Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

photo-1544764200-d834fd210a23

Ελάτε να γνωρίσουμε την Σάνα Μάριν. Πιθανόν να μην έχετε ακούσει κάτι γι΄αυτήν γιατί ούτε influencer είναι, ούτε τραγουδίστρια ούτε wannabe μοντέλο. Η εν λόγω γυναίκα είναι μόλις 34 ετών και είναι η νεότερη ηγέτης κράτους. Η μοναδικότητά της όμως δεν περιορίζεται σ΄αυτό το ηλικιακό ρεκόρ. Η ιστορία της έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Φιλανδίας, το Ελσίνκι και ενώ ήταν 7 ετών, η μητέρα της πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τον αλκοολικό σύζυγό της και να μετακομίσει μαζί της σε άλλη πόλη. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση των Φιλανδών με το ποτό αφού περίπου το 1/3 του πληθυσμού είχε πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ σε κάποια φάση της ζωής τους. Επίσης έχει γίνει κάποιου είδους χόμπι στη χώρα να κάνουν εξορμήσεις Σαββατοκύριακου στη γειτονική Εσθονία και να εισάγουν φθηνό αφορολόγητο αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες το οποίο δυστυχώς δεν καταναλώνεται μόνο από ενήλικες αλλά και από παιδιά. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που έχει ενεργοποιηθεί σχετικά, ειδική μονάδα ώστε να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, στους αφιχθέντες λιπόθυμους, στο λιμάνι του Ελσίνκι.

Η ιδιαιτερότητα της Σάνα όμως, δεν τελειώνει εδώ. Η μητέρα της αποφάσισε να τη μεγαλώσει με τη σύντροφό της, κάτι πολύ πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη. Η Σάνα ένιωθε περιθωριοποιημένη, γιατί της ήταν δύσκολο να μιλήσει γι΄αυτό στους συνομήλικούς της. Παρ’ όλο που δεν ήταν καλή μαθήτρια όμως, συνειδητοποίησε ότι μόνο μέσω της γνώσης θα μπορούσε να διεκδικήσει όσα πίστευε ότι της άξιζε γι΄αυτό και πείσμωσε να εκπαιδευτεί σωστά.

Μεγάλωνε σε συνθήκες φτώχειας και καμία από τις δύο μαμάδες της δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση, αλλά η Σάνα σπούδασε και έκανε και master στη διοίκηση. Άρχισε να ασχολείται με τα κοινά ενώ ήταν φοιτήτρια αλλά δεν έμεινε εκεί. Πρώτα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης κι ύστερα σε εθνικό επίπεδο, μπήκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας της. Πολιτεύτηκε, κέρδισε βουλευτική έδρα και μετά από αγώνα ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος που εκπροσωπούσε. Μετά τις εκλογές και τη νίκη του κόμματός της, η συγκυρία την έφερε στην πρωθυπουργία της Φιλανδίας. Η απειρία της δεν πτόησε καθόλου την κοινή γνώμη αφού η φρεσκάδα της και το πάθος της, αντιστάθμισαν πλήρως τις όποιες αδυναμίες, δίνοντάς της τη δύναμη να φέρει έναν νέο αέρα αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό. Οι απόψεις της επικεντρώνονται κυρίως γύρω από την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση του αλκοολισμού κι έχει ήδη κερδίσει με τη στάση της μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Μέσα σ’ όλα αυτά έγινε και μητέρα δηλώνοντας πως η στήριξη του συντρόφου της είναι αμέριστη και θα τη βοηθήσει στο ν’ ανταπεξέλθει πλήρως και στους δύο νέους κι απαιτητικούς ρόλους της. Σε συνέντευξή της έχει δηλώσει πως η μητέρα της ήταν πάντα υποστηρικτική και την έκανε να πιστέψει ότι μπορούσε να πετύχει ό, τι επιθυμούσε.

Ελάτε και πείτε μου τώρα τι δε γίνεται! Μιλήστε μου για χωρισμένους γονείς, περιθωριοποίηση, φτώχεια, πείτε μου για χαμηλή αυτοεκτίμηση, στρες, έλλειψη χρόνου. Αυτή η γυναίκα είναι ζωντανό παράδειγμα του ότι όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το θες πραγματικά. Είναι επίσης η απόδειξη ότι ένα μόνο πράγμα χρειάζεται στην ανατροφή των ανθρώπων: η αγάπη. Το παράδειγμά της είναι κόλαφος προς τις τοξικές σχέσεις.  Η φαινομενικά λάθος απόφαση της μητέρας της να τη μεγαλώσει ανατρεπτικά ήταν πολύ πιο υγιής απ΄ το να έμενε σ΄ ένα κλασικό μοντέλο ανατροφής με μη αρμονική συνύπαρξη. Η στήριξη που παρείχε η μητέρα έδωσε φτερά στη Σάνα κι έναυσμα για ν’ αρπάξει τη ζωή απ΄τα μαλλιά. Η θετικότητά της, καταπολεμώντας αυτά που τη σημάδεψαν, δείχνει τεράστια ψυχικά αποθέματα. Το πάθος και η όρεξή της, μας προκαλούν να πούμε ένα τεράστιο μπράβο σ’ αυτήν τη γυναίκα που μας ενέπνευσε τόσο, με την ιστορία της και τη θέλησή της. Μια φωτεινή ακτίνα φωτός στις σκοτεινές μέρες της πολιτικής.

 

Συντάκτης: Γεωργία Βλασερού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου