Σε μια εποχή που είναι αγχωμένα ακόμα και τα πόμολα της πόρτας, το να αισθάνεσαι κάποιες στιγμές πιεσμένος και να στρεσάρεσαι –εσύ, οι γονείς σου, οι φίλοι σου, ο γάτος σου∙ ηλικία κι ιδιότητα δεν έχει– δεν είναι είδηση, είναι όμως ένα γεγονός που μας απασχολεί όλους.

Νιώθεις την καθημερινότητα να σε πιέζει και κατ’ επέκταση το άγχος να σε πολιορκεί και να σε κρατάει μαζεμένο. Να σε απομακρύνει απ’ τη ζωή που θα ‘θελες να ζήσεις και να σε αναγκάζει να κλειστείς στον εαυτό σου. Συν τις κρίσεις πανικού που έρχονται πότε-πότε σαν αποκορύφωμα στην όλη ασφυξία. Χάνεις, πέρα απ’ τον έλεγχο, ακόμα και τον ίδιο σου εαυτό. Το άγχος μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου, έχεις όμως όπλα για να τον αντιμετωπίσεις.

Ψάχνεις, λοιπόν, τρόπους να αποβάλεις το στρες σου, να ξεχαστείς κι ιδανικά να εκτονωθείς. Διαβάζεις άρθρα κι έρευνες που αφορούν τις αγχώδεις διαταραχές και την πιο light εκδοχή τους και μπαίνεις σε μία διαδικασία καλύτερης ενημέρωσης επί του θέματος, προκειμένου να ξέρεις πώς να κινηθείς και πού να στραφείς. Ακούς φιλικές συμβουλές, κι ίσως μερικές φορές να τις υιοθετείς κιόλας.

Συγγενείς, κολλητοί, σύμβουλοι, μα κι ειδικοί, άτομα καταρτισμένα με τις ανάλογες γνώσεις, προσπαθούν να σε βοηθήσουν να απομακρύνεις το άγχος σου για να πλησιάσεις ξανά τον εαυτό σου. Όσα, όμως, κι αν σου πουν κι όσο κι αν βοηθήσουν, υπάρχουν κάποιοι παράδοξοι αλλά άκρως αποτελεσματικοί τρόποι να εκτονώσεις αυτή την ένταση και τη διαρκή ανησυχία, που ίσως κανείς να μη στους προτείνει μα (για καλή σου τύχη) θα τους ανακαλύψεις μόνος.

Άλλοι βρήκαν την υγειά τους στους μοναχικούς περιπάτους, άλλοι στον χορό, άλλοι στο πλέξιμο και κάποιοι στο καθάρισμα! Ναι, μη γουρλώνεις τα μάτια, αφού όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, όσο κουραστικό κι αν μοιάζει σε κάποιους, στην πραγματικότητα μια δοκιμή θα σε πείσει, εκτονώνοντάς σε κι αφήνοντάς σου την κουζίνα, το σαλόνι και το μπάνιο λαμπίκο.

Γενικότερα, οι χειρωνακτικές εργασίες καθαρίζουν το μυαλό. Σε ξεκουράζουν ψυχικά, αφού ο νους χαλαρώνει όσο το σώμα παιδεύεται. Η ενέργειά σου αλλά κι η συγκέντρωσή σου αφοσιώνονται σ’ αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή, διώχνοντας μαζί με τη σκόνη κι όλες τις σκονισμένες σκέψεις, που σε θολώνουν.

Ιδιαίτερα ανακουφιστικό είναι το γεγονός πως παρατηρείς αμέσως αποτέλεσμα, όταν καθαρίζεις ή έστω ακόμη κι αν απλά συμμαζέψεις τα πολλά. Αυτό έχει εμφανώς θετικό αποτέλεσμα και στην ψυχολογία σου, αφού αισθάνεσαι παραγωγικός και βλέπεις την εξέλιξη σε οποιοδήποτε σημείο αφοσιώθηκες, όταν παράλληλα άλλα πράγματα στη ζωή σου, τη συγκεκριμένη περίοδο, έχουν κολλήσει.

Ίσως το καθάρισμα ενός χώρου ή ενός επίπλου να το συνδυάζεις, ασυνείδητα, με ένα εσωτερικό σου καθάρισμα. Σκουπίζεις, ξεσκονίζεις και τα θέλεις όλα τέλεια και σε τάξη, όπως ακριβώς αναζητάς αυτή την ισορροπία και στη ζωή σου. Δεν είναι ένα placebo, ένα ακόμη εικονικό φάρμακο, μια ψευδαίσθηση. Δεν είναι απλά μία μέθοδος, δηλαδή, που μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι το καθάρισμα θα αλλάξει τη ζωή σου, κάνοντας σε να αισθανθείς ότι αφού βελτιώθηκε η εικόνα του σπιτιού σου, βελτιώθηκαν αυτόματα και τα οικονομικά/επαγγελματικά/προσωπικά σου. Απλά το να προσφέρεις με τα δικά σου χέρια και να βάζεις μόνος ένα τέλος στο χάος που επικρατεί γύρω σου, σου αφήνει μια ικανοποίηση που τα κατάφερες και σου δίνει την αισιόδοξη δύναμη να προσπαθήσεις και γι’ άλλα πράγματα, τακτοποιώντας το εσωτερικό σου χάος. Ενώ, σε πρώτο χρόνο, σε χαλαρώνει, απ’ όσα σε πιέζουν, αφού για λίγες στιγμές τα διαγράφεις όλα απ’ το μυαλό σου.

Όταν φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου –είτε αυτό είναι κάποια κατασκευή, είτε κάποιο μαστόρεμα ή απλά αν συμμαζεύεις το ακατάστατο δωμάτιό σου– θέτεις στον εαυτό σου έναν πολύ μικρό στόχο. Απελευθερώνεις το άγχος σου πάνω στη διαδικασία της εργασίας κι όταν τελειώσεις, αντιλαμβάνεσαι το αποτέλεσμα και νιώθεις ένα αίσθημα πληρότητας και χαράς.

Φυσικά, το καθάρισμα δεν μπορεί από μόνο του να σε απαλλάξει απ’ το άγχος και το στρες, παρά μόνο να σε ανακουφίσει προσωρινά. Έχει σημασία να συνδυάζεις μια σειρά δραστηριοτήτων και συμπεριφορών, προκειμένου να μπορέσεις να ελέγξεις το άγχος του, και να μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια, όταν όλα τα άλλα δεν αποδίδουν.

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη