Όλοι έχουμε προβλήματα. Τα προβλήματα στη ζωή πολλές φορές ταυτίζονται με την ίδια μας την ύπαρξη. Αν και δεν είμαστε μονοδιάστατοι χαρακτήρες, τα εμπόδια της καθημερινότητας μπορούν να μας αποσπάσουν και να χάσουμε άπλετο πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να τα επιλύσουμε. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, παρουσιάζονται διαφορετικά προβλήματα. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε να τα υποβαθμίσουμε -ίσως επειδή συνάνθρωποι έχουν σοβαρότερα ή γιατί υπάρχει η λογική ότι αν δεν τους δώσουμε τόση σημασία, θα γίνουν λιγότερο έντονα- έρχεται κάποια στιγμή που γίνονται προτεραιότητα και δεν ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε. 

Στις περιπτώσεις αυτές ζητάμε βοήθεια. Συνήθως απευθυνόμαστε σε φίλους, γνωστούς ή ακόμα και συγγενείς. Περιμένουμε συμβολές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας, αφού το άτομο ή τα άτομα που επιλέξαμε να εμπιστευτούμε μας γνωρίζουν. Παρά τις καλές προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτές τις συμβουλές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες απ’ αυτές βασίζονται στις ατομικές εμπειρίες και στις υποκειμενικές απόψεις όσων μας τις παρέχουν. Εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας αποπροσανατολίσουν και να μας μπερδέψουν ακόμη περισσότερο, παρά να δώσουν λύση στην κατάσταση.

Ένα δώρου που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό. Υπάρχει εξειδικευμένος κλάδος που απαρτίζεται από άτομα, γνώστες σε θέματα ψυχικής υγείας. Ο λόγος για τους ψυχολόγους, ψυχαναλυτές και λοιπές ειδικότητες που μπορούν να συμβάλουν στην ατομική βελτίωση. Ένας επαγγελματίας του συγκεκριμένου κλάδου δεν αναμασά απλώς ευρέως διαδεδομένες συμβουλές, τις οποίες έχει αποστηθίσει από κάποιο βιβλίο. Αντιθέτως, προσπαθεί να χτίσει σταδιακά μια ασφαλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Μέσα σε αυτό το κλίμα κατανόησης της προσωπικότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας εφαρμόζεται ένα ατομικό ψυχοθεραπευτικό μοντέλο.

Παρ΄όλο που υπάρχουν πολλά οφέλη από μια συνεργασία με έναν ειδικό, η ψυχοθεραπεία αποτελεί ταμπού και γκρι ζώνη σε κάποιο βαθμό στη χώρα μας. Κάτω από την ομπρέλα του ωχαδερφισμού και του ότι ο καθένας είναι δυνατός να ξεπεράσει τα προβλήματα μόνος του, οι ειδικότητες αυτές σνομπάρονται. Τα άτομα αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κι όμως συνειδητά να αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν μια συνεδρία με έναν ειδικό για να μη χαρακτηριστούν «ψυχικά ασθενείς», καθώς ακόμα δυστυχώς δεν έχουμε απαλλαγεί από το στίγμα. Ήμουν κι εγώ αρνητικός απέναντι στην ψυχοθεραπεία, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμουν βοήθεια και τότε γκρεμίστηκε όλη η κοσμοθεωρία μου. Αργότερα, ανακάλυψα πως αυτό που είχα βαφτίσει κοσμοθεωρία ήταν οι ανασφάλειες που δε με άφηναν να χαρώ τη ζωή μου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα είναι πολλά. Περνάς από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Βλέπεις τον εαυτό σου από άλλη σκοπιά. Μέχρι που κάποια στιγμή, η συνεδρία φτάνει στο τέλος της. Είναι η ώρα να φύγεις και μόνο ανακούφιση μπορείς να νιώσεις. Ανακούφιση για όλα αυτά που σε βάραιναν, μοιράστηκες και τα είδες από άλλη οπτική γωνία. Μια οπτική, την οποία καλείσαι να επεξεργαστείς, να καταλάβεις και να αφομοιώσεις. Επικρατεί εσωτερική γαλήνη. Ο κόσμος μπορεί να διαλύεται, όμως εσύ εκείνα τα λίγα λεπτά μετά το ταξίδι ενδοσκόπησης, είσαι ήρεμος. Είναι ο συνδυασμός χαράς και ικανοποίησης που σε γεμίζει τόσο έντονα. Μπορεί κατά τη συνεδρία να νευρίασες, να στεναχωρήθηκες, να ξέσπασες σε κλάματα, όμως έτσι ήρθες πιο κοντά στην ουσία σου, στα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να είσαι αυτή η μοναδική προσωπικότητα, χωρίς κόμπλεξ, ανασφάλειες και σημεία για τα οποία τόσο καιρό ντρεπόσουν. Ήσουν εσύ και ο εαυτός σου στην καλύτερη φάση σου και βγήκες λίγο πιο δυνατός μέσα από αυτό. Σου αξίζει να νιώθεις περήφανος που τα κατάφερες και να χαίρεσαι που πέτυχες την εσωτερική γαλήνη μέσα από τον προβληματισμό.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.