Σχέσεις στις οποίες τα πρόσωπα έχουν επιλέξει να βρίσκονται καθαρά ερωτικά και μια αρχική πεποίθηση πως είναι εφικτό να υπάρξει ηδονή χωρίς συναίσθημα. Μέρες που κυλάνε περιμένοντας να δουν ο ένας τον άλλο προσποιούμενοι ότι θέλουν μόνο κάτι συγκεκριμένο και τίποτα παραπάνω. Άνθρωποι που θεωρούν πως είναι όντως εφικτό να κοιμούνται μαζί, χωρίς να νιώθουν τίποτα απολύτως ο ένας για τον άλλο. Κι αν αυτό στην αρχή γίνεται, πόσο κρατάει η φάση που μπορείς να διώξεις μακριά τα αισθήματα; Αν κάποια από τις δύο πλευρές υποκύψει και νιώσει;

Καθόλου απίθανο να εθελοτυφλείς αν τύχει σε σένα. Δεν έχει σημασία το φύλο, εξάλλου ποτέ τα συναισθήματα δεν έκαναν διακρίσεις. Περνώντας χρόνο με ένα άτομο κι ενώ μοιράζεσαι όμορφες στιγμές μαζί του είναι απόλυτα λογικό να αρχίσεις να συνδέεις το συγκεκριμένο πρόσωπο με το συναίσθημα της χαράς. Ποιος έβγαλε εύκολα από τη ζωή του άτομο που τον έκανε να χαμογελάει, να νιώθει ηδονή και να αγγίζει το απόλυτο σε όλους τους τομείς; Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που καταφέρνουν να περνούν καλά, να κάνουν έρωτα με κάποιον για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να νιώθουν κάτι παραπάνω, μένοντας πιστοί στον κανόνα “no feelings” που έθεσαν αρχικά. Κρεβάτι και μόνο. Για πόσο όμως μπορείς να συναντάς κάποιον συχνά και επαναλαμβανόμενα, να μοιράζεστε ερωτικές στιγμές κατά τις οποίες εκκρίνεται μια απ’ τις πιο σημαντικές ορμόνες που μας χάρισε το σύμπαν, η ντοπαμίνη, κι εσύ να συνεχίζεις να μη νιώθεις τίποτα;

Από επιστημονικής άποψης η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστής, δηλαδή χημική ουσία που παράγεται από νευρώνες του εγκεφάλου, εκκρίνεται στις συνάψεις και στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα. Οι κύριες λειτουργίες της αφορούν την κίνηση και τη μάθηση και συνδέεται με την επιβράβευση και την ενθάρρυνση. Η ντοπαμίνη εκκρίνεται σε στιγμές ευχαρίστησης και ηδονής και λόγω των αυξημένων επιπέδων της τη στιγμή της ερωτικής πράξης καθίσταται λογικό να μην μπορεί να βγάλει κανείς εύκολα απ’ τη σκέψη του το πρόσωπο που συμβάλλει  στην έκκρισή της.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου και την επιβεβαίωση που μας προσφέρουν οι ερωτικές επαφές. Ζούμε σε έναν απαιτητικό κόσμο (επαγγελματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά) και κάθε μορφής ικανοποίηση συμβάλει θετικά στην ψυχολογία μας. Στη μνήμη σου το άτομο με το οποίο κάνεις έρωτα έχει χαραχθεί ως εκείνο που προσφέρει στιγμές χαράς στη μέρα σου. Σκέψου ξαφνικά να μην έχεις το συγκεκριμένο πρόσωπο στη ζωή σου. Απλώς κάνε το εικόνα. Να μην υπάρχει ούτε αυτό, ούτε όσα κάνατε μαζί, να λείπουν οι στιγμές σας. Άραγε θα είσαι εντάξει όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους και ξεκόψετε; Πολλές φόρες δεν εκτιμούμε κάτι μέχρι να το χάσουμε και αυτό ισχύει για κάθε είδους σχέση.

Μπορεί το συγκεκριμένο πρόσωπο όχι μόνο να περνά απ’ το μυαλό σου μες τη μέρα άλλα να σου λείπει κιόλας όταν δεν είστε μαζί. Όσο και να προσπαθείς να το κρύψεις ακόμα και από τον ίδιο σου τον εαυτό, αυτά τα πράγματα δεν τα υπολογίζεις. Καμιά φορά στην πορεία αλλάζουν οι προθέσεις κι οι διαθέσεις. Μέρα με τη μέρα, στιγμή με τη στιγμή έρχεστε πιο κοντά, μαθαίνετε ο ένας τον άλλο, όσο και αν λες ότι κάνετε μόνο έρωτα. Ποτέ δεν είναι μόνο αυτό. Οι στιγμές πριν και μετά είναι πολύ σημαντικές και δεν μπορείτε παρά να τις κρατήσετε  στο μυαλό σας. Αυτό βγαίνει και στην ερωτική επαφή, η οποία γίνεται καλύτερη όσο μαθαίνετε ο ένας τον άλλον, περνάτε χρόνο και δοκιμάζετε νέα πράγματα μαζί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεταξύ σας αλληλεπίδρασης. Η καλή ερωτική επαφή παίζει για πολλούς σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας σχέσης. Εσείς το έχετε βρει γι’ αυτό και κρατάτε αυτό που έχετε τόσο καιρό. Στην πραγματικότητα είστε δεμένοι κι ας μην το καταλαβαίνετε!

Ακόμα και αν αποφασίστηκε εξαρχής η αποχή από τα συναισθήματα, ποιος εγγυάται πως η τριβή (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δε θα οδηγήσει κάπου αλλού; Δυο άνθρωποι που αλληλεπιδρούν είναι αδύνατο να μη νιώθει τίποτα ο ένας για τον άλλο, να κοιτάζονται και να επικρατεί το απόλυτο κενό. Μην προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου. Δεν είναι κακό να νιώσεις κάτι για το πρόσωπο που απλώς κάνετε έρωτα ούτε σπας τη συμφωνία που κάνατε εξαρχής ζητώντας πλέον κάτι παραπάνω. Οι σχέσεις δεν είναι συμβόλαια, δεν μπορείς να προκαθορίσεις τα αισθήματα!

Συντάκτης: Χαρά Χαραλάμπους
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.