Δεν λέμε πια «μου λείπεις», ποιος ο λόγος; Στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει αυτόματα μεταφραστεί σε «σε θέλω πίσω», «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» και αλλά τέτοιες γλυκανάλατες μελό κουβέντες που όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας ξεστομίσαμε. Δεν είναι κακό να εκφραζόμαστε. Δεν είπε κανείς πως αν πεις σε κάποιον ότι σου λείπει τότε αυτομάτως θα παραδεχτείς και όλες τις υπόλοιπες θεωρίες. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Σου λείπει σαν ιδέα. Σου λείπει σαν κάτι όμορφο που είχες στη ζωή σου και τώρα σε πειράζει η απουσία του.

Σου λείπει αυτό το άτομο, χωρίς να θέλεις να γυρίσει πίσω. Δεν επιθυμείς να περάσεις τα ίδια, γι’ αυτό και φοβάσαι να πεις ότι σου λείπει. Σου λείπει όταν χαμογελάς μπροστά σε κάτι όμορφο που βλέπεις και δεν είναι μαζί σου. Σου λείπει όταν κλαις με κάτι λυπηρό που συνέβη και δεν είναι δίπλα σου να σου κάνει γκριμάτσες για να γελάσεις. Πεθύμησες τα όνειρα που κάνετε μαζί. Σου λείπει, γιατί τα βράδια αγκαλιάζεις μαξιλάρια για να γεμίσεις το κενό κι ας μην κοιμηθήκατε ποτέ μαζί. Ας έφευγε μέσα στη νύχτα.

Μπορείς να πεις ότι σου λείπει, αν σου λείπει. Πρέπει να είσαι σίγουρος όμως ότι δε σε νοιάζουν πισωγυρίσματα. Πρέπει να είσαι έτοιμος για αντιδράσεις που πιθανόν δεν περιμένεις. Μα πες το αν το νιώθεις. Η απουσία είναι αισθητή όταν λες κάποιο αστείο, με το οποίο θα γέλαγε πολύ αν το άκουγε. «Μου λείπεις!», πες το όσο πιο δυνατά μπορείς. Φώναξέ το να ακούσει. Φώναξέ το να το ακούσεις πρώτα εσύ.

Όταν θα πεις «μου λείπεις», δείχνεις τον καταπληκτικό συναισθηματικό σου κόσμο, που κρατάς μόνο για εκλεκτούς , λίγους και καλούς. Και δες το και από την ψυχολογική πλευρά -όσο γίνεται-, σκέψου πως είσαι ένας τυχερός άνθρωπος, αφού έχεις ακόμα αυτή τη δυνατότητα να νιώθεις. Θέλει τόλμη και κότσια να νιώσεις. Και αν δεν το έκανες έως τώρα, ήρθε νομίζω η στιγμή να τολμήσεις και κάτι τέτοιο. Να καταφέρεις να πεις αυτό ακριβώς που νιώθεις! Να σηκώσεις το τηλέφωνο ή -μεταξύ μας ακόμα καλύτερα- να καταφέρεις να σηκώσεις τα μάτια σου και να παραδεχτείς την αλήθεια σου. Δε σε νοιάζει κιόλας η ανταπόδοση, αν το συναίσθημα είναι αμοιβαίο. Το κάνεις αποκλειστικά και μόνο για σένα, για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου.

Μίλα, πες το και ας πέσει κάτω. Ας μη γίνει τίποτα στην τελική. Ας μείνει στα αδιάβαστα μηνύματα του μέσσσεντζερ. Ας μείνει με το παγωμένο χαμόγελο στα χείλη και ας μη βγάλει συλλαβή. Απλώς βγάλ’ το από μέσα σου. Να έχεις τα κότσια να βρεις τον άνθρωπο αυτό και να το πεις στα ίσια. Έστω και αν βρίσκεται στο διπλανό τετράγωνο, ακόμα κι αν βρίσκεται σε άλλη χώρα. Βρες τον και πες το. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.