’ το χέρι τους. Τι γίνεται όταν ένα πρόσωπο που έχει κάνει το κινητό σκουλαρίκι μπλέξει με κάποιον που απαντά στις κλήσεις του δέκα ώρες αργότερα;

Φαντάσου το εξής σενάριο. Από τη μία εσύ έχεις συνέχεια τον νου σου σε ειδοποιήσεις και μηνύματα και απαντάς στο λεπτό, είσαι alert ανά πάσα στιγμή, επιδιώκεις επικοινωνία και θες συζήτηση πολύωρη, να κουβεντιάζετε για μικρά πράγματα της καθημερινότητας και να ανταλλάσσετε απόψεις. Από την άλλη, το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει είναι άφαντο, δε λέει να πατήσει το κουμπί της σύνδεσης και το messenger δε δείχνει πράσινο κυκλάκι. Γιατί άραγε; Μπορεί βέβαια το άτομο να έχεις απλώς απενεργοποιήσει την επιλογή που δείχνει πότε βρίσκεται online. Να μη θέλει να βλέπουν οι άλλοι πότε συνδέεται και για πόσα λεπτά, πόσο έμεινε ενεργός και τι ώρα κοιμήθηκε. Αυτή είναι μια άποψη απολύτως σεβαστή και συχνά κάποιοι την επιλέγουν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων για να μη χρειαστεί να απολογούνται όταν δεν απαντούν στο λεπτό. Άλλοι πάλι απλώς δε θέλουν να δίνουν αναφορά ή βαριούνται να απαντούν σε στιγμές που απλώς scrollάρουν.

Τι γίνεται όμως όταν ο άλλος όντως δεν είναι online και δεν αποκρύπτει απλώς τα ίχνη σύνδεσής του; Αυτό μοιάζει δύσκολο να το αποδεχτεί κάποιος που είναι 24/7 συνδεδεμένος. Δεν τίθεται αμφιβολία ότι σε αυτή την περίπτωση δύο κόσμοι που δρουν και σκέφτονται διαφορετικά συγκρούονται. Αν άκουγες πως το πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει αφιερώνει συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα για να διαβάσει μηνύματα και να πατήσει ένα-δύο like και έπειτα αποσυνδέεται, πώς θα σου φαινόταν; Σίγουρα σε κάποιους μοιάζει τρομακτικό και αδιανόητο ότι ένα άτομο μπορεί να θέτει όρια στον χρόνο που θα αφιερώσει στο κινητό και στην online επικοινωνία. Όταν δε το συγκεκριμένο άτομο απαντά, οι απαντήσεις μπορεί να είναι λιτές και περιεκτικές ή ακόμα και κατεβατό για να προλάβει να τα πει όλα, όμως σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπουν εύκολα τον διάλογο, μιας και η διαλειμματική κουβέντα συχνά κουράζει. Αυτά τα άτομα πιθανόν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη δια ζώσης επικοινωνία και επαφή. Αυτά που έχουν να σου πουν live ίσως να είναι πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά από μια κόκκινη καρδιά στο τελευταία σου μήνυμα. Πόσο δύσκολο είναι να τα βρείτε όταν δε ζητάτε το ίδιο στη συχνότητα και στο μέσο επικοινωνίας;

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

Εσύ να παιδεύεσαι να αναλύσεις συμπεριφορές, να λύσεις τον γρίφο και να φανταστείς τι στο καλό κάνει ο άλλος την ώρα που δε σου απαντάει, να καταλάβεις τι θέλει να πει ο ποιητής μέσα από λίγες μόνο λέξεις ή και να δώσεις ροή στη συζήτηση μέσα από back to back από μεριάς σου ερωτήσεις, και το πρόσωπο να δυσκολεύεται με τη συνεχή επικοινωνία, να κάνει ώρες να απαντήσει και μετά να γράφει κάτι σαν να μην πέρασε λεπτό.

Σίγουρα αυτό δημιουργεί μια δυσφορία από μεριάς εκείνου που κοιτά συνέχεια το κινητό και απάντηση δεν παίρνει, καθώς εύκολα θα σκεφτεί πως το πρόσωπο δεν ενδιαφέρεται και θα ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του ως γράψιμο. Όσο για ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, το πρόσωπο που δεν πολυσυμπαθεί τα μηνύματα σπάνια -έως ποτέ- θα μπει στη διαδικασία να τα αξιοποιήσει για να ανταλλάξει πιο πικάντικες λεπτομέρειες και πληροφορίες. Όμως ακόμα και το άτομο που δεν απαντά πιέζεται, καθώς παρ’ όλο που πολλές φορές προσπαθεί να το ‘χει κατά νου και να απαντάει συχνότερα απ’ ότι θα απαντούσε συνήθως για να ικανοποιήσει το πρόσωπο που το ενδιαφέρει, πάλι γίνεται αποδέκτης παραπόνων και δεν τα καταφέρνει. Η συνεννόηση, λοιπόν, μεταξύ ενός ατόμου που έχει εξαιρετική σχέση με το κινητό και ενός άλλου που το αξιοποιεί ως εργαλείο και κάποιες φορές ξεχνά πού το ‘χει βάλει, συχνά μοιάζει δύσκολη. Ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις απασχολούν και τις δύο πλευρές που συχνά οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Έχει τελικά τόση σημασία αυτός ο εικονικός κόσμος για τις σχέσεις των ανθρώπων, η ανταλλαγή μηνυμάτων πίσω από μια οθόνη; Ή βολευόμαστε για να μη κοιτάξουμε τον άλλο κατάματα και χρειαστεί να εκτεθούμε και να πούμε όσα πραγματικά έχουμε κατά νου; Ζητάμε να ανταλλάσσουμε τόσα και τόσα άσκοπα μηνύματα και υπάρχουν φορές που τα προτιμούμε απ’ το να καλέσουμε έναν αριθμό ή να πούμε ένα λιτό και περιεκτικό «έλα εδώ». Είναι εύκολο να κρυβόμαστε πίσω από ένα προφίλ, από μια εικόνα που επιλέξαμε και μπορούμε ν’ αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή. Όμως αυτά που πραγματικά θυμάται κανείς είναι όσα βλέπει από κοντά, όσα γνωρίζει εις βάθος και αποτυπώνονται στο πίσω μέρος του μυαλού του. Όσα αγγίζει και νιώθει. Όλα τ’ άλλα είναι απλώς ένας αποσυνδεδεμένος συνδεδεμένος κόσμος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.