Ο έρωτας στο πέρασμα των χρόνων, έχει παραμείνει αναλλοίωτος ως αξία. Η διαδικασία που ερωτεύεσαι κάποιον, είναι πάνω κάτω ίδια. Συναντάς έναν άνθρωπο στη ζωή σου, αρχικά κυρίως σε ελκύει εμφανισιακά. Μετά, σου κεντρίζει το ενδιαφέρον η γλώσσα του σώματος, αν τον ακούσεις να μιλάει κιόλας, τότε πολύ πιθανόν να  εντυπωσιαστείς κι από αυτά που λέει. Στο τέλος, αν τα αισθήματα είναι αμοιβαία τότε αυτό που αναπτύσσεται μεταξύ σας θα προχωρήσει και γιατί όχι, θα εξελιχθεί και σε έρωτα. Τη μετέπειτα πορεία, την κρίνει ο χρόνος κι η χημεία. Α και η υπομονή.

Ο έρωτας λοιπόν, συνεχίζει να υπάρχει και να εκτελείται με την ίδια ακριβώς συνταγή. Δε λογαριάζει ποιος την εφαρμόζει. Αυτό που έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια όμως, είναι η διαδικασία του φλερτ και της διεκδίκησης. Ο τρόπος που κάποιος θα σε προσεγγίσει έχει πάρει άλλη μορφή. Ξεχάσαμε τα ατελείωτα καρφωμένα βλέμματα, τα «εις υγείαν» στον αέρα μετά από ένα κερασμένο ποτό, όπως πολύ καλά κάνει ο Leo Di Caprio στην ταινία “The Great Gatsby”, στην οποία υποδύεται έναν μεγαλοεπιχειρηματία που διοργανώνει parties-υπερπαραγωγές’ μόνο και μόνο για επίδειξη και για να τραβήξει το ενδιαφέρον μιας γυναίκας.

Κάπου εδώ γεννιέται και το Gatsbying, η νέα τάση του φλερτ, η οποία γίνεται επιδεικνύοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο και μόνο για να φλερτάρουμε και να διεκδικήσουμε αυτό το άτομο που έχουμε βάλει στόχο. Και δώσ’ του ποσταρίσματα και φωτογραφίες σε Facebook και Instagram, και να σου τα στιχάκια όλο νόημα στα stories. Κι όλα αυτά γιατί; Για να φλερτάρουμε, να παίξουμε και να διεκδικήσουμε τον άνθρωπο που μας έχει κεντρίσει το ερωτικό ενδιαφέρον.

Αλήθεια, πώς αφήσαμε να χαθεί μέσα στα χρόνια η κατά πρόσωπο διεκδίκηση; Τόσο πολύ μας δυσκολεύει να πλησιάσουμε έναν άνθρωπο και να του κάνουμε δυο κομπλιμέντα; Καμιά σημασία δεν έχει ποιος θα κάνει πρώτος την κίνηση, σημασία έχει να μη δειλιάσεις! Μα δυστυχώς έχουμε όλοι πέσει στην παγίδα του ανταγωνισμού. Του διαδικτυακού ανταγωνισμού. Ποιος θα ποστάρει πιο πολλές φωτογραφίες, με πολλά η λίγα ρούχα, με επεξεργασία ή χωρίς, σε βόλτες, εστιατόρια, party και σχολές. Ποστάρισμα από φωτογραφίες με στιχάκια που λένε όσα δεν τολμήσαμε να πούμε ποτέ εμείς. Αυτό είναι το φλερτ σήμερα. Ένα μήνυμα όλο υπονοούμενο. Μια φωτογραφία σε Facebook και Instagram για επίδειξη. Γι’ αυτό το ρημάδι το like, που και για τον άλλον που θα στο κάνει μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα απολύτως!

Βγάζω φωτογραφία, την επεξεργάζομαι, τονίζω αυτό που θέλω να δει ο άλλος για να πάρει το μήνυμα. Βλέμμα; Χαμόγελο, κορμί, στιχάκι; Ό, τι κι αν ποστάρεις, θα το κάνεις απλά για να διεκδικήσεις και να φλερτάρεις με κάποιον. Περιμένεις δυο τρία μηνύματα μετά το story που μόλις ανέβασες, ελέγχεις συνεχώς αν αυτή η μία ή ο ένας σου έκανε τελικά like, ζεις για μια ειδοποίηση. Αυτό, το θεωρούμε έρωτα σήμερα. Αλλά όχι, όχι παιδιά, αυτό δεν είναι έρωτας. Αυτό είναι ο τρόπος που σήμερα φλερτάρουμε μεταξύ μας. Το Gatsbying, η μοντέρνα εκδοχή του φλερτ.

Ιδέα, μάλλον τρελή. Πάμε να βγούμε σ’ ένα μπαρ, να με κοιτάξεις, να σε κοιτάξω κι εγώ, να μην πάρω τα μάτια μου από πάνω σου και μετά να πλησιάσουμε. Αυτό πρέπει να είναι φλερτ. Αυτή τη διεκδίκηση ζητάει ο οργανισμός μας. Όχι τις φωτογραφίες που θα μου πλασάρεις ή θα σου πλασάρω. Κι αν θέλεις κάτι να μου πεις γιατί δε μου το λες και το γράφεις στο Instagram; Έχεις κάτι να φοβηθείς; Μήπως τελικά διστάζουμε πλέον να φλερτάρουμε στα ίσα και γι’ αυτό καταφεύγουμε στο Gatsbying;

Άντε και την ακολουθούμε αυτή τη νέα τάση. Τι καταλαβαίνουμε; Πώς θα ‘μαι σίγουρη ότι απευθύνεσαι σε μένα; Κι αν αυτό που ανέβασες απευθύνεται και σε άλλους δυο τρεις; Τι κάνουμε; Ό, τι κάτσει; Γι’ αυτό σας λέω, βγείτε μωρέ! Πηγαίνετε μια βόλτα έξω, καρφώστε με το βλέμμα σας αυτόν που σας ενδιαφέρει. Χαμογελάστε του, χαιρετήστε τον με ένα νεύμα και μετά ας πλησιάσει ο ένας απ’ τους δυο. Μιλήστε, γνωριστείτε από κοντά, όχι πίσω από μια οθόνη. Αφήστε για μετά τα follows και τα likes. Καμία σημασία δεν έχουν.

Φανταστείτε να ξυπνήσετε μια μέρα κι όλα αυτά να μην υπάρχουν! Τι θα κάνετε; Δε θα χούμε μιλιά να βγάλουμε! Δε θα ξέρουμε πώς να προσεγγίσουμε έναν άνθρωπο, να του πούμε δυο λόγια, ένα κομπλιμέντο. Μήπως χάνουμε το νόημα; Μήπως τα ‘χουμε μπερδέψει στο μυαλό μας;

Και τελικά εσύ πώς ερωτεύεσαι; Πού θα ξενυχτήσεις απόψε; Θα σε βρω στην πλατεία ή θα τη βγάλεις στο Instagram και σήμερα το βράδυ;

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου