Πανέμορφες, αγαπημένες, ποικίλες παρέες. Κάθε παρέα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα δικά της αστεία, τους κώδικες, τις στιγμές και τις αναμνήσεις. Μα πάνω απ’ όλα κάθε παρέα αποτελείται από τα δικά της ξεχωριστά άτομα που αφήνουν το στίγμα τους και είναι όλα τόσο διαφορετικά και τόσο όμοια μεταξύ τους. Κι αυτή είναι η μαγεία του να ανήκεις σε μία παρέα. Ας δούμε μερικά από τα άτομα που υπάρχουν συνήθως σε κάθε παρέα γύρω μας και βγαίνουν τόσο σε αρσενικό όσο και σε θηλυκό.

Ο καζανόβας. Ο καρδιοκατακτητής όλων των απανταχού υποψηφίων του αντίθετου φύλου. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει, έτσι θέλει να πιστεύει. Κάθε μέρα καταλήγει σε διαφορετικό κρεβάτι, ξέρει απ’ έξω τα ονόματα και τα βιογραφικά κάθε ύπαρξης. Αγαπημένη του ώρα όταν πάτε για καφέ είναι να διαλέγει τη θέση με την καλύτερη θέα. Τη θέα που παρελάζουν τα μοντέλα.

Ο παθολογικός ψεύτης. Αυτός που ζει για να περιπλέκει τις καταστάσεις, να δημιουργεί σενάρια, να μη βαριέται ποτέ κανείς. Να σας ανακατεύει όλους, να σας κάνει μπάχαλο και να μην αναγνωρίζει ποτέ τα λάθη του, μιας και θεωρεί φυσιολογική την κατάσταση αυτή. Ό,τι σου πει, να πιστεύεις τα μισά. Λέξη παραπάνω. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ όταν ξεκινάει να διηγείται την παραμύθα.

Ο τσαμπουκάς. Ο τύπος που διψάει για να ρίξει μπουκέτα. Ή η τύπισσα-μαγκάκι. Το «ντούκι» της παρέας που ψάχνεται για τσακωμό και κοιτάει δεξιά και αριστερά μέσα στο μπαράκι το επόμενο ανυποψίαστο θύμα του. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ όταν σας εξιστορεί ιστορίες με δράκους και καυγάδες που μπλέχθηκε.

Ο «drama queen». Όλοι φταίτε, όλοι συνωμοτείτε πίσω από την πλάτη του. Του αρέσει να κλαίγεται, να είναι μονίμως το θύμα της υπόθεσης, μεγαλοποιεί τα γεγονότα και έχει το δάκρυ στο τσεπάκι του. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ, όταν ξεκινάει την παράσταση.

Το σπασικλάκι. Αυτός που ήταν ανέκαθεν καλός σε όλα, τυπικός, ευγενικός. Πρώτος στο σχολείο, πρώτος στο πανεπιστήμιο, πρώτος στη δουλειά. Δεν ξεφεύγει ποτέ, δε βρίζει ποτέ, δεν κάνει τρέλες. Έχει βιδωθεί στη γη και αρνείται να ζήσει. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ όταν αναπολεί τις εξεταστικές και τα διαγωνίσματα.

Ο χαβαλές. Η ψυχή της παρέας. Αυτός που γελοιοποιεί εσάς, αυτόν και ό,τι κινείται. Δε φοβάται να αυτοσαρκαστεί, να κοροϊδέψει, να γελάσει, να εκτεθεί. Κάθε ατάκα του πρέπει να γράφεται σε μπλοκάκι γιατί αυτά δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ όταν σας πειράζει μέχρι να φτάσετε στο σημείο να φύγετε αγανακτισμένοι.

Ο ξερόλας. Ο μέγας κριτής. Αυτός που είναι παντογνώστης, που δεν κάνει ποτέ λάθη, που έχει μάθει μόνο να κρίνει. Έχει το αλάθητο και σας κάνει κάθε μέρα μαθήματα συμπεριφοράς και τρόπων. Ας του βουλώσει κάποιος το στόμα με ταινία. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ όταν ξεκινάει το κήρυγμα σε κάποιον ανυποψίαστο από εσάς που τόλμησε να παραδεχτεί μια βλακεία που κάποτε έκανε.

Ο «δεν αργώ». Αυτός που κανονίζει κάθε καφέ και φροντίζει πάντα να αργεί. Έρχεται χαμογελαστός, έχοντας επίγνωση πως θα τα ακούσει πάλι, αλλά δεν πτοείται. Έχει έτοιμη τη δικαιολογία. Αγαπημένη του ώρα στον καφέ, όταν έχετε ξεχάσει πως άργησε και έχετε ήδη αλλάξει θέμα.

Παρέες μοναδικές, φτιαγμένες από αγάπη, φτιαγμένες από ανθρώπους και συναισθήματα. Το να ανήκεις σε κάποια παρέα, όποιος τύπος ανθρώπου κι αν είσαι, είναι δώρο. Να εκτιμάς τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και να τους τιμάς με την ειλικρίνειά σου. Γι’ αυτό να αγαπάτε τις παρέες σας. Είναι η οικογένειά σας.

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή