Η απόσταση. Φαινόμενο που μας τρομάζει μόνο στη σκέψη, όταν νιώθουμε πως βρήκαμε τον έρωτα και που ευχόμαστε να μην το βιώσουμε ποτέ, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι λαβωματιές της μπορούν να αποβούν μοιραίες στη διάρκεια της σχέσης, ενώ παράλληλα μπορεί να ορίσει το τέλος μιας φαινομενικά υπέροχης και τέλειας ιστορίας αγάπης. Θεωρείται, επομένως, απειλή που εισέρχεται ανάμεσα στους συντρόφους και χωρίς τη θέλησή τους δηλητηριάζει και καταστρέφει όλα όσα είχαν πασχίσει να χτίσουν.

Αρκετές φορές οι σχέσεις υπόκεινται σε αυτή τη δοκιμασία, λόγω επαγγελματικών, στρατιωτικών ή προσωπικών υποχρεώσεων, κι έτσι οι σύντροφοι, εφόσον δεν έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων ώστε να την αποφύγουν, καλούνται να εξετάσουν τις αντοχές τους και κυρίως τα συναισθήματά τους. Ως συνέπεια, η πλειονότητα των σχέσεων καταρρέει εξαιτίας των χιλιομέτρων που τους χωρίζουν και της μειωμένης επικοινωνίας, κι έτσι η απόσταση ορίζεται ως αιτία χωρισμού.

Μήπως, όμως, η απόσταση δεν είναι ο αρχικός και κυριότερος λόγος του χωρισμού; Ή ακόμη, μήπως η απόσταση έχει ευεργετικό ρόλο, ώστε να μας κάνει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν έχουμε τόσο δυνατά συναισθήματα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ώστε να προχωρήσουμε μαζί του παρά τις αντιξοότητες;

Ειδικότερα, στην αρχή μιας ερωτικής ιστορίας, η απόσταση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της και ταυτόχρονα ένα πολύ καλό κρας τεστ. Αρχικά, όσο βρίσκεστε σε απόσταση μπορείς να εξετάσεις το πόσο κι αν σου λείπει αυτός ο άνθρωπος. Μπορείς να κάνεις τη σύγκριση με το πώς περνούσες όταν βρισκόσασταν στο ίδιο μέρος και μοιραζόσασταν την καθημερινότητα με το πώς είσαι όταν σας χωρίζει η απόσταση και ζεις χωρίς την παρουσία του τριγύρω, και να δεις σε ποια απ’ τις δύο καταστάσεις σε γεμίζει περισσότερη χαρά κι ισορροπία.

Αν, όντως, σου λείπει κι η καθημερινότητά σου δεν είναι το ίδιο καλή από ό,τι ήταν προτού χωριστείτε, τότε περνάς στο στάδιο όπου μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου για αυτό το άτομο και κατά πόσο διατίθεσαι να υπομείνεις τη λειψή επικοινωνία και τις ολιγοήμερες συναντήσεις, τη ζήλια και την αβεβαιότητα και, τέλος, τη συνεχή αγωνιώδη προσπάθεια να μη χαθεί η χημεία κι ο ενθουσιασμός μεταξύ σας. Αναμένοντας καρτερικά το μετά, το ξανά «μαζί».

Εφόσον τα παραπάνω σου φανούν μηδαμινά εμπόδια και το μόνο που θέλεις είναι να συνεχίσεις να ‘σαι μαζί με τον σύντροφό σου, παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η απόσταση, τότε δε μένει να ελέγξεις παρά μόνο ένα τελευταίο πράγμα για να επιβεβαιωθεί πως η ιστορία σας θα ‘χει μακροσκελή συνέχεια: Το πώς θα αισθανθείς όταν βρεθείτε μετά από μια εκτενή περίοδο που ήσασταν χωριστά. Μπορεί να ‘ναι η καλύτερη στιγμή της ζωής σου και τότε να συνειδητοποιήσεις πως, τελικά, σου έλειπε πολύ περισσότερο από ό,τι είχες υπολογίσει. Απ’ την άλλη, μπορεί να μη νιώσεις αυτή τη δυνατή έλξη κι απλώς να αισθανθείς όμορφα ή ακόμη να καταλάβεις πως το είχες ωραιοποιήσει στο μυαλό σου, αλλά τελικά ο ενθουσιασμός που ένιωθες εξατμίστηκε. Επομένως, ανάλογα με τα συναισθήματα και την αντίδραση που θα σου προκαλέσει η επανασύνδεση με τον σύντροφό σου, θα οριστεί κι η συνέχεια.

Εν τέλει, ίσως η απόσταση δεν έχει και τόσο δραματικά αποτελέσματα όσο μάθαμε να πιστεύουμε. Σίγουρα, δεν είναι ευχάριστη κατάσταση και προκαλεί τεράστια δυσφορία μέσα στη σχέση, παρ’ όλα αυτά είναι ένας καλός τρόπος να δοκιμαστούν κατά πόσο γερά είναι τα θεμέλιά της κι επίσης να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τον άνθρωπο που έχουμε στο πλάι μας. Δεν πρέπει να την φοβόμαστε και να παραιτούμαστε απευθείας μόλις προκύψει κι ούτε να προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Απεναντίας, χρειάζεται να την καλωσορίσουμε, αφού πρόκειται να μας διδάξει αρκετά.

 

Συντάκτης: Αθηνά Αναστασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη