Πόσο μοναδικός είναι ο κόσμος των παιδιών! Γι’ αυτό κι η ευθύνη ενός γονιού είναι μεγάλη. Απ’ τη στιγμή που παίρνεις το πλασματάκι αυτό στα χέρια σου, έχεις την έγνοια να του δώσεις όλα όσα χρειάζεται. Να πλάσεις έναν άνθρωπο ικανό να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, όταν έρθει η ώρα. Ναι, καλά τα υλικά αγαθά κι απαραίτητα για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί αλλά εξίσου σημαντική είναι κι η καλλιέργεια της ψυχής του.

Η εσωτερική ανάπτυξη ενός παιδιού δεν είναι παίξε-γέλασε. Το παιχνίδι κι η συναναστροφή με άλλα παιδάκια της ηλικίας του συντελούν σε αυτόν τον στόχο και στην ευρύτερη κοινωνικοποίησή του, αλλά πάντα φτάνουν σε ένα τέλμα. Πάντα έρχεται η στιγμή που ως γονιός ψάχνεις να βρεις εκείνη την εναλλακτική που θα δώσει άλλη ώθηση στην πνευματική καλλιέργεια του παιδιού σου.

Και τι καλύτερο από μια θεατρική παράσταση; Ανέκαθεν, ανέβαιναν στο θέατρο παραστάσεις απευθυνόμενες στους μικρούς μας φίλους, έργα με βαθιά κι ουσιαστικά νοήματα, ικανά να κατανοηθούν αλλά και να προβληματίσουν. Άλλωστε, πάντα το θέατρο ήταν συνυφασμένο με το παιδί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους επισκέψεις σε θεατρικές σκηνές. Προφανώς, επειδή το θεωρούν εκπαιδευτικό εργαλείο.

Η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης από ένα παιδί τροφοδοτεί όσο λίγα πράγματα τη φαντασία του. Είναι τέτοιο το ερέθισμα που λαμβάνει που μπορεί, σαν άλλο άρμα, να το οδηγήσει σε ολοκαίνουργα μονοπάτια, άκρως εποικοδομητικά για την ψυχοσύνθεσή του. Κι είναι κι αυτή η διαρκής έκφραση έκπληξης μπροστά στο θέαμα. Πόση εντύπωση τους κάνουν τα φώτα, τα χρώματα, η μουσική. Πράγματα που το παιδικό μυαλό τους δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει. Ωστόσο, μεγαλώνοντας θα έχουν γράψει μέσα του και θα έχουν βοηθήσει στην καλλιέργεια της αισθητικής του.

Επιπλέον, το πάντρεμα των λέξεων με τις κινήσεις του σώματος των ηθοποιών βοηθούν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και της γλωσσικής ικανότητας του παιδιού. Αν αναλογιστεί κανείς πόσες νέες λέξεις μπορεί να ακούσει, ενώ ταυτόχρονα θα τις βλέπει οπτικοποιημένες πάνω στη σκηνή, αυτό δίνει σε εσένα που είσαι γονιός έναν ακόμη λόγο για να επισκεφθείς μαζί με το παιδί σου μια θεατρική παράσταση.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το παιδί μπορεί να φτάσει σε άλλα επίπεδα ενσυναίσθησης. Μέσα απ’ το θέατρο έρχεται σε επαφή με συναισθήματα που ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να εξηγήσει ακόμα, αλλά καταφέρνει έστω κι ασυνείδητα να επικοινωνήσει με το εσώτερο εγώ του. Καταφέρνει να φτάσει να αποδεχτεί όλα τα συναισθήματα –θετικά κι αρνητικά– βλέποντας την εξέλιξή τους μέσα από τους ήρωες της θεατρικής παράστασης. Σαν ένα άλλο είδος προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή του.

Μέσα από μια ιστορία με ηθικά διδάγματα, το παιδί είναι σε θέση να αναγνωρίσει αξίες, να τις φιλτράρει και να τις επιλέξει. Αντιλαμβάνεται τη σημασία τους, ενώ χαράσσονται στο μυαλό του. Έτσι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα ξεπηδήσουν από μέσα του και θα αποτελέσουν την κατευθυντήρια οδό του για να ακολουθήσει τον δρόμο προς το φως.

Βεβαίως, μια θεατρική παράσταση οξύνει την περιέργειά τους, τα βάζει σε διαδικασία σκέψης κι ανάλυσης. Συχνά, καλούνται –σε διαδραστικές παραστάσεις– να βοηθήσουν τον ηθοποιό που βρίσκεται πάνω στη σκηνή, να λύσουν γρίφους, να πάρουν αποφάσεις που επηρεάζουν την εξέλιξη του έργου. Η καλύτερη πρόβα για το μέλλον, για όλες εκείνες τις φορές που θα βρεθούν ξανά στη θέση του θεατή και θα κληθούν να βοηθήσουν τον ηθοποιό. Μόνο που ο ηθοποιός τότε θα ‘ναι οι ίδιοι και το έργο θα ‘ναι η ζωή τους.

Ένα έργο που θα έχει πολλούς συνοδοιπόρους. Ανθρώπους που θα ‘ρθουν και φύγουν, άλλους που θα μείνουν. Ένα μικρό λιθαράκι για την κοινωνικοποίηση, λοιπόν, του παιδιού θα έχει μπει ήδη από μικρή ηλικία. Επισκεπτόμενο τέτοιους χώρους αποκτά πολλές και διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Μιλάει με άλλα παιδάκια και προσπαθεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Κάνει φιλίες ή κι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εξοικειώνεται με το κομμάτι της επικοινωνίας. Μάθημα πολύτιμο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Αλλά μην ξεχνάς το σημαντικότερο. Πηγαίνοντας με το παιδί σου σε μια θεατρική παράσταση ζεις ξεχωριστές στιγμές μαζί του. Βιώνεις από κοντά την εξέλιξή του, τον ενθουσιασμό του, την εναλλαγή των συναισθημάτων του. Κοιτάζεις τα γεμάτα απορία κι ενδιαφέρον μάτια του να σε στοχεύουν, όταν δεν κατανοούν κάτι. Γίνεσαι κομμάτι μιας μοναδικής εμπειρίας του.

Και, ναι, σίγουρα όλα όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν και σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα τα φέρει στην επιφάνεια. Αλλά κάπου εκεί στην ψυχή του, όταν θα ψαχουλεύει να βρει όλα τα παραπάνω, θα βρίσκει κι εσένα, ενεργά παρόντα στη ζωή του.

Συντάκτης: Ναταλία Ελευθερίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη