Ορμόνες. Χημικές ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό μας και συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του. Και επειδή δεν έχω ιατρικές γνώσεις σε επίπεδο επιστημονικό κι επειδή οι δικές μου τον τελευταίο καιρό λόγω κλιμακτηρίου χορεύουν τζαζ και είναι ανεξέλεγκτες, θα μιλήσουμε για τις όμορφες, τις αγαπησιάρικες. Αυτές που σχετίζονται με τα ευχάριστα συναισθήματά μας. Η παραγωγή των ορμονών είναι δουλειά του εγκεφάλου μας και οι ορμόνες παλεύουν μέσω χημικών αντιδράσεων να ελευθερωθούν για να μπορούμε να εκφράσουμε και να εξωτερικεύσουμε όσα νιώθουμε. Ορμόνες που ξεχύνονται αλαφιασμένες και ενεργοποιούν βιοχημικά μονοπάτια. Ποιες είναι αυτές;

 

1. Ενδορφίνες

Οι ορμόνες της ευτυχίας, της ευφορίας και της ευχαρίστησης. Στη γλώσσα των ερωτευμένων είναι οι πεταλούδες. Ξέρετε αυτές που βλέπουμε γύρω παντού και νιώθουμε στο στομάχι μας. Μετά την παραγωγή τους κυκλοφορούν στο αίμα, αλλάζουν τη διάθεσή μας και μειώνουν το στρες. Οι επιστήμονες λένε πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εγώ λέω πως ακόμη και μια φράση, μια σκέψη, μια επιθυμία αρκεί για να τις τρελάνει. Κι αν θέλετε να τις νιώσετε στο έπακρο, δύο είναι τα αγαπημένα τους σημεία συνάντησης. Το σεξ και η μαύρη σοκολάτα- γιατί για γυμναστική δε θα κάνουμε λόγο. Έτσι λοιπόν μην απορήσετε την επόμενη φορά που το χαμόγελο θα είναι για μέρες ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας. Θα περπατάτε και θα μοσχοβολάτε ενδορφίνες. Και για να σας πω και ένα μυστικό. Η μυρωδιά της βανίλιας και της λεβάντας έχει επίσης σχετιστεί με την παραγωγή ενδορφινών. Φτιάξτε ατμόσφαιρα κι αφήστε τες να σας πλημυρίσουν.

 

2. Ντοπαμίνη

Η ορμόνη της ανταμοιβής. Το δούναι και λαβείν του έρωτα. Η ικανοποίηση. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί εθισμό. Άρα το μυστικό είναι η σωστή διαχείρισή της. Μικρές δόσεις από ευτυχισμένες στιγμές και απολαύσεις. Και να είναι πολλές. Να αφιερώνετε χρόνο για να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, να χαλαρώνετε με όμορφες σκέψεις, να παίρνετε πολλά πιάτα στο αγαπημένο σας εστιατόριο για να δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις και να ικανοποιήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες. Συνδέεται με την αυξημένη ικανότητα μάθησης (είναι γνωστό ότι οι φοιτητές στην Αμερική τη χρησιμοποιούν στην εξεταστική. Φοιτητές: Μη σας μπαίνουν ιδέες, είναι εθιστική). Επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης πως ευθύνεται και για τα επίπεδα αυξημένης τεστοστερόνης στους άνδρες. Τι το παλεύουμε; Η ορμόνης της «ντόπας».

 

3. Σεροτονίνη

Η ορμόνη της ηρεμίας και της ευδαιμονίας. Το ηρεμιστικό του μυαλού μας. Δεν την πολυαγαπώ γιατί διχάζει λιγάκι. Ταράζει τις διαθέσεις μας, αναμοχλεύει και αποσυντονίζει τη μνήμη και η έλλειψή της προκαλεί μοναξιά και κατάθλιψη, ενώ είναι συχνά υπεύθυνη για παρορμητική συμπεριφορά. Βελτιώνει την κοινωνική μας συμπεριφορά, τη μνήμη, τη διάθεση, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι ευτυχισμένος (ακόμη και αν δεν είσαι!) Έχει όμως μια μαγεία και μια πρόκληση. Αυτή ευθύνεται για τον τρόπο που βλέπουμε τα πάντα γύρω μας. Είναι τα μάτια μας στον έξω κόσμο. Είναι η ορμόνη του ήλιου. Η φωτεινότητα στη ζωή μας. Η ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό. Η πρόκληση για να αναρωτηθούμε πόσο αξίζει η ζωή μας και ποια είναι όλα εκείνα τα μαγικά που μας κάνουν ευτυχισμένους. Για αρχή η βόλτα μια ηλιόλουστη μέρα.

 

4. Ωκυτοκίνη

Η ορμόνη της αγκαλιάς, της αγάπης και της εμπιστοσύνης. Η αγαπημένη μου μακράν. Σας πληροφορώ πως έχω κάνει άπειρες πρόβες να μάθω να την προφέρω. Μάταια. Ανεπίδεκτη μαθήσεως. Βοηθάει στην αυτοεκτίμηση. Η δική μου χουχουλιάρικη ορμόνη. Και είναι διάχυτη παντού. Σε όλες τις πράξεις αγάπης. Στον έρωτα, στις σχέσεις μάνας-κόρης, στις οικογενειακές επαφές. Και σου ζητάει ένα χάδι, ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά για να ‘ρθει και να σε γεμίσει, να σου φουλάρει τις μπαταρίες της ευτυχίας σου. Η ορμόνη που ελευθερώνεται στους οργασμούς μας, στις όμορφες στιγμές μας. Συνδέει ανθρώπους κι ανοίγει λεωφόρους επικοινωνίας. Όσο περισσότερο δίνεις τόσο περισσότερο παίρνεις. Αυτό μας κάνει η ωκυτοκίνη. Ακουμπήστε τον σύντροφό σας, δείτε τον στα μάτια, χαθείτε στην αγκαλιά του. Έρευνες έδειξαν πως η ωκυτοκίνη δημιουργεί σταθερότητα μεταξύ των σχέσεων στα ζευγάρια και εμπιστοσύνη. Λειτουργεί χωρίς μέτρο. Ανεξέλεγκτη. Τόσο έντονη που οδηγεί στην εξάρτηση. Υπερβαίνει τα μέτρα της λογικής. Και ίσως αυτή να είναι και η μαγεία της.

 

Φανταστείτε ένα κοκτέιλ ωκυτοκίνης και ενδορφινών. Κι όλα όσα προαναφέραμε που μας οδηγούν στην απελευθέρωσή τους. Μην περιμένετε να το κάνουν μόνες τους. Δώστε τους κίνητρα. Βοηθήστε τες να παραχθούν -με φυσικά πάντα μέσα. Αυτές θα ξεχυθούν για χάρη σας και ‘σεις θα ζήσετε στιγμές ευτυχίας! Το λες και πρόκληση.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου