Ο λόγος γίνεται για ένα «κίνημα» που ξεκίνησε στο εξωτερικό και σύντομα έγινε viral στο tik tok μα και στο facebook, ενώ έχει κατακλύσει πλέον και την Ελλάδα. Σήμερα, γυναίκες από όλο το κόσμο κι ανά περιοχή θέλοντας να μάθουν αν ο εκάστοτε σύντροφος είναι πιστός κι ειλικρινής στη σχέση τους, δημιούργησαν μια σελίδα με τίτλο «μήπως έχουμε τον ίδιο γκόμενο Ελλάδα edition» με πάνω από 12.222 μέλη σε μόλις 2 ημέρες, με γυναίκες από όλη την Ελλάδα να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να λάβουν τις απαντήσεις σε όσα μέχρι σήμερα δε γνώριζαν για τη σχέση και το σύντροφό τους.

Η σελίδα ανήκει στη διάσημη tik toker Νάταλι Γερογλή, (natali.gerogli στο instagram) με πάνω από 10.9K ακολούθους στο Tik Tok. Ο λόγος ύπαρξής της λοιπόν, δεν είναι άλλος από την πάταξη της προδοσίας και την έξαρση απιστίας που τα τελευταία χρόνια έχει «εδραιωθεί» στις σχέσεις όλων, αφού στη θέση των πραγματικά ουσιαστικών σχέσεων έχουν έρθει οι «σχεδόν σχέσεις» -τα γνωστά sneaky links/situationships- οι οποίες δε βασίζονται στην ειλικρίνεια και τα ανοιχτά χαρτιά.

Τα social media, ωστόσο, επεκτείνονται με εκατοντάδες εφαρμογές στη διάθεση των καταναλωτών (viber, tik tok, dating apps, whatsapp, Instagram, facebook, telegram κ.α) κι οι τρόποι που μπορείς να κρύψεις μια παράλληλη επαφή/σχέση είναι άπειροι -και ποιος κάθεται να τα ψάξει όλα αυτά;-. Όπως έλεγαν οι παλιοί «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» κι η αλήθεια πάντα αποκαλύπτεται αργά ή γρήγορα. Οι γυναίκες τώρα και στην Ελλάδα, υποκινούν το «άγει δε προς φως την αλήθειαν χρόνος» (που σημαίνει ότι όποιος παρανομεί συστηματικά θα αποκαλυφθεί) και φέρνουν closure μα και δικαίωση σε όσες γυναίκες έχουν εξαπατηθεί χωρίς καμία ντροπή κι ενδοιασμό δίνουν «στεγνά» όσους έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Βγάζοντας στη φόρα προσωπικά δεδομένα και δημιουργώντας το ερώτημα, τι θα κάναμε αν γινόταν από την αντίστροφη;

Γυναίκες παντρεμένες, αρραβωνιασμένες, σε σχέση, σε σχεδόν σχέση, σε talking stage ή ακόμα κι ελεύθερες γυναίκες είναι μέλη αυτής της ομάδας, η καθεμία για δικούς της λόγους μα κι απλώς για να προσφέρει τη βοήθειά της αν τυχόν γνωρίζει κάτι. Στη σελίδα αυτή μοιράζονται συμβουλές, κάνουν συζητήσεις, αστείες αναφορές σε πρώην φλερτάκια διακωμωδώντας την τραγικότητα της εποχής της «ξεπέτας» αλλά κατά κύριο λόγο ανεβάζουν τη φωτογραφία από το δημόσιο (ή και όχι!) προφίλ του λεγάμενου αποκρύπτοντας προσωπικές πληροφορίες -αφήνοντας αρκετά στοιχεία ώστε αν κάποια κυρία τον γνωρίζει να καταλάβει- γράφοντας με λίγες λέξεις τη σχέση που έχουν με τον κύριο, μοιραζόμενες απλόχερα μαζί με κάθε λεπτομέρεια όσα έχουν δει, ακούσει ή και βιώσει μαζί του, με ημερομηνίες και ντοκουμέντα.

Σωστό ή όχι είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα. Έχει κουράσει τόσο το αίσθημα της ανασφάλειας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι άνθρωποι που δεν έχουν διάθεση να δεσμευτούν -που φυσικά μπλέκουν σκοπίμως με εκείνους που έχουν διάθεση να δεσμευτούν- οι αθεράπευτοι από τραύματα του παρελθόντος που συνάπτουν σχέσεις για να «ξεχαστούν» (τα γνωστά rebounds) και το κύμα κοροϊδίας που θαλασσοδέρνεσαι μέσα του αλύπητα. Ωστόσο, ένας καλός ρουφιάνος είναι η λύση;

Από την άλλη, σκεφτείτε ότι έχετε μια σχέση, είστε φαινομενικά αγαπημένοι, μένετε μαζί, περνάτε όμορφες οικογενειακές στιγμές, πάτε ταξίδια, η σχέση ευδοκιμεί. Τα χρόνια περνούν και η κατάσταση σοβαρεύει. Ονειρεύεσαι μια οικογένεια, ώσπου ξαφνικά μαθαίνεις ότι έχει παράλληλη σχέση από μια σελίδα που ανεβάσατε δυο την ίδια φωτογραφία, με την ελπίδα και την προσδοκία αυτό να μη συμβεί ποτέ. Κι αν συμβεί; Σε μια τέτοια περίπτωση καλείσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι, τους κοινούς φίλους, συγγενείς που δέθηκες, όνειρα, συνήθειες και να ξεκινήσεις από την αρχή. Άρα, ένας από μηχανής θεός (ή θεά στην προκειμένη) σε έχει σώσει από τα χειρότερα.

Βλέποντάς το πιο ρομαντικά -ίσως και λιγάκι σεξιστικά εδώ που τα λέμε- μιλάμε για γυναίκες που προσπαθούν προστατεύσουν -και να προστατευτούν από- όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, και σε περίπτωση απιστίας να ενεργήσουν εγκαταλείποντας situationships, γάμο, σχέση, fling χωρίς κανέναν δισταγμό. Είναι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων; Ως έναν βαθμό, είναι. Θα καιγόταν το ίντερνετ αν γινόταν από την αντίστροφη και φωτογραφίες γυναικών έπαιζαν με τέτοιο τρόπο στο ίντερνετ; Ναι, θα καιγόταν.

Η σελίδα συνεχώς μεγαλώνει με όλο και περισσότερες γυναίκες από όλη την Ελλάδα να γίνονται μέλη κάθε λεπτό, είναι ιδιωτική κι ελέγχονται και τα μέλη της κι οι δημοσιεύσεις, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που αναφέρονται σε αυτή καθιστώντας τη νομικά ασφαλή κι απόλυτα εμπιστευτική μόνο σε κι από γυναίκες. Οι διαχειριστές της ομάδας είναι άγρυπνοι φρουροί και παρακολουθούν στενά ποιος μπαίνει και τι περιεχόμενο δημοσιεύεται για τη σωστή της λειτουργία κι είναι καθαρά επιλογή της γυναίκας αν θα γίνει μέλος σ’ αυτήν και τι θα κάνει με όσες πληροφορίες λάβει. Να σημειωθεί ότι υπάρχει αλληλοϋποστήριξη μεταξύ γυναικών και δε διαρρέουν πληροφορίες μέσα από την ομάδα, ενώ υπάρχει η επιλογή ανώνυμης δημοσίευσης εάν δε θέλει κάποια κοπέλα να δημοσιεύσει επώνυμα. Το «girls support girls» στο ζενίθ του.

Η ζωή είναι επιλογές και what goes around, comes around όπως μας δίδαξε το karma. Ο έρωτας μπορεί να είναι τυφλός, αλλά η εμπιστοσύνη σίγουρα όχι. Απλώς αναρωτιέμαι, μπορούν οι σχέσεις να ξαναγίνουν όπως ήταν, αν προαπαιτούμενο της εμπιστοσύνης που λέγαμε πρόκειται να γίνει το ιντερνετικό σκανάρισμα;

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου